Fosta ministră a Justiției, Ana Birchall, a invocat într-un interviu acordat jurnalistei Carmen Dumitrescu, pentru Presshub, poate cel mai stringent motiv privind necesitatea desființării Secției Speciale: anomalia juridică conform căreia SIIJ are competență exclusivă în urmărirea penală a magistraților, iar în cazul în care o persoană urmărită penal, pentru omor de exemplu, depune o plângere la SIIJ, atunci întregul dosar merge la controversata Secție Specială.
Ce spune art 88^1 din Legea 207/2018 privitoare la funcționarea SS: "(1) În cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție se înființează și funcționează Secția pentru investigarea infracțiunilor din justiție care are competența exclusivă de a efectua urmărirea penală pentru infracțiunile săvârșite de judecători și procurori, inclusiv judecătorii și procurorii militari și cei care au calitatea de membri ai Consiliului Superior al Magistraturii.
(2) Secția pentru investigarea infracțiunilor din justiție își păstrează competența de urmărire penală și în situația în care, alături de persoanele prevăzute la alin. (1), sunt cercetate și alte persoane".
Precizările Anei Birchall: "SIIJ a fost obsesia unor persoane. De ce obsesia asta cu SIIJ? De ce se induce ideea că dacă nu există Secția Specială magistrații care încalcă legea nu mai răspund? Este o manipulare ieftină. (...)
Dacă ne uităm la cum e clădită SIIJ, la art 88^1, veți vedea că SIIJ are competență exclusivă în urmărirea penală a magistraților. Competența exclusivă știți ce înseamnă? Deci dacă ai un magistrat, dosarul se duce imediat la SIIJ. Mai mult, e alineatul 2 tot din art 88^1 care spune că SIIJ rămâne competentă pe tot dosarul. Deci această Secție Specială are competență și privind infracțiunea de trafic de persoane, de omor, infracțiunile informatice, terorismul, are competență de orice în accepțiunea celor care au creat această monstruozitate. În realitate, fie că e magistrat, fie că nu e magistrat trebuie să răspundă conform legii. (...)
Nu e nicio filosofie privind SIIJ, alta decât cea de a retrage căi de atac, așa cum s-a și întâmplat. Știți cum s-a întâmplat practic într-o sală de judecată? Ai avut reprezentantul Parchetului General și ai avut reprezentantul SIIJ. Reprezentantul SIIJ a spus "onorată instanță, noi retragem calea de atac a apelului". În această situație reprezentantul Parchetului nu a mai putut să spună absolut nimic pentru că SIIJ are competență exclusivă. Sau SIIJ rămâne competentă pe tot dosarul. Cum este posibil? Să luăm cazul unei infracțiuni de omor, dacă cel urmărit face acolo o plângere tot dosarul trebuie să se ducă la SIIJ.
S-a creat această percepție și așteptare că SIIJ rezolvă tot ce este nedrept în justiție. Nu e adevărat. Eu am și numit SIIJ ca fiind o cooperativă de albire a magistraților corupți și certați cu legea, nufărul i-am spus".
Totodată, Birchall a vorbit despre obsesia Liei Savonea, pe vremea când era președintă a CSM, de a o cocoța pe Adina Florea în fruntea Secției Speciale. Concret, Savonea încerca să programeze ședințele CSM în același timp cu cele ale Guvernului, pentru ca Ana Birchall să nu poată ajunge la instituția prim menționată pentru a-și exercita votul împotriva Adinei Florea.
Birchall: "Îmi aduc aminte că președinta CSM mă urmărea și știa când sunt ședințele de Guvern, eu neavând secretar de stat trebuia să merg eu la ședințele de Guvern, și încerca să pună atunci ședința CSM doar, doar o să se lipsească de votul meu pentru că era evident că votul meu a fost împotriva unei anumite persoane pentru că eu nu consider că avea bune intenții. Nu am nimic cu acea persoană la nivel personal, dar până la urmă trebuie să ne asumăm fiecare ceea ce facem. Eu mi-am asumat la începutul mandatului că voi face lucruri corecte pentru justiție, cu profesionalism, cu echilibru".
Vedeți video de la 36:20:
Amintim că Lia Savonea a încercat de 7 ori să o valideze pe Adina Florea în funcția de procuror-șef al SIIJ, dar nu a reușit și datorită Anei Birchall, care a făcut o opoziție puternică în cadrul CSM din postura de ministră a Justiției. Ana Birchall spunea la acea vreme că nu consideră a fi în beneficiul Justiției faptul că SIIJ poate instrumenta orice dosar, cu privire la orice persoană, atâta vreme cât reclamantul care face plângerea penală menționează și presupusa implicare a unui magistrat.