VIDEO. Podcasterul american Shawn Ryan, fost militar, îl intervievează pe Călin Georgescu și deconspiră sinistra misiune a acestuia: vrea să stopeze construirea celei mai mari baze militare a NATO din Europa!


VIDEO. Podcasterul american Shawn Ryan, fost militar, îl intervievează pe Călin Georgescu și deconspiră sinistra misiune a acestuia: vrea să stopeze construirea celei mai mari baze militare a NATO din Europa!

Pro-rusul Călin Georgescu reia, într-un podcast realizat alături de americanul Shawn Ryan, dezinformarea/manipularea cu care a atras și convins sute de mii de români să-i dea votul în primul tur al alegerilor prezidențiale: „ei sunt alarmați de cuvântul „pace””. 

Nu este clar cine sunt „ei” pentru că interviul, acordat recent, nu este „urcat” integral nici pe canalele de socializare ale lui Georgescu, nici pe cele deținute de podcasterul american (Youtube, Twitter), doar câteva fragmente de câteva zeci de secunde (de tipul teaserelor) fiind prezentate de cei doi.

Pare însă destul de evident că „ei” sunt atât puterea din România, cât și aliații noștri occidentali, fiind deja de notorietate declarația revoltătoare – fără corespondent în realitate - făcută de Georgescu la Realitatea TV, după anularea alegerilor, cu privire la iminenta intrare a României în războiul din Ucraina pentru a opri chipurile instalarea lui Donald Trump la Casa Albă la 20 ianuarie 2025. 



 

Într-o altă filmare, realizată din mers prin Centrul Vechi din București, Shawn Ryan spune că americanii și nu numai sunt extrem de îngrijorați de posibilitatea izbucnirii celui de-al Treilea Război Mondial. VIDEO mai jos!

„Una dintre locațiile cele mai strategice când vine vorba despre declanșarea celui de-al Treilea Război Mondial este România. De fapt, NATO construiește acum cea mai mare bază militară din Europa. Iar un candidat la președinție din România încearcă să oprească asta pentru că vrea pace. A câștigat primul tur cu 23%, numai că România a înghețat alegerile acuzând…influența Rusiei pentru care (autoritățile.n.red.) nu au produs nicio dovadă. Am venit în România să-l intervievăm pe candidat și să aflăm despre ce e vorba. Multe lucruri îngrijorătoare în acest interviu care va fi difuzat săptămâna viitoare”, mai spune Shawn Ryan în teaserul care anunță interviul cu Georgescu.



 

„Ce se întâmplă acum în România și faptul că nu avem nicio reacție din afară, în special din Statele Unite, arată că ei nu înțeleg ce se întâmplă aici, pentru că dacă folosesc România ca poartă de intrare în război… ce urmează? Nu avem nevoie de război, asta spun eu”, afirmă Călin Georgescu în cadrul podcastului respectiv (un fragment de câteva zeci de scunde a fost urcat pe pagina sa oficială de Facebook – vezi detalii mai jos).

Realizatorul interviului se întreabă care ar fi implicațiile pentru România dacă baza militară Kogălniceanu se va transforma în cea mai mare bază NATO din Europa, așa cum a fost anunțat încă de la primele informații publice pe acest subiect (informații prezentate chiar de presa națională în primăvara lui 2024). 

„Așadar, această bază NATO, ca să fie clar, cea mai mare bază NATO construită vreodată în Europa, va fi folosită pentru a conduce o ofensivă majoră în Rusia”, afirmă Shawn Ryan.

„Exact acesta este cuvântul: «ofensivă». Ceea ce este greșit. Foarte greșit. Nu putem accepta asta. Pur și simplu. Pentru că nu este treaba noastră. Nu este războiul nostru”, răspunde Călin Georgescu în fragmentul respectiv.


 

Din datele disponibile în online, Shawn Ryan este un fost militar american din cadrul Forțelor Navale ale SUA care susține că ar fi lucrat și pentru CIA, experiența sa în cadrul „operațiunilor de luptă” fiind de 14 ani, după propriile precizări. Compania sa, Vigilance Elite (înființată inițial pentru a sprijini veteranii care doresc să rămână activi după retragere și să devină antreprenori), produce și emisiunea Shawn Ryan Show, a cărei misiune decarată este de a expune poveștile reale ale lumii actuale, prin intermediul invitaților săi cunoscuți sau mai puțin notorii.

Context baza militară de la Kogălniceanu. Toate informațiile prezentate mai jos sunt publice, iar decizia de lărgire a bazei aeriene de la Kogălniceanu, adoptată de partea română în 2019 prin hotărâre de guvern, a fost luată cu mult timp înainte de izbucnirea războiului din Ucraina! De asemenea, finalizarea bazei nu este preconizată să se termine mai devreme de 2030.

