Președinta USR, Elena Lasconi, finalistă alături de controversatul Călin Georgescu în turul doi al cursei pentru Cotroceni, anulată la 6 decembrie printr-o decizie uluitoare a CCR, nejustificată încă pertinent și credibil, a solicitat, din nou, luni, lămuriri cu privire la anularea scrutinului prezidențial, arătând că deși judecătorii CCR au opinat în unanimitate că procesul electoral a fost viciat, statul român pare incapabil să identifice responsabilii și să-i sancționeze conform legii.
„Acum fix o lună, alegerile prezidențiale din România erau anulate. Nici astăzi nu știm exact de ce!
Decizia CCR de acum o lună ne-a împărțit în două tabere: unii care au răsuflat ușurat și spun că era singura soluție pentru a păzi democrația și noi, ceilalți, cei care au atras atenția că am avut de-a face cu un gest brutal, contrar democrației și care poate avea efecte majore pe termen lung.
Dar, indiferent de ce credem despre decizia CCR, TOȚI suntem de acord cu un lucru: statul român ne datorează răspunsuri și nu le-a dat nici după o lună. Avem nevoie să știm DE CE au fost anulate alegerile. Dacă s-a întâmplat ceva atât de grav încât a fost anulat un scrutin prezidențial, cum de nimeni nu e vinovat cu nimic? Cum de nu avem responsabili pentru asta? Klaus Iohannis și cei de la vârful statului român ne datorează explicații.
Nici azi nu avem fixat un calendar pentru alegeri. Mă întreb de ce, în condițiile în care de fiecare dată când am stat față în față cu Marcel Ciolacu și cu Ilie Bolojan, au spus răspicat că aceste alegeri sunt o prioritate pentru România. Mi-au cerut mie să mă retrag din această cursă. Asta a fost, de fapt, prioritatea lor!
Am spus-o și o repet: nu a fost și nu este despre mine. Este despre noi toți! Democrația este fragilă și trebuie apărată în fiecare zi. Orice derapaj are consecințe.
La o lună de la anularea alegerilor, nu putem sta cu ochii închiși! Le cer celor care și-au asumat această decizie fără precedent să iasă și să ne explice tuturor ce joc au făcut. Să explice, să ne ceară scuze și să plece.
România nu este o moșie pe care ei sunt vătafi! România este un stat democratic, în care cetățenii merită respect!”, a scris Lasconi într-o postare pe Facebook.
Într-o postare anterioară, Lasconi a arătat că decizia recentă a fostului uselist Crin Antonescu de a-și „suspenda candidatura” arată că „România este condusă de politicieni vechi cu mize mici, care acum nu mai știu pe unde să scoată cămașa după ce au făcut tot soiul de combinații dubioase. Ce combinații? Păi, cum zice domnul Simonis, cu gura lui, inclusiv cu voturile pentru Simion. Și este doar un exemplu. În vreme ce se lăudau la TV că sunt responsabili, că-i interesează soarta românilor, la masa discuțiilor se tot străduiau să mă pună să semnez că nu voi mai candida. Știu că i-am deranjat tare și sper ca noi toți, oamenii de bună-credință, să-i deranjăm și mai tare în următoarele luni.
Marcel Ciolacu și protectorul lui, Klaus Iohannis, se joacă de ceva vreme cu democrația din România. Declarația domnului Crin Antonescu nu face altceva decât să întărească ce am spus de la bun început: nu interesul României, nu stabilitatea și drumul proeuropean al țării noastre au fost miza negocierilor din decembrie pentru formarea unei coaliții de guvernare, ci păstrarea privilegiilor lor.
Cu tot respectul pentru domnul Antonescu, dar nu este altceva decât o marionetă într-un joc pentru păstrarea puterii. Le e frică de democrație, sunt depășiți complet și de guvernare. Sunt complet rupți de realitate, de nevoile cetățenilor de la care iau taxe din ce în ce mai mari și care suportă toate scumpirile. Lupta cu corupția a rămas doar slogan, spitalele promise sunt tot pe hârtie, iar curățenia în aparatul bugetar e lăsată, iar, pe mai târziu.
La o lună după ce au anulat alegerile, nu doar că nu ne-au explicat cu dovezi solide de ce au făcut asta, dar nici măcar nu au dat un nou calendar pentru alegeri și habar nu au pe cine să-și pună candidat ca să nu le strice jocurile din spatele ușilor închise.
