EXCLUSIV ANCHETĂ. Consulatul General al României la Chișinău refuză să recunoască noile acte de constatare a nașterii introduse în R.Moldova prin HG, încă de la 18 septembrie 2024. Mai mult, Consulatul îi batjocorește pe părinții români, îndemnându-i să obțină cetățenii moldovenești pentru copii. Cum s-a ajuns până aici. DOCUMENTE


EXCLUSIV ANCHETĂ. Consulatul General al României la Chișinău refuză să recunoască noile acte de constatare a nașterii introduse în R.Moldova prin HG, încă de la 18 septembrie 2024. Mai mult, Consulatul îi batjocorește pe părinții români, îndemnându-i să obțină cetățenii moldovenești pentru copii. Cum s-a ajuns până aici. DOCUMENTE

Începând cu 18 septembrie 2024, în R.Moldova a fost modificată (prin intermediul aplicării prevederilor HG nr. 287 / 2024) procedura de constatare a nașterii și a decesului. Concret, în cazul nașterilor, noua practică prevede ca maternitățile să elibereze un așa-numit ”Avizier” al nașterii, care presupune eliberarea unui document electronic. Actul rezultat e denumit ”Eveniment de naștere – Avizier” și înlocuiește, din septembrie anul trecut, vechiul certificat de constatare a nașterii emis de unitățile medicale din R.Moldova.

Potrivit documentelor intrate în posesia Podul.ro, Ministerul Afacerilor Externe al R.Moldova a notificat, în cursul lunii decembrie 2024, Consulatul General al României la Chișinău, informând oficial despre aplicarea noii proceduri de constatare a nașterii și a decesului. 

Nu ne este deloc clar de ce a fost nevoie de mai bine de 2 luni pentru a fi operată această notificare, în condițiile în care, e de notorietate că numeroșii părinți cu cetățenii românești din R.Moldova preferă ca noii născuți să aibă direct cetățenie românească (e dreptul lor fundamental) și nu cetățenia R.Moldova. 

Mai mult, deși Consulatul General al României la Chișinău a fost informat încă din decembrie 2024, iată că în prezent – așadar, la 5 luni de la notificare și la mai bine de 7 luni de la aplicarea modificărilor –, instituția amintită refuză să recunoască legalitatea și legitimitatea noilor documente electronice de constatare a nașterii, respingându-le în masă. Cel puțin unul dintre părinții care au solicitat clarificări a fost îndrumat de reprezentanții Consulatului să îi obțină nou născutului o cetățenie moldovenească, asta deși în familia respectivă ambii părinți sunt cetățeni români, așa cum ar trebui să fie (inclusiv din punct de vedere legal) și copiii lor. Nu doar părinții, ci și bunicii sunt / au fost cetățeni români. Această cetățenie reprezintă un drept fundamental al noului născut, e indubitabil.  

Potrivit Consulatului, motivul respingerii noilor documente electronice de constatare a nașterii rezidă în faptul că autoritățile R.Moldova nu ar fi informat partea românească despre modificările survenite prin intermediul  HG nr. 287 / 2024 și aplicate începând cu 18 septembrie 2024. Or această motivație contrazice punctul de vedere oficial exprimat de MAE de la Chișinău, care susține că a notificat Consulatul, exact pe acest subiect, în cursul lunii decembrie 2024. 

Cine minte? E doar o disfuncție de factură birocratică? De ce trenează această situație ilegală și umilitoare, la 7 luni după aplicarea modificărilor expuse mai sus? 

Român din R.Moldova, Mihai Roșca este tatăl unui băiețel frumos și sănătos care s-a născut pe 15 martie anul în curs. La momentul respectiv, maternitatea din Chișinău a emis un ”Avizier” în conformitate cu noile modificări legislative. Potrivit aceluiași cadru legal, înregistrarea nașterii unui nou născut se face în termen de 30 de zile de la data nașterii acestuia. 

La 16 martie, Mihai a accesat e-consulat.ro și a completat cererea de înregistrare. De asemenea, a încărcat toate documentele necesare, deopotrivă cu cele ale părinților, repetăm, ambii cetățeni români. Nu mică i-a fost surprinderea când cererea i-a fost refuzată (foto jos) în mod succint, la 17 martie, motivația fiind că organele abilitate ale R.Moldova nu ar fi informat partea românească despre ”valoarea juridică” a noului document de constatare a nașterii. 

