VIDEO Iohannis nu are emoții în legătură cu PSD și CCR: Asta cu moțiunea, drept să vă spun, sunt destul de sceptic! Deciziile Curții Constituționale s-au dat pe alte spețe!


VIDEO Iohannis nu are emoții în legătură cu PSD și CCR: Asta cu moțiunea, drept să vă spun, sunt destul de sceptic! Deciziile Curții Constituționale s-au dat pe alte spețe!

Președintele Klaus Iohannis a susținut o declarație de presă după anunțul Guvernului că își va angaja răspunderea pe alegerea primarilor în două tururi. Astfel, Iohannis a precizat că va susține în totalitate Guvernul privind acest demers: "Voi cere Parlamentului să se întrunească într-o sesiune extraordinară pentru a discuta această nouă lege pentru care își angajează răspunderea Guvernul". 

Cât despre moțiunea de cenzură pe care o vor depune cei de la PSD și UDMR, președintele a spus că este "destul de sceptic".

Mai mult, Iohannis a atras atenția că nu este validă ideea propagată de PSD și UDMR conform căreia modificările legislației electorale ar fi neconstituționale și că nu ar respecta recomandările Comisiei de la Veneția. Astfel, președintele a subliniat că alegerea primarilor în două tururi nu restrânge niște drepturi electorale, ci oferă mai multe opțiuni alegătorului. Confruntat cu faptul că există două decizii ale CCR care zic că nu e posibilă modificarea legislației electorale cu șase luni înainte de alegerile locale, Iohannis a replicat că acele decizii ale Curții Constituționale au fost pe alte spețe.

Jurnalist: Bună seara! Domnule Președinte, două documente foarte importante adoptate astăzi în ședința de Guvern. Prima, asumarea răspunderii pentru alegerea primarilor în două tururi. Este un demers pe care l-ați vrut în felul acesta, asumarea răspunderii și nu ordonanță de urgență?

Klaus Iohannis: Astăzi Guvernul a decis să își angajeze răspunderea pe modificarea Legii alegerilor primarilor. În speță, se dorește revenirea la alegerea în două tururi, care este absolut corectă, democratică și normală. Este o alegere foarte potrivită pe care a făcut-o Guvernul și îi sprijin total în acest demers. Este, după părerea mea, am spus-o de multe ori, dar îmi face plăcere să o spun și astăzi. Este, după părerea mea, calea corectă de alegere a unui primar în două tururi, în așa fel încât cel puțin jumătate plus unul din alegătorii din comunitate să aleagă persoana care va fi primar. În acest sens, îi încurajez să meargă mai departe și pot să vă spun chiar mai mult. Astăzi s-a decis în Guvern că se va angaja răspunderea. În foarte puțin timp documentul va fi trimis la Parlament și, imediat ce documentul va ajunge la Parlament, eu voi cere Parlamentului să se întrunească într-o sesiune extraordinară pentru a discuta această nouă lege pentru care își angajează răspunderea Guvernul.

Jurnalist: PSD a anunțat deja că va depune o moțiune de cenzură. În cazul în care va reuși să creeze o altă majoritate în Parlament și va veni cu o propunere de premier la dumneavoastră, veți accepta această propunere? După ce trece moțiunea?

Klaus Iohannis: Haideți să le luăm una după alta. Deocamdată, Guvernul a spus că își angajează răspunderea, după care vom convoca Parlamentul, după care vom vedea. Sigur, așa, declarații se fac la cald, cum se spune, și toată lumea își declară acceptarea sau dimpotrivă. Asta cu moțiunea, drept să vă spun, sunt destul de sceptic.

Jurnalist: PSD și UDMR acuză faptul că astfel de modificări ale legislației electorale ar fi neconstituționale și nici nu respectă recomandările Comisiei de la Veneția.

Klaus Iohannis: Da, este un argument invocat în ultima vreme tocmai de cei care timp de 3 ani de zile au demonstrat că au vrut să reducă democrația din România, cum s-a exprimat cineva din PSD. Nu, nu este nici neconstituțional, nici măcar nu contravine normelor Consiliului Europei. Este o modificare care dă mai multe opțiuni alegătorului și nu mai puține opțiuni. Deci, nu este o modificare în sensul restrângerii unor drepturi sau a unor oportunități. Dimpotrivă, se revine la alegerea în două tururi, așa cum a fost până acum câțiva ani, o chestiune cerută insistent și de partide de-a lungul anilor, dar și de cetățeni. Și, în acest sens, am verificat cu specialiștii din Administrația Prezidențială – nu, nu contravine niciunei norme.

Jurnalist: Există totuși două decizii ale Curții Constituționale care spun că această lege privind alegerile nu poate să fie modificată cu șase luni înainte de alegerile locale. Suntem cumva la limită, adică în iunie ar trebui să fie acele alegeri locale. Care ar fi varianta? Se ignoră deciziile Curții Constituționale sau se va găsi o variantă să se încheie toată această procedură în acest timp scurt?

Klaus Iohannis: Acele decizii s-au dat pe alte spețe și nu suntem în niciuna din ipotezele din acele decizii ale Curții.

Jurnalist: Dacă moțiunea de cenzură trece, se ajunge la alegeri anticipate. Dacă moțiunea de cenzură pică, se ajunge la alegerea primarilor în două tururi. Ce ați prefera mai degrabă, să se ajungă la anticipate sau alegerea primarilor în două tururi?

Klaus Iohannis: Acum vorbim despre un document care este pregătit în Guvern și am spus foarte clar că eu susțin acest demers pe care l-a făcut Guvernul.

Jurnalist: Deci prioritatea este alegerea primarilor în două tururi.

Klaus Iohannis: Acum vorbim, evident, despre angajarea răspunderii pe alegerea primarilor în două tururi.

Jurnalist: Ați primit asigurări din partea Premierului referitor la această moțiune de cenzură, că ea nu va trece?

Klaus Iohannis: Nu cred că Premierul sau cineva poate să dea o garanție că trece sau nu trece. Este un demers parlamentar, care nu a fost inițiat. Deci, vorbim despre ceva ce nu este. Singurul lucru cert este angajarea răspunderii de către Guvern.

Jurnalist: PSD și UDMR au în total 228 de parlamentari. Ar mai fi nevoie de cel puțin 5 voturi. Ar trebui ca parlamentari de la PNL, PMP sau alte partide să voteze această moțiune, astfel încât Guvernul să pice.

Klaus Iohannis: Sincer, mi s-ar părea de-a dreptul ciudat ca această moțiune să fie votată de PNL. Doar nu e vorba de PSD, care își dă jos propriul guvern.

Jurnalist: Dacă nu va trece această moțiune, rămâne în discuție încă o variantă în care Premierul să demisioneze? Adică vom avea alegeri în două tururi și atunci, pentru a ajunge și la anticipate...

Klaus Iohannis: Da, cu siguranță se găsesc soluții pentru anticipate, cum să nu. Vă mulțumesc, vă doresc o seară bună!„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.