Intențiile de război ale dictatorului Lukașenko contra Ucrainei, spulberate de o revoltă neașteptată în sânul armatei din Belarus. Numeroși ofițeri au protestat public contra atragerii Minskului în războiul de ocupație al Moscovei. „E sinucidere pură!”


Intențiile de război ale dictatorului Lukașenko contra Ucrainei, spulberate de o revoltă neașteptată în sânul armatei din Belarus. Numeroși ofițeri au protestat public contra atragerii Minskului în războiul de ocupație al Moscovei. „E sinucidere pură!”

Dictatorul din Belarus, Aleksandr Lukașenko, principalul aliat al tiranului de la Kremlin, Vladimir Putin, se confruntă cu o situație complet neașteptată: opoziția unor ofițeri superiori de la vârful armatei care și-au exprimat public dezacordul cu intrarea Belarusului în războiul contra Ucrainei. 

Potrivit Newsweek care citează publicația Express, într-o scrisoare deschisă, ofițerii superiori ai Brigăzii a V-a a Forțelor Speciale i-au atras atenția lui Lukașenko că se opun trimiterii de trupe care să lupte în Ucraina, precizând că o astfel de decizie ar fi „sinucidere pură”.

„Intrând în războiul contra Ucrainei, Belarusul va fi exclus din rândul comunității statelor civilizate și, multă vreme de acum înainte, va fi un proscris la nivel internațional”, i-au atras militarii atenția lui Lukașenko. 

Totuși rolul avut de Belarus în războiul Rusiei contra Ucrainei rămâne semnificativ, chiar dacă trupele sale nu au luptat (încă) alături de cele ale Moscovei. Înainte de debutul invaziei, Lukașenko i-a permis aliatului de la Kremlin să-și aducă trupele aproape de granița cu Ucraina și să efectueze exerciții militare amenințătoare. 

Între timp și Belarusul a început, din luna mai, să testeze pregătirea armatei sale pentru o eventuală intervenție în Ucraina, dictatorul de la Minsk vorbind tot mai apăsat și mai amenințor despre un răspuns adecvat unor „atacuri cu rachete” pe care armata țării vecine le-ar fi lansat asupra ținte din Belarus. 

Militarii care se opun atragerii Belarusului în războiul Moscovei au invocat și faptul că ocupanții ruși au început acest război fără să fi fost provocați. 

„Ocuparea de către Rusia a teritoriului ucrainean recunoscut la nivel internațional – în condițiile în care Ucraina este un stat prieten – și încercarea de a împinge Belarusul în acest conflict neprovocat contra unui stat suveran este și o încercare de distrugere a suveranității Belarusului”, mai arată ofițerii în scrisoarea către Lukașenko. 

Aceștia invocă și faptul că majoritatea bielorușilor nu susțin războiul Rusiei din Ucraina, doar 23% dintre respondenții unui sondaj recent fiind de acord cu acțiunile Moscovei (cu 5 procente mai puțin decât în luna martie). De asemenea, numai 5% dintre cetățenii Belarusului consideră că armata țării lor ar trebui să se alăture Rusiei în prezentul Război, mai arată sondajul realizat de Chatham House, potrivit newsweek.com. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.