Coaliția „stabilității” Ciucă-Ciolacu-Iohannis lasă în urmă o țară în haos politic și economic! Agenția Fitch a decis să retrogradeze ratingul de țară pentru România: de la stabil la negativ


Coaliția „stabilității” Ciucă-Ciolacu-Iohannis lasă în urmă o țară în haos politic și economic! Agenția Fitch a decis să retrogradeze ratingul de țară pentru România: de la stabil la negativ

Agenţia de rating Fitch a revizuit, marţi, de la stabil (în martie 2023) la negativ perspectiva IDR a României (datorii pe termen lung) şi a confirmat IDR la 'BBB-', printre motivele invocate fiind cele care ţin de factori de risc politic, inclusiv „credibilitatea politică erodată” şi incertitudinea politică, dar şi derapajele fiscale şi cheltuielile nesustenabile, transmite news.ro.

Fitch prezintă într-un comunicat factorii cu pondere „ridicată”, care au determinat decizia de revizuire a perspectivei, iar pe primul loc este „incertitudinea politică”.

„Incertitudinea politică afectează perspectivele fiscale. Incertitudinea politică a crescut la niveluri ridicate, iar evaluarea noastră este că aceasta va avea probabil un efect negativ semnificativ asupra consolidării fiscale. Procesul alegerilor prezidenţiale a fost anulat de Curtea Constituţională după victoria surpriză în primul tur a candidatului ultranaţionalist Călin Georgescu, din cauza unor presupuse interferenţe electorale străine/ruseşti. De asemenea, Curtea Constituţională a prelungit mandatul actualului preşedinte, Klaus Iohannis, care trebuia iniţial să se încheie la 21 decembrie 2024, până la alegerea unui nou preşedinte”, arată agenţia de rating.

De asemenea, Fitch remarcă ceea ce numeşte un „parlament mai divizat”, cu o creştere a ponderei partidelor de extremă dreapta, rezultat în urma alegerilor parlamentare.

„Alegerile parlamentare, desfăşurate după primul tur al alegerilor prezidenţiale, au avut ca rezultat un parlament mai divizat, cu o creştere a numărului de partide de extremă-dreapta şi anti-UE, reflectând polarizarea crescândă a societăţii româneşti. Un nou guvern de coaliţie proeuropean format din patru partide este probabil să fie format înainte de sfârşitul anului 2024. Cu toate acestea, durabilitatea unei astfel de coaliţii este incertă, iar noile alegeri prezidenţiale, probabil programate cel mai devreme pentru martie 2025, vor menţine incertitudinea politică ridicată şi, în opinia noastră, vor întârzia probabil şi punerea în aplicare a măsurilor de consolidare fiscală”, estimează experţii agenţiei.

Un alt factor luat în calcul este deficitul bugetar mare, pe care Fitch îl revizuieşte în creştere, la 8,2 la sută din PIB în 2024, cu un punct procentual peste previziunile pe care agenţia le făcea în august. Printre cauze, Fitch enumeră cheltuielile cu salariile în sectorul public şi „majorările nefinanţate ale pensiilor înainte de alegeri”.

„Estimăm că deficitul public general al României va creşte la 8,2% din PIB în 2024, peste previziunile noastre din august de 7,2%, ţinta anterioară a guvernului (5% în programul de convergenţă din primăvară) şi rezultatul bugetar de 6,5% în 2023. Deteriorarea fiscală peste aşteptări reflectă în principal creşterea rapidă a cheltuielilor, inclusiv salariile din sectorul public şi majorările nefinanţate ale pensiilor înainte de alegeri. Impactul pe întregul an al creşterii pensiilor din septembrie 2024 se va adăuga la presiunile fiscale de anul viitor, ceea ce va face şi mai dificilă consolidarea viitoare”, punctează Fitch.

O primă reacție a venit din partea purtătoarei de cuvânt a USR, Cristina Prună, care a precizat miercuri că revizuirea de către Fitch a perspectivei de ţară este un rezultat al "deteriorării fiscale şi a deficitului bugetar imens".

Ea pledează pentru reducerea cheltuielilor statului, astfel încât "deficitul şi împrumuturile să nu mai sufoce" economia şi nivelul de trai al oamenilor.

„De ce insistă USR atât de mult pe adevărul din bugetul ţării la discuţiile despre formarea unui nou guvern? O explicaţie vine azi, chiar de la agenţia internaţională Fitch: perspectiva de ţară revizuită de la stabilă la negativă tocmai din cauza deteriorării fiscale şi a deficitului bugetar imens", scrie Cristina Prună, miercuri, pe Facebook.

Ea adaugă că revizuirea Fitch reprezintă "un semnal prost" către pieţele internaţionale, care se va traduce în: împrumuturi la dobânzi mai mari, investiţii străine mai puţine, presiune pe cursul valutar şi afectarea locurilor de muncă. 

„Într-un cuvânt riscăm să fie greu! Adică, mai puţină dezvoltare şi bunăstare în ţara noastră. Soluţia stă în reforme: reducerea cheltuielilor statului pentru ca deficitul şi împrumuturile să nu mai sufoce economia şi nivelul de trai al oamenilor", mai scrie deputata USR.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.