Adevărul din spatele arestării de către DIICOT a „traficantului de droguri de risc” Cristi Mihai Dide – cel care a dezvăluit, de fapt, în premieră absolută că Florin Cîțu a condus beat și a făcut pușcărie în SUA


Adevărul din spatele arestării de către DIICOT a „traficantului de droguri de risc” Cristi Mihai Dide – cel care a dezvăluit, de fapt, în premieră absolută că Florin Cîțu a condus beat și a făcut pușcărie în SUA

Activistul civic Cristian-Mihai Dide, cunoscut mai ales din perioada protestelor rezist (2017-2019), militează, de mai multă vreme, pentru legalizarea consumului de marijuana în scop recreativ.  

Demersurile sale în zona asta au scos, recent, la iveală un fapt tulburător, cu implicații la nivel național, pe care însă nimeni nu se sinchisește să i-l atribuie, cel mai probabil de teama de a nu fi asociat cu consumul / promovarea consumului de droguri. Este vorba despre trecutul rușinos al premierului (încă) Florin Cîțu, liderul PNL, care a făcut pușcărie în SUA pentru că a condus sub influența alcoolului. Legalizăm.ro, pagina de Facebook care conține argumentele lui Dide pro consum legal de marijuana, a obținut, în premieră absolută, elementele cheie legate de condamnarea lui Cîțu. Presa doar a urmat indiciile oferite de Legalizăm.ro către site-ul instanței din Iowa care stabilise decizia în speța liderului PNL, omițând intenționat să spună care este sursa de bază. Podul a relatat corect AICI de unde a provenit informația despre Florin Cîțu.  

Cristi Dide este prezentat astăzi - după o jenantă „operațiune” a DIICOT - drept un mare traficant de droguri de presa pro-PSD și anti-justiție, aceeași care de ani de zile îl demonizează pentru acțiunile sale civice.   

În fapt, Cristi Dide a întreprins o inedită acțiune de protest, în sprijinul cauzei sale (legalizarea cannabisului) reușind să demonstreze opiniei publice și chiar parchetului care ar trebui să combată crima organizată (DIICOT) că „traficul de droguri” se derulează, în România, la vedere, prin intermediul curieratului clasic, nestingherit de autorități. Și că procurorii anti-mafie și anti-terorism se sesizează abia când sunt trași de mânecă (Dide a expediat pe adresa DIICOT colete cu produse care conțin cannabis, comercializate LEGAL în România) și că nici atunci nu sunt capabili să facă distincție între droguri de risc și „câteva grame de cannabis” cu care este imposibil să te droghezi (detalii mai jos). 

DIICOT n-a prea apreciat acțiunea lui Dide, ba chiar s-a ofensat la modul serios și a reușit să obțină acordul Tribunalului Iași pentru a-l aresta pentru 30 de zile.  

La această oră, poliţiştii Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate şi Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Iaşi, împreună cu procurori din cadrul D.I.I.C.O.T. – S.T. Iaşi, desfăşoară o acţiune, care vizează persoane bănuite de introducere în ţară de droguri de risc şi trafic de droguri de risc (cannabis şi produse cu conţinut THC). Acţiunea constă în efectuarea a 9 percheziţii domiciliare, în municipiul Bucureşti şi în judeţele Ilfov şi Călăraşi, la adresele persoanelor bănuite de comiterea faptelor, precum şi la sediile şi magazinele de desfacere a mărfurilor aparţinând persoanelor cercetate.Până în prezent, în urma percheziţiilor efectuate, au fost ridicate produse şi substanţe, susceptibile a face parte din categoria drogurilor”, se arată într-un comunicat al DIICOT de acum două zile. 

Mai mulți jurnaliști care îl cunosc pe Dide pentru acțiunile sale de protest și-au exprimat stupefacția în legătură cu arestarea sa pentru 30 de zile. 

