INTERVIU EXCLUSIV Ce spune Elena Lasconi despre modul în care trebuie gestionată politica externă a României, abordarea PNL pe ultima sută de metri înainte de alegerile din 24 noiembrie și politica fiscală pe care trebuie să o adopte statul român


INTERVIU EXCLUSIV Ce spune Elena Lasconi despre modul în care trebuie gestionată politica externă a României, abordarea PNL pe ultima sută de metri înainte de alegerile din 24 noiembrie și politica fiscală pe care trebuie să o adopte statul român

Prezidențiabila USR Elena Lasconi a acordat un interviu în exclusivitate pentru Podul.ro pe parcursul căruia a abordat teme ce țin atât de dinamica electorală pe ultima sută de metri înainte de primul tur al alegerilor prezidențiale - context în care a vorbit în mod special despre abordarea PNL, cât și de direcția pe care trebuie să meargă statul român din punctul de vedere al politicilor fiscale - una bazată pe tăieri de taxe, respectiv al politicii externe, care să presupună o maximizare a potențialului pe care îl are România în cadrul UE și al NATO. 

Întrebare: Trăim într-o Românie capturată de moștenitorii PCR și ai Securității?  

Elena Lasconi: Trăim într-o Românie în care am permis, de cele mai multe ori prin inacțiune, să fim cu toții capturați de moștenitorii PCR și ai Securității. Și nu neapărat vorbim aici la propriu de legături de sânge – există și din astea – ci de o cultură a felului în care unii concetățeni înțeleg să trăiască. O cultură tribală, care încearcă să exploateze alte "triburi" din societate – preponderent "tribul" oamenilor cinstiți, care își văd de treaba lor.

Întrebare: USR promovează intens reducerea de taxe. Îmi place să o cataloghez drept o politică de tipul Javier Milei. Însă, mulți dintre români sunt obișnuiți, ca percepție, să li se "dea" și nu prea le e clar ce presupune conceptul de a nu li se mai lua din ceea ce le este destinat deja în prezent. Cum îi puteți convinge pe români că viziunea dumneavoastră este cea corectă? 

Elena Lasconi: Eu le spun, cinstit, că le rămân în buzunar mai mulți bani. Mai mulți din banii cinstiți, munciți de ei cu greu. Nu "le dau", pentru că de fapt nu "le dă" nimeni. Nu există bani publici, din care unii politicieni "dau". Există banii noștri, pentru care o jumătate de an muncim ca să îi dăm la stat, iar cealaltă jumătate pentru noi.

Întrebare: În deceniul următor vor ieși la pensie "decrețeii". Cât de problematic ar fi ca după alegerile din acest an, puterea să fie acaparată în continuare de PSD, un partid care a demonstrat de atâtea ori că nu are niciun fel de intenție de a opri dezmățul bugetar, risipa bugetară? La ce ne putem aștepta în deceniul viitor dacă se continuă cu aceleași politici precum cele din prezent?  

Elena Lasconi: Ne putem aștepta – la modul cel mai serios – la un faliment al statului. Margareth Thatcher spunea că problema socialismului este aceea că la un moment dat banii altora – pe care se bazează socialismul – se vor termina. Acum, problema noastră este că de ani de zile bătălia e pe cum împărțim banii – care nu sunt niciodată suficienți, evident. Poate ar trebui să începem să ne punem problema cum facem mai mulți bani, ca națiune?

Întrebare: Care este linia principală pe care doriți să o urmați în ceea ce privește politica externă a României? 

Elena Lasconi: Politica externă a României nu poate avea decât două axe principale. Ele vor fi și prioritățile mele – Uniunea Europeană și NATO. În Uniunea Europeană, planul meu este ca România să devină un jucător, în acord cu statura sa economică și cu poziția geostrategică. Este inadmisibil că suntem în UE de aproape 20 de ani și continuăm să ne uităm la Bruxelles ca la o pușculiță din care primim – din când în când – niște bani. În mandatul meu, România chiar va deveni de facto membră a Uniunii Europene. În ceea ce privește NATO, angajamentul meu este că România chiar va începe să se doteze cu cele necesare armatei într-un context de securitate așa cum e cel de la granițele noastre. Până acum ne-am făcut că băgăm 2 sau 2,5% din PIB în Apărare, ca să terminăm anul bugetar, de exemplu 2023, cu o execuție de 1,6%.

Întrebare: Vedem o serie de contracandidați care spun că doar ei sunt cei ce pot purta negocieri cu președintele ales al SUA, Donald Trump, în folosul României. Cum vedeți dumneavoastră nota în care trebuie abordat președintele Donald Trump?  

Elena Lasconi: Țările nu au sentimente, țările au interese. Sunt absolut sigură că se poate lucra cu președintele Trump, cu atât mai mult cu cât nu mai este o surpriză absolută – se va afla la al doilea mandat. Deocamdată mă uit la oamenii pe care îi numește și încerc să intuiesc – eu și specialiștii cu care discut periodic – ce ne spun aceste numiri, ca să înțelegem cam în ce direcție se va duce Donald Trump în al doilea mandat.

