UPDATE
Curtea de Apel Iași a respins, vineri, 26 noiembrie, apelul formulat de activistul civic Cristian Mihai Dide împotriva măsurii de arest preventiv pentru 30 de zile, ce a fost stabilită în urmă cu două zile de către Tribunalul Iași ca urmare a solicitării DIICOT. Dide va petrece, așadar, următoarele 30 de zile în arest, deși fapta care i se impută a fost săvârșită sub forma unei acțiuni civice menite să atragă atenția asupra abuzurilor și incompetenței din cadrul parchetului anti-crimă organizată. Dide a informat constant autoritățile cu privire la demersul său și evoluția acestuia, redactând chiar și un denunț în urmă cu 11 luni de zile.
Evoluție în Instituție, pe Facebook: "Cererea de eliberare a lui Cristian-Mihai Dide a fost respinsă de Curtea de Apel Iași.
Dide rămâne în arest pentru 30 de zile, care se pot prelungi până la 180 de zile.
Reamintim că arestarea lui Dide este nefondată, absurdă. Ca sa demonstreze ca legislația antidrog este aplicată discreționar, Dide a achiziționat produse legal comerciaizate cu concentrație infimă de THC, care nu pot fi considerate sub nici o formă ”droguri de risc”. Dide le-a trimis ulterior către DIICOT, care a reacționat arestându-l.
Revenim în curând cu mai multe informații".
Sentința instanței: "Tip solutie: ca nefondat
Solutia pe scurt: În baza art. 4251 alin. 7 pct. 1 lit. b rap. la art. 204 Cod procedură penală respinge ca nefondată contestaţia formulată de inculpatul Dide Cristian – Mihai împotriva încheierii nr. 277/JDL din data de 23.11.2021 pronunţată de judecătorul de drepturi şi libertăţi de la Tribunalul Iaşi în dosarul penal nr. 6229/99/2021, încheiere pe care o menţine. În temeiul dispoziţiilor art. 275 alin. 2 Cod procedură penală obligă pe contestatorul inculpat la plata sumei de 300 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat. Definitivă. Soluţionată în şedinţa camerei de consiliu şi pronunţată prin punerea minutei la dispoziţia părţilor şi a procurorului, prin mijlocirea grefei instanţei, azi, 26.11.2021.
Document: Încheiere - măsuri preventive (faza de UP) 233/2021 26.11.2021".
UPDATE
Și la București activistul civic Sandy Matei a organizat un protest în fața DIICOT București pe parcursul căruia a cerut eliberarea lui Cristian Dide.
ȘTIREA INIȚIALĂ
Mai mulți protestatari din București și din provincie s-au deplasat la Iași, pe strada Roșcani nr. 5, unde se află sediul DIICOT regional, pentru a-și manifesta revolta în legătură cu arestarea abuzivă a activistului civic Cristian-Mihai Dide, în urma unei așa-zise operațiuni de combatere a traficului de droguri de risc a parchetului anti-crima organizată.
Protestatarii au legat un mic banner, de gardul instituției, cu mesajul #FreeDide și au aruncat cu ouă în sediul DIICOT, fiind apoi legitimați de un reprezentant al Jandarmeriei care a solicitat „întăriri” la fața locului. Unul dintre participanți, Ionel Răcaru, a fost urcat cu forța în dubă și dus la Poliție pentru a fi sancționat.
„Este un abuz. Exact asta ați făcut și cu Dide”, le-au strigat jandarmilor mai mulți protestatari.
Într-o declarație exclusivă pentru Podul.ro, unul din participanții la acțiunea de protest a precizat că, deși au vorbit cu cel îndubat la telefon, nu este clar unde a fost dus acesta de către Jandarmerie, care i-ar fi comunicat, eronat, că este dus la Secția 4 de Poliție. Protestatarii s-au deplasat la Secția 4, însă Ionel Răcaru, cel îndubat cu brutalitate de către Jandarmerie, nu se afla acolo.
Later edit: Ionel Răcaru a fost eliberat în cele din urmă, fiind sancționat contravențional. El ne-a povestit că a fost plimbat pe la sediile mai multor instituții publice, întâi la Jandarmerie, apoi la Secția 4 de Poliție.
Cristi Dide - protestatar anti-Dragnea și, desigur, anti-PSD, activist civic pentru salvarea Roșiei Montane, militant pentru legalizarea consumului de cannabis în scop recreativ, dar și un critic acerb al inacțiunii DIICOT în ceea ce privește marile rețele de trafic de droguri - a cumpărat din străinătate și din România, online, mai multe produse pe bază de cânepă comercializate legal, produse care conțin cantități infime de THC (substanța activă din cannabis care produce efectul halucinogen).
Două colete cu acest drog le-a trimis chiar către procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, la sediul central din București și la Iași. Scopul său declarat a fost de a demonstra autorităților că nu controlează deloc piața drogurilor din România, acționând arbitrar și abuziv.
Mai mult, Cristian Dide s-a autodenunțat, prin mesaje publice în care a explicat că timp de doi ani a achiziționat în mod legal, online, inclusiv din România produse din cânepă sau „cannabis” ce conțin cantități infime de THC, substanța halucinogenă din marijuana. Activistul a achiziționat produsele de la firme care le vând legal, inclusiv în România.
Deși a transmis public, în ianuarie acest an, că acțiunea sa are un scop pur civic, procurorii DIICOT au decis să acționeze în forță. Luni dimineață, Cristian Dide a fost reținut în Gara de Nord, în trenul cu care urma să plece spre Iași.
După ce l-au interogat timp de șase ore, procurorii au decis reținerea sa pentru 24 de ore, iar apoi Tribunalul Iași a încuviințat arestarea preventivă pentru 30 de zile. Contestația sa privind măsura arestului preventiv se judecă vineri, la 12.30.