Letonia, Lituania și Estonia au toate motivele să se pregătească pentru o invazie rusească


Letonia, Lituania și Estonia au toate motivele să se pregătească pentru o invazie rusească

În condițiile în care Rusia a început, în 2022, în Ucraina, cel mai mare război de la Al Doilea Război Mondial încoace, printre altele sub pretextul ”protejării” populației rusofone, Letonia, Lituania și Estonia au toate motivele să se pregătească pentru o invazie rusă. 

O analiză a canalului de limba rusă "Nastoyatsee vremya" cu sediul în Praga arată cât de prezent este pericolul unei invazii ruse în statele baltice. După anexarea Crimeei, statele baltice au devenit principala țintă a criticilor autorităților ruse pe motivul "rusofobiei", în condițiile în care "rusofobia" și "nazismul" sunt pretextele propagandistice obișnuite pentru interferența Rusiei în afacerile altor țări.

În spațiul informațional rusesc, statele baltice sunt prezentate invariabil ca state în care prosperă ”rusofobia”, ”nazismul”, ”rescrierea istoriei”, ”oprimarea limbii ruse” și ”demolarea monumentelor”. 

Asociația rusă de studii baltice (RAPI), care a fost înființată chiar înaintea lansării invaziei din 2022, în Ucraina, a produs rapoarte și monografii privind ”nazismul” din statele baltice și ”opresiunea” populației rusofone. Propaganda rusă acuză de "ideologie neonazistă" Letonia și Estonia, unde foști cetățeni ai URSS și copiii lor care nu au obținut cetățenia acestor țări baltice, având statutul de "non-cetățeni", nu au dreptul de a ocupa funcții publice sau de a vota în alegeri. 

În 2024, în Letonia trăiesc peste 169.000 de non-cetățeni (9% din populația totală) dintre care majoritatea – 111.000 de persoane – și-au indicat naționalitatea drept "rusă" la recensământ. Dar din 1995, toți non-cetățenii din Letonia pot obține cetățenia dacă trec un test de cunoaștere a limbii letone și a istoriei și depun un jurământ. 

În octombrie 2021, când armata rusă își așeza trupele la granița cu Ucraina, Ministerul rus de Externe a publicat un raport amplu intitulat "Cu privire la situația glorificării nazismului, răspândirea neonazismului și a altor practici care contribuie la escaladarea formelor contemporane de rasism, discriminare rasială, xenofobie și intoleranță asociată". Documentul a prezentat o listă a țărilor care, potrivit autorităților ruse, "glorifică nazismul", ce cuprinde 41 de state. În acest raport, Letonia, Lituania și Estonia vin imediat după Ucraina, care ocupă primul loc în ceea ce numește Moscova că ar fi ”glorificarea nazismului”, chiar dacă afișarea simbolurilor naziste este interzisă în Letonia, la fel ca în Ucraina, iar încălcarea legii poate duce la răspundere penală. 

La câteva luni după începerea invaziei la scară largă din Ucraina, Centrul de relații publice al FSB a publicat documente de arhivă privind naziștii letoni care au masacrat civili în timpul ocupației germane. Președintele RAPI, Nikolai Mezhevich, a declarat într-un interviu acordat pentru RT că "în ciuda numeroaselor fapte de atrocități naționaliste, în ultimii 30 de ani autoritățile letone au sustinut în mod constant cultul colaboratorilor Germaniei naziste". 

De la începutul invaziei din Ucraina, din 2022, faptul că statele baltice se pregătesc să se apere împotriva unui potențial atac din partea Rusiei e prezentat de propaganda rusă ca o amenințare de atac din partea NATO. Canalele ruse de știri subliniază faptul că exercițiile NATO sunt desfășurate în apropierea Rusiei, pretinzând că statele occidentale ar face asta pentru a o ataca ulterior. 

Acum statele baltice construiesc structuri defensive la frontierele lor cu Rusia și Belarus – așa-numita linie de apărare baltică, ce ar putea încetini înaintarea trupelor ruse și belaruse în cazul unui eventual atac. 

În mai 2024, exercițiul antiaerian Astral Knight a avut loc în Europa cu participarea a peste 50 de aeronave și aproximativ 5000 de militari din Statele Unite, Regatul Unit, Polonia, Letonia, Lituania și Estonia. Avioanele de luptă ale NATO monitorizează non-stop securitatea spațiului aerian în regiunea Mării Baltice, iar o misiune a forțelor aeriene este staționată în Letonia pentru prima dată în acest an. 

În mai 2024, propaganda rusă a susținut că NATO "formează o rețea de laboratoare cibernetice de-a lungul perimetrului frontierelor Rusiei: în Estonia, Letonia, Finlanda, România și, eventual, Georgia și Moldova" pentru a ataca Moscova, fapt care nu a fost confirmat

În schimb, există dovezi ale atacurilor cibernetice ale Rusiei împotriva Letoniei. Potrivit instituției de securitate cibernetică CERT.lv, volumul incidentelor cibernetice din Letonia a crescut cu 40 % din 2022, iar numărul atacurilor cibernetice asupra instituțiilor de stat și a infrastructurii critice a crescut de patru ori, în timp ce numărul tentativelor de piraterie informatică a atins cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani. 

În septembrie 2024, Belarus a raportat provocări la frontiera cu Ucraina și Polonia, care ar fi fost organizate de Lituania, Letonia și Estonia. În același timp, o delegație de militari ai forțelor armate ruse a venit la Minsk pentru pregătirea exercițiului strategic comun al Belarusului și Rusiei "Zapad-2024", pregătit pentru anul 2025 (detalii AICI). 

(Sursa: curenttime.tv)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.