VIDEO. Avionul ucrainean prăbușit în Grecia transporta 11,5 tone de armament produs în Serbia. Autoritățile sârbe susțin însă că armele și bombele nu erau pentru războiul ruso-ucrainean


VIDEO. Avionul ucrainean prăbușit în Grecia transporta 11,5 tone de armament produs în Serbia. Autoritățile sârbe susțin însă că armele și bombele nu erau pentru războiul ruso-ucrainean

Avionul de tip cargo operat de o companie ucraineană care s-a prăbușit, sâmbătă noapte, într-o zonă din nordul Greciei, transporta 11,5 tone de materiale periculoase, majoritatea explozibili, au declarat oficiali locali citați de presa elenă. Sursele grecești au precizat că nu au informații specifice despre încărcătura aflată la bord, dar BBC scrie că ar fi vorba armament, inclusiv mine terestre, cu destinația Bangladesh.

Ministrul sârb al Apărării a confirmat că avionul transporta 11,5 tone de „produse” fabricate de industria de Apărare din țara sa. Cumpărătorul încărcăturii este Ministerul Apărării din Bangladesh, a mai precizat acesta, adăugând că transportul nu are nicio legătură cu războiul din Ucraina.

Denys Bogdanovici, directorul general al companiei Meridian, care operează aeronava prăbușită, a confirmat versiunea Serbiei cu privire la evenimente. „Acest lucru nu are legătură cu Ucraina sau Rusia", a declarat Bogdanovici pentru Reuters.

În imaginile surprinse de localnici se vede cum avionul a luat foc apropiindu-se de pământ cu viteză, sub forma unei uriașe bile de foc. VIDEO la finalul textului. Duminică dimineață, zona fost a fost cercetată minuțios cu drone, iar echipele de intervenție și de investigații nu se vor apropia de aeronavă până când aceasta nu va fi declarată sigură de către specialiști, mai scrie BBC.

Context. Potrivit agerpres.ro, postul public de televiziune grec ERT a anunţat, duminică dimineață, că o aeronavă de tip Antonov An-12, operată de o companie ucraineană, care decolase din Serbia, din orașul Nis, cu destinația Iordania, s-a prăbușit sâmbătă seară în apropierea satului Paleochori din nordul Greciei, și că toţi cei opt membri ai echipajului şi-au pierdut viaţa. 

Aparatul de zbor, un Antonov An-12, aparţinea companiei ucrainene Meridian.

„În privinţa identităţii membrilor echipajului, cred că sunt şi ucraineni, dar nu dispunem de informaţii confirmate pe acest subiect; ei nu sunt sârbi'', a precizat Stefanovic într-o conferinţă de presă.

Avionul decolase de pe aeroportul din Nis (sudul Serbiei) sâmbătă în jurul orei locale 20:40 (18:40 GMT).

Ministrul sârb a insistat pe faptul că este vorba despre o tranzacţie încheiată cu Ministerul Apărării din Bangladesh „în acord cu regulile internaţionale''.

„Din păcate, unele media au făcut speculaţii legate de faptul că acest zbor ar transporta armament cu destinaţia Ucraina, ceea ce este complet fals'', a subliniat Nebojsa Stefanovic. El a explicat că începând din 2016 Serbia nu a dat nicio autorizaţie pentru vreun export de arme către Ucraina sau către Rusia.

Avionul cargo s-a prăbuşit sâmbătă seară în apropiere de localitatea Paleochori Kavalas. Mai mulţi martori au văzut avionul în flăcări şi au auzit explozii, potrivit agenţiei de presă Athens News.

Conform presei elene, pilotul a raportat probleme la motor şi a cerut autorizarea aterizării de urgenţă pe aeroportul din Kavala, însă aparatul de zbor nu a reuşit să facă această manevră şi s-a prăbuşit la aproximativ 40 de kilometri de aeroport.

În cădere avionul a distrus mai mulţi stâlpi de electricitate, satele din zonă rămânând temporar fără energie electrică.

Ruta de zbor detaliată pe Flightradar24 a arătat că avionul ajunsese în zona peninsulei Halkidiki înainte de a se întoarce şi a se îndrepta spre Kavala. 



„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.