Fug sinecuriștii PSD de le sfârâie călcâiele! A demisionat și avocatul-catastrofă trimis de Dăncilă agent guvernamental la CJUE


Fug sinecuriștii PSD de le sfârâie călcâiele! A demisionat și avocatul-catastrofă trimis de Dăncilă agent guvernamental la CJUE

Avocatul Costin Radu Canțăr, numit în mai 2018 de fostul premier Viorica Dăncilă agent guvernamental la Curtea de Justiție a Uniunii Europene, și-a dat joi demisia din funcție. ”Chiar dacă a fost o perioadă în care am fost expus unor atacuri, mi-am exercitat mandatul cu dragoste de țară”, spune Canțăr care era angajat la MAE cu rang de subsecretar de stat.

 ”Am căutat să asigurăm reprezentarea intereselor legitime ale României la instituțiile UE în conformitate cu legislația care guvernează activitatea de reprezentare. Eu cred că ne-am achitat bine de această sarcină în condițiile în care țara noastră nu a primit nicio sancțiune financiară în tot acest timp. Au fost și unele neîmpliniri, însă sperăm ca în căile de atac exercitate lucrurile se vor îndrepta”, spune Canțăr pentru ziare.com.

Costin Radu Canţăr a fost şeful de cabinet al baronului PSD Ion Prioteasa, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj. Surse politice au declarat pentru „Adevărul“ că Radu Canţăr este unul dintre apropiaţii europarlamentarului PSD Victor Boştinaru, ba chiar i-a fost consilier. „Nu, nu mi-a fost consilier, dar este un băiat extraordinar, foarte bine pregătit. Îi cunosc familia, ne vedem de ficare dată când ajung în Dolj. Tatal său este un reputat ziarist în Craiova“, a spus Victor Boştinaru pentru „Adevărul“.

Funcția ocupată de Canțăr la CJUE presupunea două atribuții importante. El reprezenta statul român, ca un avocat, în fața Curții Europene de Justiție și trebuia să apere România când era dată în judecată. Tot el era cel care trebuia, în plan intern, să comunice cu Comisia Europeană și, în țară, cu autoritățile române pentru transpunerea reglementărilor europene în legislația națională, să nu ne sancționeze UE.

Un episod din mandatul de un an și jumătate al lui Canțăr ca avocat al statului în justiția UE este cel în care România a pierdut la Tribunalul Uniunii Europene un proces în care erau în joc 80 de milioane de euro.

Pe 1 mai 2019, Hotnews.ro scria că România se vedea nevoită să suporte corecții financiare de 80 de milioane de euro, din cauza unor nereguli la fondurile europene pentru agricultură și dezvoltarea satelor. Ministerul de Externe, care trebuia să depună contestație, a făcut acest demers prea târziu. Cazul a ajuns în justiția europeană, care a respins ca inadmisibilă acțiunea României privind anularea corecțiilor financiare. „Argumentaţia României se întemeiază pe o confuzie” - a constatat Tribunalul UE, referitor la acțiunea introdusă de agentul guvernamental al României, Radu Canțăr, subsecretar de stat în Ministerul de Externe (MAE).

Mircea Canţăr, tatăl lui Costin Radu Caţăr, a condus gazeta „Înainte“  în perioada comunistă, apoi, după Revoluţie, ziarul a fost rebotezat „Cuvântul Libertăţii“, dar la conducerea sa a rămas, până în ziua de azi, tot Mircea Canţăr. În ultimii ani, ziarul a fost abonat la contracte generoase de publicitate cu Primăria Craiova, condusă până în decembrie 2016 de Lia Olguţa Vasilescu, şi cu Consiliul Judeţean Dolj, condus de Ion Prioteasa. Potrivit unor surse din PSD, Victor Boştinaru, Lia Olguţa Vasilescu şi Ion Prioteasa ar fi făcut lobby intens ca Radu Canţăr să fie numit avocat al României la CJUE.

În 2016, Costin Canţăr a picat un examen de intrare în MAE, după cum arată site-ul instituţiei. A intrat în 2018, pe ușa din dos grație semnăturii incompetentei Dăncilă.

Surse guvernamentale precizau că ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, a fost pus în faţa faptului împlinit de către Viorica Dăncilă. „Meleşcanu n-a avizat nici destituirea lui Horaţiu Radu, nici numirea lui Canţăr, deşi era nevoie şi de semnătura sa“, au declarat sursele citate.

În declaraţia de avere din 2017, Costin-Radu Canţăr menţionează că a câştigat aproximativ 3.000 de lei din pariuri sportive. Costin Canţăr a jucat la pariuri în timp ce era angajat în funcţia de inspector la Consiliul Concurenţei. În declaraţia de avere din 2013, Canţăr a menţionat  un „dar manual din partea bunicii“ de 83.950 lei, bani pe care i-a depus într-un depozit la CEC.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.