O încetare a focului între grupările islamiste din Siria susținute de Turcia și Forțele Democratice Siriene (SDF), conduse de kurzi, în jurul orașului Manbij din nordul țării a fost prelungită până la sfârșitul acestei săptămâni, a declarat, marți, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Matthew Miller, după ce SDF, susținute de SUA, au propus o „zonă demilitarizată” pentru a pune capăt confruntărilor.
Încetarea focului a fost mediată de Washington săptămâna trecută, după ce între kurzi și grupurile susținute de Turcia au avut loc schimburi grele de focuri, la începutul acestei luni, când rebelii au avansat spre Damasc și au răsturnat regimul Assad.
Facțiunile susținute de Ankara au preluat controlul asupra orașului Manbij, ceea ce a condus la armistițiul în urma căruia trupele SDF s-au retras la est de râul Eufrat.
„Această încetare a focului a fost menținută. A expirat; a fost prelungit până la sfârșitul acestei săptămâni”, a declarat dl Miller în timpul unei conferințe de presă. „Continuăm să ne căutăm împreună cu SDF și Turcia o cale de urmat”, a spus oficialul american, adăugând că SUA speră că armistițiul va fi prelungit pentru cât mai mult timp posibil. „Dar, de asemenea, nu ar trebui să subestimez faptul că aceasta este o problemă dificilă. Este o problemă foarte dificilă”.
SDF a jucat un rol-cheie în înfrângerea ISIS în Siria. Trupele sunt conduse de YPG (Unitățile de Apărare a Poporului, în kurdă: Yekîneyên Parastina Gel), grupare pe care Turcia o consideră ramurA siriană a Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), un grup separatist care luptă de 40 de ani împotriva statului turc.
Ankara și facțiunile siriene aliate consideră grupurile kurde drept o organizație cu scopuri separatiste, însă YPG afirmă că luptă pentru drepturi mai mari pentru kurzi.
Miller a declarat că Washingtonul înțelege preocupările Turciei cu privire la PKK, care este desemnat drept grupare teroristă atât de Turcia, cât și de SUA, dar că se încearcă găsirea unei soluții având în vedere eficiența kurzilor în lupta cu Statul Islamic.
„Preocuparea pe care o avem este mai amplă decât Kobani. Îngrijorarea pe care o avem este față de orice intensificare a luptelor în nordul Siriei în acest moment”, a spus el.
Remarcile sale au venit după ce comandantul SDF, Mazloum Abdi, a propus o „zonă demilitarizată” în orașul Kobani, majoritar kurd, cu relocarea trupelor de securitate sub supravegherea și prezența SUA. Abdi a declarat că inițiativa vizează confirmarea „angajamentului ferm al grupului de a obține o încetare a focului cuprinzătoare”.
„Această inițiativă este menită să răspundă preocupărilor de securitate ale Turciei și să asigure o stabilitate permanentă în regiune”, a declarat el pe X. Cu toate acestea, luptele au continuat între cele două părți, trupele susținute de Turcia trăgând în zonele de la sud de Kobani, se arată într-o declarație separată a SDF.
Prezența a aproximativ 900 de soldați americani în nord-estul Siriei a împiedicat probabil Turcia și Armata Națională Siriană (ANS) să avanseze în teritoriul controlat de kurzi. În calitate de aliați NATO, Ankara și Washingtonul au evitat conflictul direct de-a lungul războiului civil sirian, în ciuda susținerii unor tabere opuse.
Trimisul ONU pentru Siria, Geir Pedersen, avertizase anterior că conflictul din Siria nu s-a încheiat, referindu-se la confruntările dintre grupurile kurde și facțiunile susținute de Turcia. „O încetare a focului de cinci zile a expirat acum și sunt foarte îngrijorat de rapoartele privind acumulările militare”, a declarat Pedersen. „O astfel de escaladare ar putea fi catastrofală”.
Relatarea Euronews (canalul de limbă engleză) deste situația aproape disperată a kurzilor din Siria:
Nordul Siriei este patria kurzilor sirieni, cea mai mare minoritate etnică a țării, care sunt și cel mai important aliat al SUA (în Siria). Pentru ei, lupta pentru o nouă ordine în țara haosului generalizat pare să fi intrat într-o fază potențial și mai dificilă.
Pe parcursul războiului civil din Siria, luptătorii kurzi au repurtat victorii semnificative asupra unei serii de facțiuni armate, s-au asociat cu SUA pentru a lichida gruparea teroristă Statul Islamic și au creat o regiune în mare parte autonomă în estul țării, bogată în petrol.
Însă câștigurile kurzilor care nu sunt arabi sunt acum în pericol. Ascensiunea rebelilor arabi sunniți care l-au răsturnat pe Assad - cu ajutorul vital al Turciei, un vechi dușman al kurzilor - va îngreuna găsirea unui loc pentru kurzi în noua Sirie și ar putea prelungi conflictul.
Rebelii jihadiști care au intrat în Damasc la sfârșitul săptămânii trecute au făcut demersuri pașnice către kurzi. Dar alți rebeli au alungat violent pe luptătorii kurzi din orașul estic Deir al-Zour, la câteva zile după ce forțele guvernamentale l-au abandonat.
