Ce fapte grave au comis Irina Venediktova, procurorul general al Ucrainei, și Ivan Bakanov, șeful serviciului de securitate și prietenul din copilărie al lui Zelenski, care au fost demiși de liderul de la Kiev


Ce fapte grave au comis Irina Venediktova, procurorul general al Ucrainei, și Ivan Bakanov, șeful serviciului de securitate și prietenul din copilărie al lui Zelenski, care au fost demiși de liderul de la Kiev

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a demis, duminică seara, pe procurorul general şi pe şeful serviciului de securitate din cauza suspiciunilor de trădare din partea unora dintre subalternii acestora în folosul ruşilor, măsură ce survine în ajunul unei reuniuni a UE care vizează întărirea sancţiunilor împotriva Moscovei.

„Am luat decizia de a-i elibera din funcţie pe procurorul general" Irina Venediktova şi pe şeful serviciului de securitate de stat (SBU) Ivan Bakanov, a declarat Zelenski, în timp ce Rusia continuă bombardamentele asupra mai multor oraşe ucrainene, transmite AFP preluată de agerpres.ro. Autorităţile ucrainene anchetează peste 650 de cazuri de presupusă trădare de către oficiali locali, dintre care 60 în zonele ocupate de către forţele ruse şi pro-ruse, a mai spus liderul ucrainean.

„Un număr atât de mare de infracţiuni împotriva fundamentelor securităţii naţionale şi legăturile stabilite între oficiali ucraineni însărcinaţi cu aplicare legii şi serviciile speciale ruse ridică întrebări foarte serioase pentru liderii în cauză. Fiecare dintre aceste întrebări va primi răspuns", a continuat el.

Venediktova a condus în special ancheta cu privire la presupuse atrocităţi comise la începutul invaziei ruse în oraşul Bucea, la nord-vest de Kiev, care potrivit Occidentului a devenit un simbol al „crimelor de război" comise de ruşi în Ucraina.

Luni, miniştrii de externe ai Uniunii Europene vor dezbate o înăsprire a sancţiunilor împotriva Moscovei. Măsurile succesive adoptate până în prezent au izolat şi lovit puternic Rusia din punct de vedere economic, fără a o determina să se retragă sau să renunţe la invazia sa lansată pe 24 februarie, scrie agerpres.ro citând AFP.

Potrivit Kyiv Independent, Venediktova, prima femeie din Ucraina care a ajuns procuror general, a fost numită în funcție în primăvara lui 2020, dar la scurt timp a devenit ținta criticilor presei independente și a activiștilor anticorupție, care au evidențiat eșecul în anchetarea marilor cazuri de corupție și chiar sabotarea unor investigații în cazul unor apropiați ai președintelui Zelenski, inclusiv membri ai partidului acestuia și funcționari din administrația prezidențială. 

Bakanov, prietenul din copilărie al lui Zelenski și un colaborator apropiat de cursă lungă, a fost numit în funcție în august 2019. El este de profesie avocat și, printre altele, a ocupat una din cele mai importante poziții în compania de divertisment al lui Zelenski, Kvartal95, cea care a produs „Servitorul poporului”, serialul care i-a adus o popularitate uriașă actualului președinte. În scurgerea de documente cunoscută generic drept „Pandora Papers”, din octombrie 2019, Bakanov apare ca deținător al unora din companiile offshore conectate cu Zelenski. 

Numirea lui Bakanov în cea mai înaltă poziția din cadrul SBU a fost virulent criticată de partidele de opoziție care reclamau faptul că trecutul amicului lui Zelenski nu ar fi potrivit pentru a conduce cea mai puternică instituție a Ucrainei și a gestiona cei peste 30.000 de agenți ai acesteia. 

Zvonuri despre o posibilă demitere a lui Bakanov circulau de mai multă vreme, Zelenski considerându-l responsabil de un răspuns neadecvat la invazia rusească. 

Decretul de demitere arată că Bakanov se face vinovat de neglijarea atribuțiilor de serviciu, fapt care a dus la pierderi de vieți omenești sau a atras alte consecințe grave, potrivit Statutului Disciplinar al Forțelor Armate Ucrainene. 

