Afganul ucrainean Jalal Noory era doar un copil când a reușit să fugă din Afganistan, împreună cu părinții săi, în timpul războaielor civile care au urmat invaziei sovietice din 1979.
Din 1998 trăiește în Ucraina, țara pe care o consideră de aproape 25 de ani „acasă” și pentru care a cucerit mai multe medalii la competițiile de arte marțiale la care a participat.
A decis să se alăture armatei ucrainene în februarie, imediat după debutul invaziei, fiind gata să apere Kievul cu prețul vieții.
Consideră că sovieticii i-au schimbat destinul și a decis să nu-i mai lasă să facă asta încă o data. El spune că strategia și ambițiile Rusiei lui Putin nu diferă foarte mult de cele ale Uniunii Sovietice invadatoare.
„Sunt Jalal Noory. Am puțin peste 40 de ani și locuiesc în Ucraina din 1998. Am fost 100% sigur că rușii vor ajunge la Kiev și nu am vrut să fiu în situația de a mă preda sau de a vedea steagul Rusiei fluturând în capitala Ucrainei. Așa că singurele opțiuni au fost să lupt sau să mor”, a povestit Jalal într-un reportaj realizat de BBC.
El s-a alăturat armatei ucrainene imediat după debutul invaziei rusești, din 24 februarie. În prezent, conduce o unitate formată din 12 militari a căror misiune este apărarea Kievului, iar colegii de unitate spun despre afgan că uneori știe mai bine decât ucrainenii ce trebuie făcut într-o anumită situație
Înainte de război, Jalal a lucrat pentru o companie de securitate.
„Dacă rușii nu ar fi invadat Afganistanul viața noastră ar fi fost alta. Nu aș fi devenit refugiat și aș fi trăit în țara mea. Strategia Rusiei modern nu diferă prea mult de cea a Uniunii Sovietice. Intenția este de a ocupa o țară cu armată mai slabă. Am decis să apăr pământul pe care trăiesc, pentru că acum 40 de ani eram doar un copil și a trebuit să-mi urmez părinții. Ucraina este acum casa mea”, mai spune Jalal Noory. VIDEO AICI