EXCLUSIV Imaginile terorii: Hoardele ruse continuă să ucidă în masă localnicii din orașul Herson, prezentând zilnic zeci de videoclipuri cu crimele comise. Cum au transformat invadatorii uciderea de civili într-un soi de divertisment / Anna Neplii


EXCLUSIV Imaginile terorii: Hoardele ruse continuă să ucidă în masă localnicii din orașul Herson, prezentând zilnic zeci de videoclipuri cu crimele comise. Cum au transformat invadatorii uciderea de civili într-un soi de divertisment / Anna Neplii

De la începutul invaziei rusești la scară largă, Herson a fost singurul centru regional pe care ocupanții au reușit să-l captureze. Perioada de ocupație a durat peste 8 luni. La scurt timp după ce hoardele ruse l-au ocupat, localnicii au rămas blocați, neputând părăsi orașul. În toată această perioadă, locuitorii au fost supuși de ruși unor varii forme de tortură. Oamenii au fost răpiți și interogați în camere de tortură improvizate. De asemenea, le-au fost sparte ușile apartamentelor pentru a fi verificat, printre altele, dacă au în posesie simboluri ucrainene. 

Totodată, unii au fost duși în Rusia, unde au fost condamnați la închisoare în baza unor acuzații inventate.

În general, orice indiciu privind desfășurarea unei activități partizane sau pur și simplu doar manifestarea unei atitudini pro-ucrainene a dus la torturarea localnicilor, la moartea multora dintre aceștia. 

Uneori, dacă nu se găseau astfel de "indicii", persoanele erau forțate să mărturisească contrariul. 

"Ocupanții au folosit șocuri electrice, abuzarea fizică și presiunea psihologică. Martorii raportează că au fost forțați să mărturisească că sprijină armata ucraineană sau că au participat la activități partizane", se arată în raportul Human Rights Watch publicat pe 20 noiembrie 2022.

Potrivit Biroului ONU al Înaltului Comisar pentru Drepturile Omului, au existat numeroase cazuri de viol ale căror victime au fost fetele și femeile ucrainene, dar, ocazional, și bărbați ucraineni.

Această stare de teroare s-a încheiat în cele din urmă pe 11 noiembrie 2022, atunci când Forțele Armate Ucrainene au eliberat Hersonul și alte orașe ocupate, situate pe malul drept al regiunii Herson. Eliberarea Hersonului a finalizat o operațiune ofensivă de succes în regiune, în timpul căreia forțele de apărare ucrainene au avansat până la 40 de kilometri, au eliberat o suprafață de până la 5.700 de kilometri pătrați și au eliberat până la 211 așezări, inclusiv centrul regional.

După eliberare, au început eforturile de a determina amploarea crimelor de război rusești. Au fost descoperite numeroase subsoluri și alte locații în care soldații ruși au închis și torturat localnicii. Numai în Herson au fost găsite aproximativ 20 de camere de tortură.

"După eliberarea Hersonului, au fost găsite numeroase gropi comune, unde au fost îngropate cadavrele unor civili, probabil torturați sau executați de trupele ruse", se arată în raportul Amnesty International din data de 18 noiembrie 2022.

Ulterior, autoritățile ucrainene de resort au examinat aproximativ o mie de mărturii de la persoane care au fost reținute de ocupanți. Unii dintre deținuți au raportat că au fost scoase trupuri în pungi negre din închisori. Însă, numărul final al celor reținuți și uciși rămâne necunoscut.

Au fost descoperite în total 432 de cadavre, iar alte 400 sunt considerate dispărute.

În ciuda tuturor atrocități ce au fost descoperite și anchetate, localnicilor de pe malul drept al regiunii Herson li s-a părut că ceea ce a fost mai rău a trecut. 

Cu toate acestea, așezările de pe malul stâng al regiunii au rămas ocupate. De la eliberarea malului drept, linia frontului nu s-a schimbat semnificativ, iar astfel luptele aprige continuă să afecteze orașele eliberate din regiune, inclusiv orașul Herson.

Ocupanții ruși bombardează zilnic zonele rezidențiale și infrastructura critică cu diferite tipuri de arme - rachete, bombe aeriene ghidate, sisteme de artilerie, lansatoare de rachete multiple etc.

De exemplu, centrul istoric al orașului Herson este aproape complet distrus. Redăm în acest sens o galerie foto cuprinzătoare:

În plus, locuitorii orașului suferă nu doar din pricina bombardamentelor zilnice, ci și din cauza unei accentuate crize umanitare, respectiv a lipsei de medicamente, deoarece infrastructura și aprovizionarea cu bunuri a orașului sunt afectate de bombardamente.

Potrivit celor spuse pe 27 martie 2024 de șeful administrației militare regionale, Oleksandr Prokudin, în zona eliberată a regiunii Herson au rămas un total de 156 de mii de locuitori și aproximativ 68 de mii în orașul Herson. Este vorba despre aproximativ o treime din populația zonei respective, raportându-ne la datele disponibile înainte de izbucnirea războiului la scară largă. 

Evacuarea din regiunea Herson continuă și în prezent, în mod constant. Aproximativ câteva zeci de oameni părăsesc zilnic regiunea pentru a merge în locuri mai sigure. De exemplu, atunci când hidrocentrala Kakhovka a fost aruncată în aer de ruși, în anul 2023, până la o mie de oameni erau evacuați zilnic. 

Odată cu trecerea timpului și a modului în care au evoluat războiul și tehnologia, a apărut o nouă problemă. Concret, a existat o sporire a numărului de drone pe front, care acum nu numai că efectuează recunoașteri aeriene și ghidează artileria, dar efectuează și lovituri directe. Loviturile sunt efectuate fie cu drone FPV (drone cu explozibili care se autodistrug la impact), fie cu drone obișnuite care aruncă explozibili.

Sunt atât de multe astfel de drone, încât rușii nu ezită să le folosească oriunde și împotriva oricui. Dacă loviturile anterioare cu drone vizau echipamentele și personalul militar ucrainean, acum acestea vizează și civili obișnuiți.

În fiecare zi, așa cum puteți vedea mai sus în selecția de clipuri pe care am încărcat-o pe platforma Telegram, rușii ghidează aceste drone dincolo de linia frontului și caută în mod deliberat locuitorii obișnuiți din Herson pentru a lansa bombe asupra lor. Nu le pasă cine poate fi victimă: un medic, un ofițer de poliție, un copil, o femeie sau un bărbat. Îi vânează în mod deliberat, îi ucid și postează momentele crimelor surprinse de dronă pe rețelele lor sociale, lăudându-se cu noile victime din rândul civililor. Zeci de astfel de videoclipuri apar literalmente în fiecare zi. (puteți urmări conținutul video și AICI, pe platforma X) 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.