În nord, o facțiune separată a opoziției, susținută de Turcia, care luptă de ani de zile împotriva kurzilor, a cucerit orașul Manbij. Turcia a efectuat raiduri aeriene asupra unui convoi kurd despre care a afirmat că transporta arme grele jefuite din arsenalele guvernamentale.
Kurzii se bazează de mult timp pe ajutorul Statelor Unite în fața unor astfel de provocări. Aproximativ 900 de soldați americani se află în estul Siriei, unde colaborează cu forțele kurde pentru a preveni o recrudescență a Statului Islamic. Dar și viitorul acestei misiuni ar putea fi pus sub semnul întrebării de președintele ales Donald Trump, care și-a manifestat cu mult timp în urmă scepicismul cu privire la implicarea SUA în Siria.
Și în orașul Qamishli, la granița cu Turcia, puțini îndrăznesc să se gândească la pace sau la un nou început în acest moment.
Purtător de cuvânt al SDF a declarat că, de la căderea regimului președintelui Bashir al-Assad, Statul Islamic „se deplasează acum liber în restul Siriei”.
„Există sute de luptători ai Statului Islamic (SI) acolo, au logo-uri specifice pe uniforme și zbiară strigătele de luptă ale SI”, a declarat Siamand Ali unei echipe de filmare de la postul de televiziune ARD din Gemania la începutul acestei săptămâni.
„În opinia mea, noii conducători de la Damasc împărtășesc aceeași ideologie ca Statul Islamic”, a adăugat el.
Între timp, un bărbat kurd a descris amenințarea continuă din partea forțelor turce.
„Ne confruntăm cu aceste atacuri de patru ani. Dronele turcești pretind că atacă ținte militare. Dar, în realitate, lovesc preponderent ținte civile. Asta îi sperie pe toți locuitorii”, a declarat Azad Ismael.
Harta zonelor din Siria controlate de diverse grupări. Zona SDF este marcată cu mov
Kurzii se numără printre cele mai mari grupuri etnice apatride din lume, cu aproximativ 30 de milioane de persoane concentrate pe un teritoriu situat între Turcia, Iran, Irak și Siria. Ei sunt o minoritate în fiecare țară și au fost adesea persecutați, ceea ce a alimentat revoltele armate kurde.
În Siria, ei și-au creat o enclavă autonomă la începutul războiului civil, nefiind niciodată pe deplin alături de guvernul Assad sau de rebelii care încercau să îl răstoarne.
Atunci când gruparea Stat Islamic a cucerit o treime din țară în 2014, luptătorii kurzi - care sunt laici și includ și femei în rândurile lor - și-au dovedit talentul în primele bătălii împotriva extremiștilor, câștigând sprijinul coaliției conduse de SUA.
Aceștia au format SDF, în cadrul cărora s-au înrolat inclusiv miltiari arabi, și au alungat gruparea Stat Islamic din zone întinse din Siria, cu ajutorul loviturilor aeriene conduse de SUA și al forțelor speciale americane. În 2017, aceste forțe conduse de kurzi au capturat Raqqa, capitala califatului autoproclamat al extremiștilor.
În ultimii ani, Turcia a antrenat și a finanțat luptători cunoscuți sub numele de Armata Națională Siriană (ANS), ajutându-i să preia controlul asupra teritoriului de la kurzi în nordul Siriei, de-a lungul graniței cu Turcia. Aceste forțe armate susținute de Turcia au încerca să se legitimeze ca făcând parte din opoziția care luptă contra lui Assad, dar analiștii spun că sunt conduse în mare parte de oportunism și de ura față de kurzi.
Kurzii s-au concentrat pe lupta împotriva ANS în ultimii ani. Însă noua conducere de la Damasc, care are, de asemenea, legături de lungă durată cu Turcia, ar putea deschide un alt front, mult mai lung.
Principala facțiune rebelă este condusă de Ahmad al-Sharaa, cunoscut anterior sub numele de Abu Mohammed al-Golani, un fost militant al-Qaida care a rupt legăturile cu gruparea în urmă cu opt ani și care afirmă că dorește să construiască o nouă Sirie, liberă de dictatură, care să deservească toate comunitățile sale religioase și etnice.
Nawaf Khalil, șeful Centrului pentru Studii Kurde, cu sediul în Germania, a apreciat că primele semnale au fost pozitive. El a spus că rebelii s-au ferit de două enclave din Alep controlate de FDS atunci când au luat cu asalt orașul în urmă cu două săptămâni, la începutul avansării lor rapide prin țară.
„Este, de asemenea, pozitiv faptul că nu au vorbit negativ despre Forțele Democratice Siriene”, a spus el.
Rămâne de văzut dacă aceste sentimente vor dăinui. După ce au pătruns în Deir al-Zour săptămâna aceasta, un luptător din grupul al-Sharaa a postat un videoclip în care afirmă că vor avansa în curând spre Raqqa și alte zone din estul Siriei, ceea ce ridică posibilitatea unor noi confruntări cu kurzii.
Rebelii ar putea încă să caute un fel de acord cu kurzii pentru a-i încorpora în ordinea politică post-Assad, dar acest lucru ar necesita probabil acceptarea unui anumit grad de autonomie kurdă în est. De asemenea, ar risca să enerveze Turcia, care pare să fie în prezent principalul intermediar al noii puteri din Siria.