Iată răspunsul: ”Având în vedere că faptul că organele de stare civilă ale Republicii Moldova nu au notificat în scris oficiul consular (MD/OC) cu privire la valoarea juridică a documentului intitulat ‹Eveniment de naștere – Avizier›, acesta nu poate fi luat în considerare pentru înregistrarea nașterii la MD / OC”

Asta în condițiile în care MAE de la Chișinău îi va comunica aceluiași Mihai Roșca o versiune diametral opusă a situației, susținând că a informat direct Consulatul General al României la Chișinău, în mod oficial și aplicat, chiar pe acest subiect, încă din decembrie 2024 (foto jos). 

În urma refuzului, Mihai i-a întrebat politicos pe reprezentanții Consulatului de ce alte documente ar avea nevoie pentru a se remedia situația, sau care ar fi calea de urmat. În loc de oferirea unor clarificări, aceștia i-au răspuns o singură dată, la 24 martie, la fel de succint, îndemnându-l să-i obțină noului născut o cetățenie moldovenească.  

”Nu ne dorim să obținem o cetățenie moldovenească pentru copilul nostru. El este român la fel ca noi”

Ulterior, dezamăgit, Mihai s-a adresat Ministerului Afacerilor Externe de la București, explicând în detaliu absurdul situației (deopotrivă cu aspectele ilegale, abuzive și discriminatoare), dar nici de la MAE nu a venit o soluționare. Și cazul lui Mihai este doar unul din multe, fapt ce prejudiciază imaginea României (documentăm o continuare a subiectului). Până atunci, iată câteva pasaje din memoriul pe care acest tată l-a trimis în atenția MAE de la București: 

”Potrivit Ministerul Afacerilor Externe al R.Moldova, Consulatul General al României la Chișinău a fost notificat și informat, încă din decembrie 2024, despre modificările aplicate în cazul înregistrării noilor născuți. În aceste condiții, refuzul Consulatului de a efectua înregistrarea nașterii poate fi cauzat fie de o lipsă de informare cu privire la această schimbare, fie de alte motive care nu au fost comunicate. Consider că acest refuz nu are temei legal și constituie o încălcare a drepturilor noastre în calitate de cetățeni români. 

Atât eu cât și soția mea suntem cetățeni și etnici români, la fel și copiii noștri. În acest sens, avem obligația și dreptul de a înregistra nașterea copilului și de a obține documentele necesare pentru a ne afla în deplină legalitate. Este imperativ să putem înscrie copilul la un medic de familie din România și să soluționăm diverse aspecte administrative urgente. În absența documentelor românești, nu ne este posibilă părăsirea teritoriului R.Moldova. Totodată, menționăm că nu dorim să ne obținem cetățenia moldovenească pentru copilul nostru. 

Îmi cer scuze pentru lungimea acestui mesaj, însă vă rog să analizați situația cu celeritate și să ne sprijiniți în soluționarea problemei, în conformitate cu prevederile legale în vigoare”.   

MAE nu i-a comunicat o soluție lui Mihai. Iar termenul de 30 de zile în care el ar fi trebuit să înregistreze nașterea băiatului pentru ca acesta să aibă cetățenia română, la fel ca părinții și ca sora lui, expiră sâmbătă, 12 aprilie. De fapt, va expira vineri, pe 11, întrucât aceasta ar fi ultima zi lucrătoare în care Mihai ar putea depune actele.

Cel mai probabil, nici Consulatul General al României la Chișinău și nici alte instituții abilitate de pe malul drept al Prutului nu îi vor oferi o soluționare până la această dată, pentru ca mai apoi să-și justifice indiferența și incompetența prin faptul că termenul legal a fost devansat.  Și-atunci, ce e de făcut? Cetățeni români, atât Mihai cât și soția sa refuză categoric ideea ca noul născut să aibă cetățenie moldovenească. 

Îndemnul Consulatului General al României la Chișinău ca părinții să îi facă băiețelului un act de naștere moldovenesc pentru a obține cetățenia moldovenească ar însemna, dincolo de indolența atitudinii, o serie de noi probleme pentru această familie românească – în scopul de a-și redobândi, finalmente, cetățenia română pentru copil, părinții ar trebui să se programeze la Ambasada României de la Chișinău în vederea unei noi depuneri de acte, care cel mai devreme ar fi posibilă abia în iunie-iulie, pentru ca după aceea să mai aștepte încă două luni până li s-ar elibera un certificat de naștere pe numele noului născut. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.