Hackerii conectați cu serviciilor de informații din Rusia au avut ca țintă în ultima vreme cercetările dezvoltate de mai multe țări occidentale în ce privește vaccinul contra noului coronavirus, scrie presa internațională.
Serviciile secrete din SUA, Marea Britanie și Canada acuză că hackerii au încercat să fure informații despre cercetările privind un vaccin contra COVID-19 de la instituțiile academice și farmaceutice din întreaga lume.
Centrul Național pentru Securitate Cibernetică (NCSC) din Londra a atribuit mai multe atacuri cibernetice unor hackeri cunoscuți sub numele de APT29 (sau “the Dukes”) și Cozy Bear, care ar acționa în colaborare cu serviciilor de informații rusești, scrie Euractiv. NCSC consideră că nu au fost compromise informații confidențiale.
„Condamnăm cu fermitate aceste acțiuni abjecte împotriva celor care depun o muncă esențială în combaterea pandemiei de SARS-CoV-2”, a precizat directorul operativ al NCSC, Paul Chichester, într-o declarație de presă susținută joi.
În mai, SUA și Marea Britanie precizau că rețelele de hackeri au lansat atacuri asupra unor organizații internaționale care se ocupă de gestionarea pandemiei, dar aceasta este prima dată când un astfel de grup are conexiuni cu Rusia, notează Deutsche Welle.
În iunie, SUA i-au acuzat pe hackerii susținuți de China că au vizat cercetările COVID-19 din Statele Unite.
"Este complet inacceptabil faptul că serviciile de informații ruse îi vizează cei care lucrează pentru combaterea pandemiei de coronavirus", a declarat șeful diplomației britanice Dominic Raab.
”În timp ce alţii îşi urmăresc interesele egoiste cu un comportament nechibzuit, Marea Britanie şi aliaţii săi continuă munca grea de a găsi un vaccin şi de a proteja sănătatea globală”, a mai afirmat Raab într-un comunicat. Ministrul a spus că Marea Britanie va colabora cu aliaţii săi pentru ca făptaţii să fie traşi la răspundere.
NCSC a declarat că atacurile grupului au continuat şi au folosit o varietate de instrumente şi tehnici, inclusiv spear-phishing şi malware personalizate.
Cozy Bear e unul dintre cele două grupuri de hackeri acuzate de Washington că au atacat sistemul informatic al Comitetului Național Democratic (DNC), organizația de conducere a Partidului Democrat, înainte de alegerile prezidențiale din 2016.
Potrivit BBC Online, NCSC e sigur în proporție de 95% că grupul Cozy Bear aparține serviciilor de informații ruse.
Purtătorul de cuvânt al președintelui rus, Dmitri Peskov, a respins acuzațiile.
Autorităţile canadiene au declarat că atacurile împiedică eforturile de răspuns şi că riscurile pentru organizaţiile de sănătate sunt crescute. Serviciile de informaţii ale Canadei şi centrul de ameninţare cibernetică au sfătuit instituţiile să ia măsuri pentru a se proteja.