Mandatul său a fost și el marcat de numeroase controverse, observatori independenți interni și internaționali solicitând, pe tot parcursul acestuia, reforme radicale în cadrul SBU, în condițiile în care se vorbea despre corupție generalizată la nivelul instituției. 

Kyiv Independent precizează că, în martie 2020, Zelenski a înaintat parlamentului ucrainean, Verkhovna Rada, un proiect de lege în baza căruia SBU urma să fie reformat. Prima versiune a acestuia, redactată sub supravegherea lui Balkanov, a inflamat societatea civilă pentru că, în loc să limiteze atribuțiile SBU, practic îi conferea și mai multă putere. Ulterior, intenția de refomare a fost abandonată.

Printre scandalurile în care au fost implicate atât instituția condusă de Bakanov, cât și cea la cârma căreia s-a aflat Venediktova, se numără o presupusă mușamalizare a unui dosar de mită care-l viza pe Oleh Tatarov, adjunctul șefului de cabinet al lui Zelenski, unul dintre cei mai puternici oameni din statul ucrainean. 

 

KI precizează că Venediktova a blocat de două ori acuzațiile formulate de Biroul Naţional Anti-corupţie din Ucraina (NABU) la adresa lui Tatarov, hotărând să înlocuiască grupul de procurori care ancheta faptele oficialului. Ea a decis apoi să ia dosarul lui Tatarov de la NABU și să-l trimită instituției conduse de Bakanov, unde i s-a pierdut urma. 

Invazia declanșantă de Rusia la 24 februarie s-a dovedit decisivă pentru soarta lui Bakanov.

În luna aprilie, Zelenski a lăsat fără grade doi generali importanți ai SBU, Andriy Naumov și Serhiy Kryvoruchko, acuzați de fapte extrem de grave –„încălcarea jurmământului și trădarea patriei”. PODUL a relata AICI despre asta. 

Naumov era fostul șef al securității interne a SBU, în vreme ce Kryvoruchko a condus Serviciul de Securitate din regiunea Herson, unde invazia rusă a avut un succes deosebit.

Oficiali ucraineni au declarat că trupele rusești ar fi reușit să cucerească atât de ușor Hersonul din cauza eșecului oficialilor SBU de acolo de a arunca în aer podul Antonovskiy, care traversează râul Dnipro, permițând trupelor rusești să intre în oraș.

Kryvoruchko ar fi ordonat ofițerilor săi să evacueze orașul înainte ca trupele rusești să îl ia cu asalt, împotriva ordinelor lui Zelenski. 

Celălat general catalogat drept „trădător” de Zelenski, Andriy Naumov, a fugit în străinătate cu câteva ore înainte de invazia rusă din 24 februarie. El a fost reținut pe 7 iunie în Serbia, în compania unui contrabandist german. Fostul general avea la el 600.000 de euro, 125.000 de dolari și o importantă colecție de smaralde. Kievul face în prezent demersuri pentru a obține extrădarea acestuia și judecarea sa în Ucraina. 

La 16 iulie, Biroul de Investigații de Stat anunța că un oficial de nivel înalt al Serviciului de Securitate a fost arestat pentru scurgere de informații clasificate către serviciile speciale rusești.

Deși Biroul nu a precizat numele oficialului, publicația Ukrainska Pravda l-a identificat ca fiind Oleh Kulinich, fostul șef adjunct al SBU din Crimeea, numit în funcție de Zelenski în octombrie 2020 și demis pe 2 martie anul acesta.

În discursul său video din 17 iulie, în care a anunțat demiterile lui Bakanov și Venediktova, Zelenski a făcut referire și la cazul lui Kulinich, fără a-l identifica însă pe nume.

În prezent subordonat președintelui Ucrainei, SBU este instituția succesoare a KGB-ului sovietic. Cu peste 30.000 de angajați, SBU este de peste șapte ori mai mare decât MI5 din Marea Britanie și aproape la fel de mare ca FBI - care are 35.000 de angajați - în ciuda faptului că Ucraina este de 16 ori mai mică decât SUA.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.