Departamentul de Educație și Știință al Administrației Regionale de Stat din Cernăuți ne-a remis un răspuns oficial ca urmare a unei solicitări de presă formulate de Podul.ro pe tema dreptului la libera folosire a limbii române de către elevii aparținând minorității românești din nordul Bucovinei.
Recent, o serie de publicații și personalități din România –deopotrivă cu niște publicații de limba română din Cernăuți conectate la subvențiile Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, dar care, pe de altă parte, susțin politicile religioase ale Patriarhiei Rusiei în raport cu bisericile românești din Ucraina – au preluat și promovat o informație eronată – anume că statul ucrainean “le-ar interzice” elevilor aparținând minorității românești din nordul Bucovinei să vorbească în limba maternă în… timpul pauzelor dintre ore (detalii AICI).
Ei bine, acest lucru NU este adevărat, falsul fiind demontat chiar de Administrația de Stat din Cernăuți. Conform Departamentului de Educație și Știință al Administrației, care este responsabil de implementarea politicilor educaționale în nordul Bucovinei, în spațiul public a apărut o scrisoare trimisă comunității Vancicăuții Mari din Cernăuți în care era interpretat într-un mod ambiguu o solicitare despre întărirea spațiului lingvistic ucrainean pe întreg teritoriul Ucrainei (detalii AICI și AICI).
Statul ucrainean și autoritățile locale au emis, într-adevăr, respectiva solicitare către comunele din regiunea Cernăuți, însă aceasta NU are niciun fel de caracter obligatoriu, ci unul exclusiv de recomandare. Cu alte cuvinte, nici instituțiile de învățământ, nici administrațiile locale NU au și nici NU au primit vreun drept legal pentru a le interzice elevilor minoritari dreptul la libera folosire a limbii materne, inclusiv românilor.
Din contră, o eventuală interzicere, într-o formă sau alta, a limbii române, care, în calitate de limbă oficială a UE, este protejată prin lege de Ucraina, ar însemna o încălcare flagrantă a drepturilor minorității românești. Administrația Regională de Stat din Cernăuți explică pentru Podul.ro că dacă etnicii români s-ar confrunta cu o astfel de măsură discriminatorie, ei sunt încurajați să se adreseze pentru ajutor Comisarului pentru drepturile omului al Parlamentului ucrainean și Ombudsmanul educațional al Ucrainei (adică avocatul poporului), care vor fi obligați să intervină!
De asemenea, unele publicații românești și-au exprimat îngrijorarea cu privire la proiectul înființării unor instituții academice școlare, începând cu 2027, în nordul Bucovinei, afirmând că acestea vor pune în pericol existența unor școli românești deja existente și în general vor prejudicia învățământul în limba română. În plus, s-a afirmat că vor apărea probleme legate de distanța dintre noile unități de învățământ și locul de domiciliu al elevilor aparținând minorității românești (detalii AICI).
Conform Departamentul de Educație și Știință al Administrației Regionale de Stat din Cernăuți, este imposibil ca Ucraina să înființeze licee academice în fiecare comunitate, iar asta, din cauza numărului redus al locuitorilor și a lipsei cadrelor didactice, precum și absenței infrastructurii școlare necesare. În schimb, oficialii de la Cernăuți le promit elevilor care vor fi nevoiți să facă zilnic naveta dintr-o localitate în alta că vor fi asigurați cu autobuze școlare. În plus, elevii vor avea posibilitatea de a fi cazați în căminele noilor instituții de învățământ.
Vă prezentăm mai jos (inclusiv foto) răspunsul Departamentului de Educație și Știință al Administrației Regionale de Stat din Cernăuți:
“Comitetul Radei Supreme a Ucrainei privind politica umanitară și informațională, ca urmare a rezultatelor mesei rotunde cu tema 'Limba este relevantă. Provocări și sarcini ale politicii lingvistice de stat', desfășurată la Kyiv pe 18.12.2024, a adoptat recomandări referitoare la necesitatea promovării limbii ucrainene și formării unui mediu în limba ucraineană pe întreg teritoriul Ucrainei în toate sferele vieții publice, inclusiv în mediul educațional. De reținut că recomandările de mai sus nu interzic predarea în limba română în instituțiile de învățământ și nu încalcă actuala legislație a Ucrainei, ci sunt menite să promoveze respectul pentru limba de stat în rândul elevilor.
În special, în conformitate cu articolul 7 din Legea Ucrainei 'Cu privire la educație', limba în care se desfășoară procesul educațional în instituțiile de învățământ este limba de stat. În clasele (grupele) cu instruire în limbile minorităților naționale care sunt limbi oficiale ale Uniunii Europene, este garantat dreptul de a utiliza limba minorității naționale respective în procesul educațional, împreună cu limba de stat. Scrisoarea Departamentului privind recomandările Comitetului Radei Supreme de la Kyiv a fost trimisă tuturor comunităților teritoriale din regiune pentru examinare. Cu toate acestea, întrucât într-un caz particular (comunitatea Vancicăuții Mari din raionul Cernăuți) a existat o interpretare ambiguă a conținutului recomandărilor, Departamentul a pregătit și a trimis o scrisoare de clarificare conducătorilor organelor de conducere din domeniul educației din comunitățile teritoriale în care există instituții/clase cu învățământ în limba română sau studiul limbii minorităților naționale (comunități) - română, poloneză și ebraică.
