Președintele PSD Marcel Ciolacu le-ar fi transmis colegilor de partid, luni, în CEx, că în cazul în care nu vor vota proiectul legislativ privitor la carantină, atunci președintele Klaus Iohannis ar putea institui din nou starea de urgență, iar Partidul Social Democrat va trece printr-o perioadă și mai dificilă. În cele din urmă, pesediștii ar fi decis să dea undă verde în Parlament legii carantinei, urmând să continue dezbaterile în cadrul Comisiei Juridice din Senat.
Cu toate acestea, au fost și lideri PSD care s-au opus vehement în CEx contra legii carantinei, printre care baronul PSD de Neamț, Ionel Arsene, Viorica Dăncilă și baronul PSD de Vaslui, Dumitru Buzatu. Arsene a declarat la ieșirea din CEx că se opune legii carantinei în forma actuală, întrucât nu vrea să fie luat de pe stradă de poliția medicală, iar copiii trebuie să rămână alături de familii, în cazul în care vreun părinte este bolnav de COVID-19, nu să fie luat în îngrijire de instituțiile statului.
Arsene: "Părerea mea este să trimitem legea din nou la Guvern, iar Guvernul să își asume să vină cu o lege corectă pentru cetățeni, care să respecte drepturile și libertățile cetățenilor. Eu nu vreau să mă trezesc în situația în care dvs. sau eu sau familia dvs. să fim luați de pe stradă de poliția medicală. Vreau ca copiii noștri, dacă cineva va fi infectat, copiii acelei persoane, să poată să fie luați în îngrijire de familie și nu de instituțiile statului".
Fosta ministră a Justiției, Ana Birchall, inițiatoare a amendamentului privind protecția copiilor în situația în care un părinte este infectat cu noul coronavirus, a demontat manipularea de sorginte rusească prin care se spune în mod fals că "statul va lua copiii și îi va duce la stat".
"Mai citiți odată și așa aflați că scrie să se ia măsuri de "ocrotire" adică de protecție și ajutor pentru a identifica urgent o rudă din familia extinsă sau o altă persoană, prieten de familie etc care se angajează să aibă grijă de copii pe perioada cât părintele zace pe un pat de spital sau este obligat să fie în carantină", a subliniat Birchall în urmă cu câteva zile pe Facebook. (citiți AICI postarea completă care relevă cum au manipulat Sputnik și Antena 3)
Mai mult, Ana Birchall a avertizat că fără amendamentul pe care l-a depus privind protecția copilului lipsit, temporar sau definitiv, de ocrotirea părinților săi, legea carantinei riscă să fie declarată neconstituțională în baza deciziei CCR 458/2020. De asemenea, fosta ministră a Justiției a explicat că amendamentul cu pricina nu impune nicio măsură, ci doar face trimitere la legile speciale care astăzi sunt în vigoare (de exemplu, pentru copii se aplică legea privind Protecția specială a copilului lipsit, temporar sau definitiv, de ocrotirea părinților săi - Legea 272/2004). Practic, acest amendament doar prevede înștiințarea protecției copilului sau a persoanelor cu dizabilități de către autorități că la adresa x este un copil sau un bătrân care are nevoie de ajutor, în condițiile în care minorul / persoana în vârstă nu mai are pe nimeni altcineva decât pe ruda care este carantinată, respectiv internată sau chiar intubată.
Birchall: "Dacă vă informați corect aflați că acest amendament este DOAR pentru situația în care un copil NU are pe nimeni în afară de părintele internat. Atât. Și da, sunt cazuri în practică. Și dacă sunteți informat corect și nu manipulat atunci înțelegeți că acest amendament NU impune nicio măsură, ci doar o notificare, să se anunțe, că la adresa x este un copil sau un bătrân care are nevoie de ajutor. Atât! Nu confiscă niciun copil sau bătrân, nu îi duce la orfelinat și alte idioțenii scrise de unii și alții. Fără acest amendament există riscul că un copil care nu are pe nimeni decât ruda intubată la AȚI să fie singur în casă. De unde să știe protecția copilului sau a persoanelor cu dizabilități că la adresa x este un copil sau o persoană paralizată singură care are nevoie de ajutor? Dvs preferați să fie uitați în casă fără să știe nimeni de ei? Asta face acest amendament: doar notifica că cineva are nevoie de ajutor. Nu impune ce măsură să se ia.
Mai mult, acest amendament NU adaugă la legea specială în vigoare și azi (Legea 272/2004) și anume Protecția specială a copilului lipsit, temporar sau definitiv, de ocrotirea părinților săi, ci doar introduce că autoritatea trebuie să anunțe, să notifice că la adresa x este un copil sau un bătrân fără nimeni pe lume în afară de persoană bolnavă.
În concluzie, fără acest amendament legea riscă iar să fie neconstituțională, iar persoanele care nu au pe nimeni în afară de persoana bolnavă să fie fără ajutor".