Guvernul Orban a decis în ședința de joi să își angajeze răspunderea pentru alegerea primarilor în două tururi.
În cursul zilei de ieri, liberalii înclinau către varianta unei OUG pe alegerea primarilor în două tururi.
"PNL susține alegerea primarilor cu 50%+1 dintre cetățenii care-și exprimă votul la locale. În urmă cu peste doi ani de zile, am inițiat un proiect de lege tocmai pentru a transpune această voință a oamenilor de îmbunătățire a modalității de alegere a primarilor, de conferire a unei legitimități acestor primari prin impunerea obligației ca primarul să fie ales cu 50%+1 dintre cetățenii care își exprimă votul. Acest proiect de lege a fost parcat neregulamentar printr-o decizie a Birourilor Permanente Reunite, la o defunctă Comisie de Cod Electoral care era pe punctul de a-și încheia mandatul, pentru a împiedica introducerea și adoptarea proiectului în plenul Camerei Deputaților. Ca atare, am luat decizia de a ne angaja răspunderea în fața Parlamentului pe proiectul de lege de alegere a primarilor în două tururi. De la instalarea Guvernului nostru, am spus foarte clar că noi facem ceea ce este necesar, ceea ce este corect democratic și ceea ce își doresc oamenii și nu ceea ce își doresc potentații. Sigur că mulți primari doresc alegerea într-un tur pentru că este mult mai ușor să-și prezerve poziția de primar. (...)
Din punctul nostru de vedere, pentru a îmbunătății performanța administrației locale, este vital ca primarii să fie aleși cu jumătate plus unu dintre cetățenii din comunitatea locală, pentru a putea avea cu adevărat legitimitatea de a pune în practică programele de dezvoltare. (...) Ca atare, facem ce vor oamenii și ca atare am luat decizia să ne angajăm răspunderea pentru alegerea primarilor în două tururi. Am luat această decizie când a devenit evident faptul că cei care încă sunt la butoanele Parlamentului vor să prezerve acest mod nedemocratic de alegere a primarilor și că nu mai există nicio șansă ca prin dezbatere parlamentară și prin vot în plenul Camerei Deputaților să îmbunătățim sistemul electoral pentru alegerile locale. Sigur că acest lucru va deranja probabil pe cei care sunt la butoanele Parlamentului, dar trebuie să ne asumăm acest risc pentru că Guvernul are obligația de a interveni acolo unde lucrurile nu funcționează corect. Practic, alegerea primarilor în două tururi reprezintă o îmbunătățire a mecanismelor democratice, a spus Orban.
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat pe 14 ianuarie că va depune o moțiune de cenzură împotriva Guvernului în cazul angajării răspunderii pe două tururi. Dacă moțiunea de cenzură va fi un succes pentru pesediști, atunci măsura alegerii primarilor în două tururi va pica odată cu Guvernul.
Mai mult, Marcel Ciolacu și vicepreședintele PSD, Victor Negrescu, au anunțat marți după încheierea CExN-ului formațiunii politice că vor trimite "de îndată" o scrisoare către oficialii europeni prin care reclamă un "abuz de putere nemaiîntâlnit în România", comis de PNL, care dorește modificarea legislației electorale pentru a se organiza în 2020 alegerea primarilor în două tururi.