Poate acum înțelege toată lumea că negocierile de luna trecută au fost doar o mascaradă. Că PSD și PNL au arătat clar că nu vor să facă nimic bun pentru România și că nu te poți baza pe cuvântul lor.”
Un comentariu legat de anularea turului doi al alegerilor prezidențiale, nejustificată (încă) credibil de către statul român, a scris și jurnalistul Matei Udrea (Aktual24), subliniind că mai degrabă „problema” a fost Lasconi, nu Călin Georgescu pe care îl cataloghează drept „personaj căzut din mantia vechii Securități ceaușiste și încorporat în sistem în ultimii 35 de ani”:
„Prieteni, azi bate gongul o lună de când s-au anulat alegerile prezidențiale în România. Țineți minte, CCR a invocat intervenția unui actor statal în procesul electoral, pe baza unor așa-zise rapoarte desecretizate din CSAT în care serviciile secrete spuneau că ar fi mâna Rusiei, dar fără să prezinte și vreo probă. Asta, deși anularea ultimului element al democrației care mai rezista în România, alegerile, era un gest extrem de grav, fără precedent în istoria post-1989.
Am scris încă de atunci că avem de-a face cu o lovitură de stat dată de Sistem după ce Ciolacu a ratat intrarea în turul II al prezidențialelor, fiind depășit la mustață de outsidera Elena Lasconi. Problema nu era Călin Georgescu, personaj căzut din mantia vechii Securități ceaușiste și încorporat în sistem în ultimii 35 de ani, cel mai probabil de SIE. Călin Georgescu era un personaj pe care statul român îl purtase în acești 35 de ani prin funcții care de care mai bănoase și zornăitoare, îl trimisese la ONU, îl băgase prin ministere și-l promovase în ultimii 15 ani ca soluție de premier. Televiziunile primeau telefoane de la SIE ca să-l cheme în emisiuni. Deci nu CG era problema, că era de-al lor.
Problema a fost defecțiunea Lasconi, dar nu putea fi prezentat acest argument nici poporului, nici partenerilor din UE și NATO. Totul fusese pregătit pentru Ciolacu, el trebuia să fie eroul, Supermanul care ne salva în turul II de ruși și de fasciști. Dar n-a fost să fie, așa că a apărut povestea cu Rusia și s-au anulat alegerile.
Fără îndoială, Rusia a fost și este băgată în România. La fel și China, uitați-vă la nenumăratele pagini de Fb care-l au pe Dumnezeu în titlu și veți vedea că multe dintre ele au în descriere caractere chinezești. Nu-i o noutate, Rusia și China s-au băgat și în celelalte alegeri ale țărilor din lumea democratică, împotriva cărora poartă un război nedeclarat, dar pe viață și pe moarte.
Dar să ne întoarcem la oile noastre. Am fost în situația teribilă de a anula alegerile fără nicio probă concretă. S-a făcut o campanie amplă la televiziuni și pe rețelele de socializare, cu focuri de artificii, țipete în studiouri, lamentări etc. Era jocul de scenă care să acopere lipsa dovezilor clare. Ni s-a spus că vor veni și ele, că trebuie să mergem pe încredere.
Am spus atunci și repet acum că parcă am mai trăit filmul ăsta în 1989, cu teroriștii, și în 1990, cu „lovitura de stat fascistă“. Terorism fără teroriști și lovitură de stat fascistă fără fasciști, doar cu mineri pe străzi care băteau oamenii.
Punctul comun îl reprezintă Puterea. Este aceeași putere ocultă care s-a perpetuat de dinainte de 1989 și refuză să renunțe la butoane.
Între timp, alegerile au rămas anulate, dar probele tot n-au venit.
Dacă lucrurile au stat așa cum a spus pe 6 decembrie statul român, trebuia să avem din două una:
- ori dovezi clare obținute de procurori, de serviciile de informații, precum și complicii rușilor din România sau din alte țări arestați ori dați în urmărire internațională,
- ori demiși/demisionați toți șefii instituțiilor de forță care ar fi trebuit să prevină fraudarea alegerilor de către ruși.
Nu avem nici una, nici cealaltă. Ce concluzie să tragem de aici? Că „actorul statal“ e chiar România? Adică băieții ar trebui să se aresteze între ei și bineînțeles că nu pot face asta?
Mai jos, clasamentul turului I al alegerilor, în care candidații pregătiți de Sistem pentru a câștiga Președinția, Ciolacu și Ciucă, au terminat pe locurile 3 și 5, ceea ce a dus la anularea votului.”