Baza Aeriană de la Mihail Kogălniceanu se extinde și va ajunge una dintre cele mai importante baze militare NATO din Europa de Est, relata presa în luna martie 2024. 

„Au început lucrările la cea mai mare bază militară NATO din Europa. De dimensiunile unui mic oraș, pe o suprafață de aproape trei mii de hectare, amplasamentul va putea găzdui permanent până la 10 mii de militari NATO și familiile acestora. Proiectul, în valoare de 2,5 miliarde de euro, include piste, platforme pentru armament, hangare pentru  avioanele militare, dar și școli, grădinițe, magazine și chiar un spital. 

Lucrările la baza NATO au început cu infrastructura de bază, adică drumuri de acces și rețeaua electrică, iar în curând va începe construcția unei noi piste, una paralelă cu cea existentă. Acestea vor fi conectate, iar în partea de est, infrastructura aeroportuară va fi dezvoltată cu noi bretele de rulaj, parcări și capabilități pentru diferite tipuri de aeronave”, transmitea Euronews. Detalii AICI

Anterior, Hotnews arătase că „Baza aeriană de la Mihail Kogălniceanu, din județul Constanța,va continua să fie modernizată și până în anul 2030”. 

În luna noiembrie 2024, lucrările erau deja în plină desfășurare de peste un an, după cum precizau pentru ”Adevărul” reprezentanții Ministerului Apărării Naționale.

Conform studiului de fezabilitate aprobat prin Hotărâre de Guvern în 2019, proiectul are o durată de implementare de 20 de ani.

Proiectul de modernizare include printre altele investiții masive, printre care se numără un turn de control și un parc ultramodern de tehnică militară. 12,1 miliarde de lei vor fi investite în Baza de la Kogălniceanu. În prezent, la Baza 57 Mihail Kogălniceanu sunt câteva mii de militari, majoritatea americani.

În afară de facilitățile pentru avioanele de luptă, Baza 57 Mihail Kogălniceanu va mai avea și locuinţe de serviciu pentru militari, precum şi o bază sportivă, cluburi pentru ofiţeri şi subofiţeri, un supermarket, două grădiniţe, două creşe, o şcoală primară, două hoteluri militare şi un spital. Proiectul trebuie finalizat până în anul 2041. În final, suprafața bazei va fi de aproximativ 2.800 de hectare.

Ordinul de începere a lucrărilor pentru prima etapă a proiectului de modernizare a fost dat în primăvara lui 2023, iar prima etapă de modernizare este deja în derulare din septembrie 2023, după cum au declarat pentru „Adevărul” reprezentanții Ministerului Apărării Naționale.

„Proiectul a fost împărțit pe patru etape, prima dintre acestea constând în lucrări necesare activității de zbor - asigurare utilități, realizare pistă decolare-aterizare și zone de mișcare aeroportuară, precum și în lucrări de realizare a împrejmuirii. Pentru etapele următoare se vor stabili prioritățile în funcție de necesitățile Ministerului Apărării Naționale. În ceea ce privește stadiul implementării primei etape a proiectului, vă precizăm că, ulterior recepționării proiectului tehnic, lucrările de execuție au fost începute în luna septembrie a anului 2023”, au precizat oficiali din cadrul Ministerului Apărării Naționale.

Forţele militare americane utilizează baza de la Mihail Kogălniceanu începând cu anul 1999. Contractul pentru modernizarea Bazei 57 Aeriene Mihail Kogălniceanu prevede, printre altele, realizarea unei piste de decolare-aterizare şi de căi de rulare, sistem de balizaj şi radionavigaţie, precum şi a unei clădiri pentru simulator de zbor. Modernizarea va fi finanţată din fonduri de la bugetul de stat.

După terminarea tuturor lucrărilor de modernizare, baza aeriană de la Mihail Kogălniceau va ajunge una dintre cele mai mari și moderne baze NATO din estul Europei, putând găzdui până la 10.000 de militari.

La începutul lui 2023, NATO a anunțat că prin eforturile comune ale militarilor români, italieni și canadieni s-a reușit creșterea capacității de luptă a Bazei Aeriene 57 de la Mihail Kogălniceanu, ce poate găzdui mai multe avioane de vânătoare aliate ce operează misiuni de Poliție Aeriană Întărită (Enhanced Air Policing) sub comandă NATO. Modernizările au fost realizate pentru a permite operarea a până la zece aeronave și staţionarea temporară a încă cinci aeronave. Mai precis, a fost modernizată și consolidată o suprafață de peste 1.300 de metri pătrați din suprafața bazei și a căii de rulare.

PROTV, noiembrie 2019: „Baza Kogălniceanu va deveni una dintre cele mai mari din NATO. Câţi militari americani vin”





 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.