Întrebare: Polonia, prin vocea ministrului de Externe, a anunțat că va atinge o alocare bugetară de 5% din PIB pentru Apărare. Vom recupera decalajul? Care sunt pașii ce trebuie făcuți urgent în viziunea dumneavoastră?  

Elena Lasconi: Polonia este o țară mai mare, deci are un PIB mai mare. Decalajul nu va fi recuperat atât de repede. Dar pot să spun că mă uit exact la modelul polonez de a investi în apărare. Și mă uit nu doar la valoarea investițiilor, ci și la coerența programului lor de investiții. Bine, Polonia e pățită. Și tocmai de aceea e un model pentru mine de seriozitate la acest capitol.

Întrebare: În acest sens, cum cum putem revitaliza industria românească de Apărare?  

Elena Lasconi: Văd o speranță în decizia Uniunii Europene – chiar dacă în al doisprezecelea ceas – de a orienta o parte din bugetul Uniunii către producția pentru apărare. Războiul din Ucraina, dar și cel din Orientul Mijlociu ne-a învățat niște lucruri noi. Armele, în esență, sunt cam aceleași, dar diferența o face softul care le controlează. Iar noi, vă reamintesc, avem un sector de IT foarte puternic, care ar putea vedea în asta o oportunitate.

Întrebare: Cum vedeți ezitarea, sau chiar refuzul PNL, de a da curs formulei pe care ați propus-o privind realizarea a 3 sondaje obiective care să stabilească un candidat comun al frontului anti-PSD-AUR?  

Elena Lasconi: După ce ai băgat zeci de milioane de lei într-un candidat care nu are nicio șansă e greu, probabil, în interiorul PNL și pentru Nicolae Ciucă în particular să recunoști o asemenea greșeală catastrofală. Nu cred că exagerez, dar PNL riscă dispariția în curând.

Întrebare: Dacă analizăm cu atenție, Ilie Bolojan a refuzat să meargă all in în campania prezidențiabilului Ciucă, impunând condiții privitoare la o viitoare formulă guvernamentală în care să fie angrenat. Îl vedem pe Florin Cîțu cum aruncă în aer propaganda pe care PNL a făcut-o în ultimii ani privind necesitatea de a guverna alături de PSD pe fondul războiului din proximitate. Ce denotă aceste semnale? Cam cât din PNL îl susține de fapt pe Nicolae Ciucă?  

Elena Lasconi: Și eu am semnalele mele că în interiorul PNL au mai rămas niște liberali autentici, care nu au fost striviți sau alungați de actuala conducere. Sper să aibă o masă critică, astfel încât după alegerile parlamentare să putem face o coaliție de dreapta cu niște liberali autentici.

Întrebare: E evident jocul pe care îl face PSD pentru a-l propulsa pe George Simion în turul doi. Dar cât de facil ar fi George Simion ca adversar pentru Marcel Ciolacu într-un tur doi? Ne putem aștepta ca istoria din anul 2000 să nu se repete, iar astfel analiza PSD să se demonstreze a fi greșită, ceea ce îl va propulsa pe George Simion la Palatul Cotroceni?  

Elena Lasconi: Dacă nu aș fi crezut în mine și nu aș fi crezut că pot deveni președinte, nu aș fi fost aici și acest interviu nu ar fi existat. Așa că lăsați-mă să nu iau în considerare niciuna dintre variantele acestea.

Întrebare: Dar ce ar presupune pentru România, dar și pentru contextul mai larg regional, ca George Simion să acceadă în funcția de președinte al României în urma jocului iresponsabil al PSD?

Elena Lasconi: Cum spuneam, eu voi fi președintele României și nu iau în considerare o altă variantă.

Întrebare: Pe final, atrag atenția asupra avalanșei de narative pro-ruse, propagate mai ales pe Tik Tok. Eu consider că acest război informațional a fost facilitat și de tăcerea președintelui Klaus Iohannis, care a evitat constant să se adreseze cetățenilor pentru a controla unele narative periculoase care s-au tot răspândit în spațiul public. Ce ar însemna încă 5 ani de Iohannis (Ciucă) la Cotroceni? Ce ați face dumneavoastră diferit în acest plan al comunicării?

Elena Lasconi: Voi fi un președinte printre oameni, un președinte care unește toți românii. Nu voi fugi de cetățeni, nu voi fugi de presă. Eu ca reporter am fost în toată România și voi continua să fac asta și ca președinte. Voi asculta care sunt problemele oamenilor și voi lucra alături de guvern pentru a găsi soluții. Vreau să transparentizez toate cheltuielile administrației prezidențiale și de fapt vreau să transparentizez toată activitățile președintelui. Pentru că eu nu voi pleca în vacanțe de lux pe banii românilor, ci voi negocia cu toate forțele pe plan extern pentru țara noastră și voi lucra cu guvernul pentru a avea o Românie prosperă.   

Acest material a fost comandat de USR pentru candidatul Elena Lasconi. CMF: 31240009

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.