Alex Costache (TVR): În ziua în care justiția i-a dat drumul avocatului care a învățat mafia să fure (Oho! Și ce mafie! Steinmetz-Truică, ăia), tot justiția l-a arestat 30 de zile pe protestatarul Dide pentru că a făcut o glumă - bună, după mine - și a trimis la DIICOT, prin curier, două pachete de iarbă. Desigur, fapta presupune o anumită periculozitate, trebuie să știi la cine să apelezi, cum să comanzi, etc, dar totuși e o ironie, o subtilitate care scapă judecătorilor - nici nu mă miră în țara justiției formale.  Am văzut cu toții “Polițist, adjectiv” al lui Porumboiu, e caraghios să arestezi totuși oameni pentru iarbă în condițiile în care în țările civilizate se poate comanda prin Uber Eats. Nu sunt adeptul acestui tip de consum recreațional, dar nu înțeleg de ce e legal să bei o sticlă de vodcă, de ex, dar nu să fumezi un cui”. 

Loredana Diacu (Epoch Times): Cristian Mihai Dide, una din cele mai incomode voci din societatea civila - incomoda nu doar pentru PSD ci pentru toate paridele, cand acestea incalca promisiunile facute cetatenilor - arestat preventiv 30 de zile dupa ce a cumparat canabis si l-a trimis la DIICOT ca sa demonstreze cat de usor se pot cumpara si plimba droguri in Romania sub ochii autoritatilor. 

In timp ce Dide e la inchisoare pentru ca a vut sa arate ca sistemul este ineficient, corupti celebri pun pe Facebook fotografii din locatii luxoase, politicieni care au saracit tara asta si au depopulat-o, dorm linistiti in palatele lor, fara vreo teama ca-i deranjeaza careva cu catuse.  

De dosarele grele ale natiei, de faptul ca oameni care au omorat nu doar tineri ci au furat si viitorul tarii n-au vazut o zi de arest, ce sa mai vorbit? Romania, stat esuat”.  

Redăm mai jos și explicațiile detaliate ale asociației conduse de Cristi Dide, Evoluție în Instituție, pe pagina sa publică de Facebook:

„Cristian-Mihai Dide a primit 30 de zile arest printr-o decizie a Tribunalului Iași, la cererea unui procuror DIICOT Iași, pentru un protest pe care Dide l-a făcut tocmai împotriva DIICOT. Cum știrile false sau trunchiate fumegă în aceste zile, trebuie să facem câteva clarificări. 

Dide a protestat ani la rând împotriva practicilor DIICOT, în acțiuni dintre cele mai diverse. Azi DIICOT Iași, în procesul verbal în care cere capul lui Dide, în mod neadecvat, dar teribil de amuzant, folosește ”Cannabis”, denumirea în latină a cânepii, în sensul de ”drog de risc”. 

Dar să explicam. Ce a făcut, de fapt, Dide? Timp de doi ani a achiziționat în mod legal, online, inclusiv din România (de la firmele Ferma Domnița Maria și Original CBD SRL, între altele, care comercializează produse din cânepă sau ”cannabis”, în mod legal, în România), produse care conțin cantități infime de THC, produse pe care Dide ulterior le-a retrimis integral DIICOT, însoțite de scrisori conținând toate datele lui de identificare, inclusiv adresa, el atrăgând astfel atenția asupra practicilor discreționare și absurde ale angajaților acestei instituții în lupta cu ”crima organizată”. Dide a documentat întregul fir al acțiunii sale de protest, a filmat toate recepționările și trimiterile de colete, ba chiar a trimis DIICOT inclusiv facturile și bonuri fiscale de achiziție. 

Cannabis este denumirea informală a unei substanțe consumate în mod legal în multe state UE, drog de risc în România, dar este și denumirea unei biete plante din familia Cannabaceae, cultivată ca non-drog de 12.000 de ani încoace. Așadar, dragi procurori DIICOT, dacă primiți direct pe birou un bon fiscal pe care citiți ”câteva grame cannabis”, este posibil să fie vorba despre o biată plăntuță. Voi, care investigați droguri de mare risc, nu știți asta? Atunci nu știți materia. 

