Traficul de OAMENI, o industrie mondială a CRIMEI: 30 de milioane de persoane sunt ținute în SCLAVIE


  • ACP
  • Jul 30, 2019 21:21
  • 3598
Traficul de OAMENI, o industrie mondială a CRIMEI: 30 de milioane de persoane sunt ținute în SCLAVIE

Crimele îngrozitoare de zilele trecute au deschis și discuția legată de răpiri, de traficul cu persoane, de sclavie.

Criminalul de la Caracal încercase, se pare, să țină ostatice fetele pentru o perioadă, iar numărul mare al cazurilor de răpiri duce la concluzia că cele mai multe victime ale acestora sunt ținute la fel, în sclavie, dar și vândute ori obligate să se prostitueze. Dimensiunile întregi ale tragediei sunt inimaginabile – la nivelul întregii lumi, aproximativ 30 de milioane de persoane sunt ținute în sclavie – mai multe detalii AICI.

Copiii și femeile sunt cele mai numeroase victime ale răpirilor și sclaviei, unde sunt puși la muncă forțată, prostituție, căsătorii cu forța fiind minore, sau ca soldați pentru capii grupărilor militare din Africa ori Asia. O fundație din Australia, Walk Free, a investigat situația din 162 de țări și a găsit prezente, în fiecare dintre acestea, situațiile de răpire și trafic de persoane în vederea sclaviei. În toate cele 162 de țări verificate! Dacă în 1890 costul unei persoane ținute în sclavie era de aproximativ 40.000 $, în valoarea de azi, în zilele noastre prețul mediu este de 90 $. Țări puternice și civilizate, cu instituții eficiente, ca Statele Unite și Japonia au și ele, chiar dacă într-o proporție mult mai mică, problema asta – 60.000 de persoane sunt ținute în sclavie în Statele Unite (0,2 procente din populație), iar în Japonia, 45.000 – mai multe detalii AICI.

În schimb, în țări ca Mauritania, 4% din populație e ținută în sclavie. O persoană din 25. E o situație comună în Africa de Vest. De altfel, presa a făcut publice taberele și piețele de sclavi din Libia. Se estimează că peste 1% din populație este ținută în sclavie în India și Pakistan, ceea ce este un număr imens, având în vedere mărimea populației din cele două țări. Numai în India ar fi vorba despre 14 milioane de sclavi, aproape jumătate din totalul la nivel mondial – mai multe detalii AICI.

În Europa de Est și Asia sunt ținute în sclavie în special fetele, de la vârste mici, forțate să se prostitueze în țările lor, ori duse peste graniță, în Occident sau în țările arabe. Traficul de persoane este, în momentul de față, a treia industrie mondială a crimei, ca mărime, generând venituri de aproximativ 30 miliarde $ în fiecare an. Corupția este unul dintre principalii factori favorizanți.

Crimele înfiorătoare de la Caracal au arătat cât de ineficiente sunt instituțiile din țara noastră. Cum la ineficiența de la noi se adaugă și corupția generalizată, e clar că problemele țării noastre cu traficul de persoane pot fi, din nefericire, mai mari decât se estimează. Și că e cazul ca să se facă ceva pentru a se intensifica lupta cu această imensă problemă. Dar cine să o facă, la noi?

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.