VIDEO. Proteste și ciocniri violente cu forțele de ordine în China, după moartea „rusească” a unui tânăr, „căzut” de la fereastră


VIDEO. Proteste și ciocniri violente cu forțele de ordine în China, după moartea „rusească” a unui tânăr, „căzut” de la fereastră

Proteste și ciocniri violente cu forțele de ordine au avut loc în China, timp de mai multe zile, în regiunea nord-vestică Shaanxi, după ce moartea bizară a unui tânăr elev (sau student, cum este el menționat în diverse publicații occidentale) a stârnit suspiciuni că autoritățile ar încerca să mușamalizeze, de fapt, o crimă.

În înregistrările video care circulă în rețelele de socializare, protestatarii au fost surprinși confruntându-se cu un cordon de poliție antirevoltă în permiterul Școlii tehnice vocaționale din Pucheng.

Protestatarii aruncă spre forțele de ordine cu diverse obiecte, sparg geamuri, iar acestea intervin violente pentru dispersarea manifestanților, lovindu-i, pulverizând gaz lacrimogen și doborându-i la pământ.

Revoltele au fost declanșate de moartea unuia dintre elevi, al cărui nume de familie era Dang și care era în anul trei la școala respectivă.

Autoritățile locale din Pucheng au precizat că moartea lui Dang la 2 ianuarie ar fi fost una accidentală, însă pe rețelele de socializare au circulat acuzații potrivit cărora ar fi existat o mușamalizare, în realitate fiind vorba despre o crimă.

Dang ar fi „avut o altercație verbală și fizică” cu un elev mai mic, pe nume Guo, care ar fi perturbat liniștea în căminul în care erau cazați, disputa fiind rezolvată imediat de către un oficial școlii.

În jurul orei 3 a.m., un alt student din căminul lui Dang a mers la toaletă, unde a găsit un scaun de lemn sub o fereasteră.

„Fereastra glisantă era deschisă, iar plasă metalică fusese îndepărtată. Dang căzuse deja în gol, de la geam”, se mai arată în comunicatul oficial al autorităților locale.

Human Rights In China, un grup de activiști cu sediul în SUA, a susținut însă că există o serie de „circumstanțe suspecte” care au condus la moartea lui Dang, inclusiv depoziții ale martorilor privind „semne de luptă în dormitorul lui Dang” și sugestia că acesta a fost „împins de pe acoperiș”.

Grupul a mai declarat că familia lui Dang a respins explicația oficială a morții, după ce i s-a interzis să verifice corpul neînsufețit al copilului pentru a depista eventuale leziuni traumatice anterioare căderii în gol. De asemenea, familiei îndurerare i s-a răspuns că sistemul video de supraveghere al școlii era nefuncționat în noaptea cu pricina, după ce a aceasta a solicitat verificarea înregistrărilor.

Familia a mai afirmat și că fotografiile din telefonul mobil al băiatului au fost șterse, a transmis Reuters. Scepticismul familiei și răspunsul cel puțin suspect al autorităților au amplificat suspiciunile care circulau deja în rețelele de socializare. 

Nu este clar dacă protestele, care au început luni, vor mai continua.

Mai trebuie menționat și evidențiat și faptul că demonstrațiile publice nu sunt evenimente obișnuite în China, autoritățile fiind deosebit de atente cu astfel de tendințe mai după protestele masive din 2022 împotriva politicilor Covid, care au generat critici dure – fapt iarăși extrem de rar - la adresa Partidului Comunist Chinez și a președintelui Xi Jinping.

 



 

 



 

 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.