Pentru a clarifica situația, Departamentul a organizat o întâlnire cu șefii autorităților educaționale din 19 comunități teritoriale în care trăiesc minorități naționale, în timpul căreia s-a subliniat:
- scrisoarea are caracter de recomandare;
- aceste recomandări vizează promovarea respectului pentru limba de stat în rândul elevilor, și nu interzicerea predării în limba română în instituțiile de învățământ;
- cu privire la necesitatea respectării articolului 7 din Legea Ucrainei privind educația, care prevede că în clasele (grupele) cu predare în limbile minorităților care sunt limbi oficiale ale Uniunii Europene (inclusiv limba română), este garantat dreptul de a utiliza limba minorității naționale respective în procesul educațional împreună cu limba de stat.
Totodată, în scrisoare se precizează că, în caz de încălcare a drepturilor garantate de legislația ucraineană, trebuie contactat Comisarul pentru drepturile omului al Parlamentului ucrainean și Ombudsmanul educațional al Ucrainei.
Referitor la întrebarea dvs. privind reforma învățământului secundar general specializat și problemele care pot apărea în ceea ce privește transportul elevilor către instituțiile de învățământ , dorim să vă informăm următoarele.
Începând din 2027, Ucraina va introduce învățământul secundar specializat de trei ani (clasele 10-12) în două domenii:
- academic: orientarea către formarea continuă în instituțiile de învățământ superior;
- profesional: dobândirea unei profesii.
Această practică există în prezent în multe țări europene, inclusiv în România.
Principala sarcină a reformei este crearea unei rețele de licee academice mari în care elevii de liceu pot alege un profil educațional cu orientare profesională și de formare detaliată, cursuri/subiecte integrate în cadrul și în afara profilului. Aceste instituții ar trebui să fie separate de școlile primare și de bază și să fie accesibile elevilor. Liceele academice, este adevărat, nu vor putea fi înființate în toate comunitățile teritoriale, ele vor fi înființate pe baza instituțiilor de învățământ existente, dar trebuie să îndeplinească anumite criterii în ceea ce privește resursele educaționale și materiale, resursele umane, contingentele școlare etc.
Conform estimărilor experților, capacitatea optimă de proiectare a liceului din cadrul proiectului este de 600 de elevi. Pentru instituțiile situate în zone muntoase și/sau slab populate și/sau periferice, capacitatea de proiectare poate fi mai mică, dar nu mai mică de 300 de elevi. În instituțiile mari, este mai ușor să se creeze baza materială și tehnică și laboratoarele corespunzătoare, să se păstreze profesorii cu înaltă calificare care vor fi interesați să predea teme în profunzime pentru elevii pregătiți. Elevii vor putea să facă naveta la școală sau să locuiască în căminele liceale.
Nu este prevăzută asigurarea transportului public special pentru elevi, însă vor fi puse la dispoziție autobuze școlare. În conformitate cu Rezoluția Cabinetului de Miniștri al Ucrainei din 27.12.2024 nr. 1518 privind 'Unele aspecte ale acordării subvențiilor de la bugetul de stat către bugetele locale pentru implementarea unui proiect de investiții publice pentru accesul neîngrădit la un învățământ de calitate', regiunii Cernăuți i s-a alocat o subvenție de la bugetul de stat către bugetele locale pentru implementarea unui proiect de investiții publice pentru accesul neîngrădit la un învățământ de calitate - care va permite achiziționarea a peste 30 de autobuze școlare în condiții de cofinanțare din bugetele locale în conformitate cu procedura prevăzută de Rezoluția Cabinetului de Miniștri al Ucrainei din 28.04.2023 nr. 418”.
Amintim că, recent, liderul partidului extremist AUR – George Simion: izolaționistul pro-rus cu dublă-interdicție la vecini, în Ucraina și R.Moldova – a declarat că autoritățile ucrainene “trebuie să respecte drepturilor românilor din Ucraina”, inclusiv “dreptul de avea școli și biserici și să nu se mai comporte în stil sovietic ca verii lor ruși”. Atât Simion, dar alți lideri ai AUR, cât și reprezentanți ai altor formațiuni rusofile din România și-au făcut un obicei în a reîncălzi, periodic, narațiunea falsă despre “bieții minoritarii români” din nordul Bucovinei și sudul Basarabiei “discriminați de statul ucrainean opresor”. Narațiunea este similară, prin absurditatea și lipsa cunoașterii realităților etno-lingvistice din Ucraina, cu narațiunea Federației Ruse privind limba rusă în Ucraina, o temă falsificată și distorsionată de Kremlin (detalii AICI).
Trebuie spus că aceste narațiuni au menirea de a chema, în perspectivă, la război și genocid, inclusiv fratricid, împotriva Ucrainei.