Bugetul SRI a fost redus marți seară în urma votului din cadrul Comisiilor reunite de buget și finanțe. Concret, s-a votat reducerea bugetului Serviciului Român de Informații cu 150 de milioane de lei, nu cu 450 de milioane de lei cât dorea inițial Liviu Dragnea. De asemenea, s-a votat reducerea bugetului SPP cu 50 de milioane de lei.
CITIȚI MAI MULTE AICI: Bugetul SRI, LINȘAT la ceas de seară: cu ce sumă ar urma să scadă. Siguranța națională, GRAV AFECTATĂ
În acest context, redacția Podul.ro a luat legătura miercuri, 13 februarie, cu expertul în politică externă și securitate națională, Iulian Fota. Întrebat cum analizează această reducere substanțială a bugetului serviciilor, directorul Colegiului Național de Informații a atras atenția că este greu de înțeles situația din mai multe motive, mai ales că PSD se tot laudă că România este pe creștere economică, așadar argumentul bugetar pică, cât și cel de funcționalitate al serviciilor. Astfel, fostul consilier prezidențial a menționat că explicația poate consta în interesul personal al unei persoane, în dorința de răzbunare și intimidare ale cuiva.
"Este o reducere a bugetelor a acestor servicii greu de înțeles. Nu strică să explicăm mecanismele stabilirii unui astfel de buget. La începutul lunii decembrie s-au discutat toate elementele de planificare în zona de securitate națională pentru anul 2019, inclusiv cele din zona serviciilor. În baza acestor elemente de planificare, adică statul, premierul, ministrul Finanțelor, ministrul Economiei, ministrul de Interne, ministrul Apărării deci oameni din PSD, cât și ministrul de Externe, au stabilit ce sarcini au serviciile pe 2019. Ulterior, a existat un al doilea moment, cel al avizării bugetelor de către stat. Pe baza acelor sarcini, serviciile au calculat câți bani au nevoie operațiunile. Legat de operațiuni vreau să spun că dincolo de salarii și pensii, care așa cum ați văzut în cifrele publice că reprezintă 60-70% din buget, foarte puțini bani rămân pentru operații. Aceste sarcini pe care serviciile le-au primit de la politic se realizează prin operații care sunt bugetate de Guvern. Statul, adică aceiași oameni politici au aprobat bugetele serviciilor de informații, iar asta s-a întâmplat recent, aproximativ acum o lună de zile.
După care, printr-un gest pe care eu îl înțeleg, dar nu mi-l pot explica politic sau bugetar, vin și taie aceste bugete într-un mod nejustificat. Este criză economică? Păi țara asta merge foarte bine. Nu așa zice PSD? Avem cel mai mare PIB, adică țara are bani. De ce se reduce bugetul serviciilor? Bun. Fiecare trebuie să contribuie, dar în momentul în care economia merge bine tu să vii să reduci bugetul serviciilor după ce tu ai aprobat de 2 ori anterior aceste bugete, economic nu ai o explicație, iar funcțional din punctul de vedere al serviciilor nici măcar atât, aici fiind principalul inconvenient.
Rămâne o explicație din zona interesului personal, a unei posibile dorințe de intimidare sau de răzbunare pentru că argumentele funcționale, bugetare etc nu stau în picioare, nu există", a precizat profesorul universitar.
Totodată, chestionat dacă acest atac asupra bugetului serviciilor poate fi în vechea "logică" a așa-zisei lupte cu statul paralel, Iulian Fota a reiterat că este ilogic să fie luați bani de la servicii când operațiunile de spionaj s-au intensificat, când România va trece prin 2 runde de alegeri, când există amenințări noi precum atacurile cibernetice și nu în cele din urmă când țara noastră este perindată în 2019 de numeroase evenimente precum vizitele oficialilor europeni odată cu președinția Consiliului UE, summit-ul de la Sibiu, cât și vizita Papei. Pe cale de consecință, profesorul universitar a reliefat că cerința serviciilor de a le fi mărite bugetele este una complet legitimă și ilogică acțiunea PSD de a tăia din bani, singura justificare rămănând în zona interesului personal, a populismului, a demagogiei, a așa-zisei lupte cu statul paralel.
"Vreau să vă spun că există zeci de informații publice că anul trecut s-au intensificat operațiunile de spionaj, că rușii și chinezii au mai mulți spion, că au apărut amenințări noi precum cele cibernetice, că se încearcă influențarea alegerilor electorale și inclusiv evenimente pe care anul trecut nu le aveam cum ar fi președinția Consiliului UE care necesită o groază de protecție pentru că sunt foarte mulți demnitari veniți din Europa și vom avea de asemena summit-ul de la Sibiu și vizita Papei. Fiecare din serviciile acestea poate să explice ușor de ce au cerut mai mulți bani decât anul trecut. Nici nu este vorba despre creșteri foarte spectaculoase la SRI fiind vorba de 4%, SIE 8% și SPP care are probabil programe de dotare și au nevoie de o creștere mai mare și anume de 20%. Deci nu au creșteri mari și oricum vor fi amenințări mai mari la nivel de securitate națională, atunci de ce vii și tai? Dacă funcțional și bugetar nu se justifică atunci înseamnă că avem o justificare din zona interesului personal, a populismului, a a demagogiei, a statului paralel și alte povești de genul acesta contrare intereselor României", a adăugat expertul în probmele de securitate.
Pe final, întrebat cât de mult va avea de suferit securitatea națională, Iulian Fota a transmis că vor exista clar probleme pentru că suma va fi foarte mică pentru operațiuni, ceea ce înseamnă că simplii cetățeni vor trage consecințele tăierii din banii serviciilor și nu Dragnea sau PSD, care oricum au finanțe să își asigure securitate privată.
"Clar va avea de suferit, atât timp cât tu ești obligat să plătești pensii și salarii și îți rămâne o sumă oricum mică pentru operațiuni. Vreau să vă spun un lucru și anume că atunci când spui de securitate națională vorbești de succesul unor operațiuni pentru că dacă cineva nu face nimic și își ia salariul, aia nu înseamnă că securitatea națională este protejată. Securitatea națională este protejată când omul umblă pe teren, pune operațiuni în practică, urmărește pe cel care reprezintă amenințarea, îl prinde, îl contracarează, inclusiv combaterea teroriștilor. Asta înseamnă securitate națională. Cine este pus în pericol? Nu domnul Dragnea, nu PSD-ul pentru că ei au bani și de securitate privată, ci tot cetățeanul obișnuit", a conchis Iulian Fota în exclusivitate pentru Podul.ro.