DIICOT nu a făcut nimic, timp de doi ani, nu l-a contactat niciodată pe Dide sau asociația noastră, Evoluție în Instituție, pe care el o conduce. DIICOT a primit totul pe tavă de la Dide, care le explica cu subiect și predicat că ei, DIICOT, își fac de fapt așa-zisa treabă într-o distopie Kafkaescă. Deși a trimis aceste pachete însoțite de scrisori la mai multe sedii DIICOT din țară, doar DIICOT Iași a făcut ceva. Și ce exact? A oprit un tren în care se afla Dide în plin câmp, în plină noapte (noaptea dinspre 21 spre 22 noiembrie). L-a ridicat cu mare tamtam pe Dide, l-a plimbat prin toată țara cu nino-nino, ba la București la percheziții acasă, ba la Iași în arest. 

Cristian-Mihai Dide se află în acest moment, pentru activism civic într-un stat membru UE, în arest pentru 30 de zile. Asta fără să fi fost judecat, și doar pentru ca a atras atenția autorităților de cât de ușor este să cumperi în România ceea ce ei etichetează ca fiind ”droguri de risc”. Nu putem însă să nu râdem când citim lista de ”produse” comandate și retrimise de Dide la DIICOT, listate cu mândrie de procurorii de la Iași - cităm textual din procesul verbal al procurorului: ”56,81 grame fragmente vegetale în care s-a pus în evidență THC”, ”0,94 Rezină de canabis”, ”98,0 mililitri lichid care conține cannabis”. Și tot așa. Le recomandăm procurorilor DIICOT să încerce să se drogheze cu aceste ”probe” și să ne anunțe când au reușit. 

Înțelegerea instituțiilor române care încadrează la ”droguri de risc” substanțe ce conțin sub 0,2 la suta THC, este greșită, pentru ca nu te poți droga cu ele nici macar dacă încerci foarte, foarte tare. Asta pentru că drogul conține de 75 de ori mai mult THC. E ca și cum listezi Ciocolata cu Rom la categoria băuturi alcoolice, sau încerci să te îmbeți cu Ciocolata cu Rom. Încercă, procuror DIICOT și ia vezi, poți? 

De doi ani Cristian Mihai Dide încearcă sa tragă un semnal de alarmă asupra atitudinii abuzive, brutale și lipsite de discernământ a DIICOT - și angajaților ei. Producătorii industriali de cânepă din România sunt sistematic hărțuiți, tratați ca niște criminali de către DIICOT, ba chiar arestați și cu recolta pusă sub sechestru, pentru ca apoi să fie lăsați liberi ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat și cu o bătaie pe umăr. Procurorii DIICOT se fac că lucrează la trafic de droguri și crimă organizată, în țara europeana în realitate campioană UE la trafic de copii. ”Global Slavery Index” arată că România este între campioanele mondiale ale sclaviei moderne, cu majoritatea victimelor folosite pentru exploatare sexuală. În iunie anul acesta Conciliul Europei, prin Grupul de Experți pentru Acțiune împotriva Traficului de Persoane (GRETA), a somat România să ia măsuri împotriva traficului de persoane, jumătate dintre românii traficați pentru scopuri sexuale fiind copii. DIICOT, instituția direct responsabilă pentru investigarea acestor crime, se face că plouă, în schimb îl arestează pe Cristian-Mihai Dide cu mare desfășurare de forțe pentru un protest-glumă, și confiscă suveniruri cu Bob Marley de la un om care nu pune gura pe o țigară, că așa e el, cu atât mai puțin pe o țigară cu cannabis.  

Arestul pentru 30 de zile al lui Cristian Mihai Dide e reacția ofuscată la o glumă a unor procurori obtuzi, care nu au maturitatea să înțeleagă o problemă de fond, dar care fac abuz de putere, pentru că pot. Sperăm că el va fi eliberat în cel mai scurt timp, iar un punct definitiv va fi pus acestei șarade de investigații penale. Cu fiecare zi petrecută în arest, statul român și autoritățile lui îi dau dreptate lui Dide: că trăim într-o țară absurdă, fără lege, fără dreptate, fără umor și fără bun simț, dar campioană la trafic de carne vie - România ca un sat fără câini. 

Pentru mai multe detalii puteți contacta Asociația EII la telefon: 0731030247”.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.