Rusia a lansat unul din cele mai masive atacuri asupra Ucrainei. Problemele sistemice cu care se confruntă ucrainenii ca urmare a atacului. Kyivul cere țărilor occidentale să ia două decizii-cheie pentru contracararea terorii rusești


Rusia a lansat unul din cele mai masive atacuri asupra Ucrainei. Problemele sistemice cu care se confruntă ucrainenii ca urmare a atacului. Kyivul cere țărilor occidentale să ia două decizii-cheie pentru contracararea terorii rusești

Rusia a lansat luni dimineața un atac masiv asupra Ucrainei, folosind peste 100 de rachete de diferite tipuri și aproximativ 100 de drone "Shahed". În urma atacului, 3 persoane au fost ucise, iar alte zeci rănite. Totodată, atacul a provocat o serie de daune sectorului energetic al Ucrainei.    

"Precum majoritatea atacurilor ruse anterioare, acesta a fost la fel de josnic, vizând infrastructura civilă critică, respectiv majoritatea regiunilor noastre - de la regiunea Harkiv și Kyiv, la Odesa și regiunile noastre vestice", a reacționat președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. 

În atacul început după miezul nopții și continuat până după răsăritul soarelui, forțele ruse au lansat drone, rachete de croazieră și rachete balistice hipersonice Kinzhal asupra a 15 regiuni ucrainene, conform declarației premierului ucrainean Denys Shmyhal.

"Infrastructura energetică a devenit din nou ținta teroriștilor ruși. Din păcate, există pagube într-o serie de regiuni", a declarat Shmyhal.

Ca urmare a pagubelor produse de bombardamentul rusesc, în Kyiv a fost oprită alimentarea cu energie electrică și apă, la fel ca în multe alte localități din întreaga țară unde a fost raportată deteriorarea infrastructurii civile și a unor clădiri rezidențiale. În Sumy, o provincie din est care se învecinează cu Rusia, administrația locală a declarat că 194 de așezări au probleme cu alimentarea cu energie electrică, în timp ce alte 19 au înregistrat o întrerupere parțială. Operatorul de stat al rețelei energetice ucrainene, Ukrenergo, a fost nevoit să pună în aplicare întreruperi de urgență ale alimentării cu energie electrică pentru a stabiliza sistemul, iar compania privată de energie din Ucraina, DTEK, a introdus întreruperi de urgență, spunând într-o declarație că "lucrătorii din domeniul energiei din toată țara lucrează 24/7 pentru a restabili lumina în casele ucrainenilor".

Infrastructura feroviară din regiunea Sumy a fost, la rândul ei, afectată, conform Căilor Ferate Ucrainene, operatorul național de transport feroviar al țării, care a raportat că sistemul aerian de contact a fost avariat, precum și câteva clădiri. Dar toate plecările care au fost oprite temporar din cauza penei de curent, în urma atacului rusesc de mare amploare, au fost deja preluate de locomotivele diesel de rezervă și continuă să funcționeze.

Legat de atac, premierul Shmyhal a spus că "pentru a opri bombardarea barbară a orașelor ucrainene, este necesar să distrugem locul din care sunt lansate rachetele rusești". "Contăm pe sprijinul aliaților noștri și cu siguranță vom face Rusia să plătească", adăugat Shmyhal.  

Ministrul ucrainean de Externe, Dmytro Kuleba, a declarat, în aceeași notă, că partenerii Ucrainei ar putea contribui la încetarea atacurilor ruse prin două decizii. 

"În primul rând, permiterea loviturilor cu rază lungă de acțiune ale Ucrainei asupra tuturor țintelor militare legitime de pe teritoriul rus și, în al doilea rând, acceptarea utilizării capacităților de apărare aeriană ale partenerilor pentru a doborî rachete și drone în apropierea spațiului lor aerian (statele Alianței Nord-Atlantice să doboare în spațiul aerian al Ucrainei rachetele și dronele aflate în proximitatea teritoriului NATO - n.red.)", a subliniat Kuleba. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.