Cel mai recent, Sorina Pintea, fostul ministru al Sănătății prins vineri în flagrant de procurorii DNA în timp ce încasa o mită uriașă (120.000 lei), s-a aflat în atenția opiniei publice când a făcut cunoscut faptul că este foarte bolnavă. Nu, nu era vorba de șpagă în formă continuată, căci așa se vorbește pe la colțuri despre doamna Pintea, ci de o maladie autoimună.
„Viața este imprevizibilă”, scria, parcă sub inspirația unei nefaste premoniții, Sorina Pintea pe Facebook, la începutul lui februarie, iar opinia publică, mai ales aia antenistă, se impresiona până la lacrimi de suferința pesedistei pe care avea tendița s-o considere un politician mai onest și mai preocupat de binele public decât restul colegilor de partid.
Nimic mai greșit însă. Pintea este doar un om politic abil, care a știut să-și construiască asiduu o imagine mincinoasă de ministru preocupat, prin vizite inopinate la spitale din țară, cu cârdul de reporteri pe urme.
Dincolo de asta, Pintea rămâne ex-ministrul care a încercat să pună mâna, prin insinuări publice jenante, pe milioanele de euro strânse cu greu de ong-ul Dăruiește viață, din donațiile românilor, pentru a construi un spital oncologic pentru copii.
Pe de altă parte, Pintea este mama unui traficant de droguri condamnat, în 2012, la șapte ani de închisoare cu executare.
Presa a scris despre acest amănunt oribil de familie prin 2018 când Pintea, manager al Spitalului Județean din Baia Mare, era desemnată pentru portofoliul de la Sănătate. Apoi, acțiunile de PR personale ale lui Pintea au acaparat atenția și lumea a uitat că este mama unui infractor periculos, Ionuț Pintea.
News.ro: „Fiul Sorinei Pintea, Ionuţ, a fost condamnat în 2012, când mama lui era managerul Spitalului TBC din Baia Mare, la şase ani de închisoare pentru trafic de droguri. Ionuţ Pintea a fost reţinut în aprilie 2011 de ofiţerii DIICOT în urma mai multor percheziţii care au avut loc în judeţele Maramureş şi Cluj, într-un dosar în care 20 de persoane au fost cercetate pentru trafic de droguri de mare risc. Ionuţ Pintea a mai fost cercetat şi în octombrie 2010, când a fost reţinut în timp ce încerca să îi vândă droguri unui poliţist sub acoperire. În urma percheziţiei, poliţiştii au mai găsit asupra lui Ionuţ Pintea şi un pistol cu aer comprimat, 2.620 de euro, 5.000 de forinti si 1.561 de lei.”
Fostul ambasador Ciprian Mihali postează pe Facebook un punct de vedere din care rezultă negru pe alb cât de corupt este fostul ministru al Sănătății și că era doar o chestiune de timp până să se spargă „buboiul”.
„Reținerea Sorinei Pintea este un act firesc, dar tardiv. Toată lumea știe în Baia Mare, de mulți ani, că nici la Spitalul județean Maramureș și nicăieri în vreun alt spital din oraș nu se putea angaja cineva, de la portar la medic, fără a plăti o mită Sorinei Pintea. Iar asta se întâmpla după un ritual bine stabilit, în afara orașului, fără martori și fără urme. Sorina Pintea este o adevărată legendă locală. Una dintre ele.
Cele două vești proaste sunt următoarele: mai întâi, că deși toată lumea știa, nimeni nu avea curajul să spună nimic. Iar oamenii nu au curaj să o spună din alt motiv, care este a doua veste proastă: și anume că Sorina Pintea nu e singură. Județul Maramureș este și el aflat sub controlul discreționar al unei mafii locale foarte puternice și putred de bogate din care fac parte medici, oameni de afaceri, politicieni, oameni din alte instituții ale statului. Omul de rând care vrea să se revolte împotriva acestei mafii nu are nicio șansă de unul singur. Acum înmulțiți acest exemplu cu 41 și aveți peisajul României de azi”, scrie Ciprian Mihali.
Născută în 13 septembrie 1965, Sorina Pintea a studiat la Universitatea Babeş-Bolyai între anii 1983 şi 1988. În perioada studenţiei, potrivit presei locale, a cântat în Cenaclul Flacăra, alături de nume cunoscute ale folkului, precum Ioan Gyuri Pascu, Gheorghe Gheorghiu şi Victor Socaciu.
După ce guvernul incompetent Dăncilă a fost demis la 10 octombrie 2019, Pintea a revenit la conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă „Dr. Constantin Opriş” din Baia Mare, post pe care îl mai ocupase de la începutul anului 2017 până ce a fost numită ministru.
În urma alegerilor parlamentare din decembrie 2016, Sorina Pintea a devenit senator din partea PSD, dar la scurt timp, în februarie 2017, a renunţat la locul din Parlament şi a revenit la conducerea Spitalului Judeţean din Baia Mare, la care va renunţa din nou pentru a deveni membru în noul guvern.
Înainte de a deveni manager al Spitalului Judeţean de Urgenţă ”Dr. Constantin Opriş” Baia Mare, Sorina Pintea a fost, din 2009 până în 2013, manager al Spitalului de Pneumoftiziologie Baia Mare.
Între 2005 şi 2009 a ocupat funcţia de director economic la Direcţia Silvică Maramureş. Pintea a fost, între 2007 şi 2009, consultant la S.C. SOV Consulting SRL, Baia Mare, iar în perioada 2003-2005 a fost consilier pentru integrarea europeană. Între 2001 şi 2003, Sorina Pintea a fost consultant managerial la Consiliul Judeţean Maramureş. Ea a lucrat anterior ca şef serviciu financiar-contabil - Întreprinderea Forestieră de Exploatare şi Transport (IFET Baia Mare, 1996-1999). În perioada 1988 - 1995, Sorina Pintea a fost economist la IFET Baia Mare.
Potrivit ultimei declaraţii de avere, din 2017, Sorina Pintea deţine, din 1998, jumătate dintr-un teren intravilan de 8.200 de metri pătraţi situat în localitatea Băiţa din judeţul Maramureş. În 2015, Sorina Pintea şi soţul ei, Ovidiu Goga, au cumpărat două terenuri intravilane de 467, respectiv 419 metri pătraţi în comuna Deseşti din Maramureş. Sorina Pintea mai deţine jumătate dintr-un apartament de 48 de metri pătraţi aflat în Baia Mare și are două maşini, o Dacia 1300 din 1993 şi un Mitsubishi Pajero din 2002.
Sorina Pintea are şase credite la trei bănci, însumând 150.000 de euro şi 100.000 lei, pe care trebuie să le achite până în 2033.