Fostul pesedist Valentin Laurențiu Condu a revenit, de luna asta, pe funcția de primar al comunei Dobroești, după ce fusese suspendat de prefectul de Ilfov, prin Ordinul 226/6 iulie 2016 în urma unei condamnări definitive la doi ani de închisoare cu suspendare, scrie viitorulilfovean.ro.
Infractorul a solicitat asta în instanță, unde a atacat ordinul prefectului, reușind anularea acestuia și repunerea sa în fruntea primăriei, loc ținut cald cât edilul a umblat prin tribunale de un văr primar, Ștefan Condu, în prezent viceprimar. Vezi speța AICI
Valentin Condu a fost cercetat pentru ultraj, lipsire de libertate şi favorizarea infractorului.
comunadobroesti.wordpress.com publică de ani buni informații despre infracțiunile, abuzurile și nepăsările funcționarilor publici care au în sarcină administrarea comunei. Redăm mai jos câteva din cele mai relevante pasaje pentru situația primarului Condu.
Potrivit Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA), la 26 aprilie 2010, o femeie din Dobroeşti a reclamat faptul că un funcţionar al primăriei locale i-ar fi cerut 10.000 de lei şpagă. Motivul: neîntocmirea actelor de constatare referitoare la branşarea ilegală la reţeaua de apă a comunei. Ofiţerii DGA, împreună cu un procuror, au realizat flagrantul. Femeia s-a prezentat la primărie cu suma solicitată şi i-a înmânat banii referentului Marius Sabău. La un moment dat, în încăperea în care se aflau anchetatorii au intrat primarul Valentin Condu şi viceprimarul Florin Brăduţ Ivan însoţiţi de câţiva oameni. Procurorul de caz şi-a declinat identitatea şi a explicat motivul pentru care se afla acolo. ”Din acel moment, învinuitul Valentin Laurenţiu Condu a continuat să solicite informaţii, împiedicând desfăşurarea normală a activităţii judiciare, iar la finalul acesteia a împiedicat organele de urmărire penală să părăsească încăperea în care se aflau. În acest timp, învinuitul Condu Valentin Laurenţiu a apelat numărul de urgenţă 112 şi a solicitat sprijinul organelor de poliţie”, se arată în propunerea de arestare preventivă a lui Marius Sabău şi a viceprimarului Ivan Brăduţ.
La sosirea organelor de poliţie din cadrul Postului de Poliţie Dobroeşti, primarul comunei a permis unui angajat să descuie uşa de acces, iar anchetatorii au fost eliberaţi. Valentin Condu a fost imobilizat şi dus la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti, unde a fost audiat timp de şase ore. El a fost cercetat în stare de libertate pentru instigare la luare de mită, lipsire de libertate, ultraj şi favorizarea infractorului.
Valentin Laurențiu Condu a fost condamnat definitiv, de magistrații Curții de Apel București, la 14 octombrie 2016, prin sentința cu nr. 1205, în dosarul 4842/1748.2010, la doi ani de închisoare cu suspendare și la șase ani de încercare. De asemenea, Condu a fost obligat să plătească suma de câte 10.000 de lei celor două părți vătămate și cheltuieli de judecată. Aceeași pedeapsă a primit-o și fostul viceprimar de la data faptelor, Florin Brăduț Ivan.
Primarul Condu a fost ales în 2012 pe listele PSD, iar în 2016 a candidat independent, câștigând mandatul cu numărul 4.
Viceprimarul Florin Brăduț Ivan a fost cercetat în stare de reţinere pentru mită, lipsire de libertate, ultraj şi favorizarea infractorului. Referentul Marius Sabău a fost, la rândul său, cercetat tot în stare de reţinere, pentru luare de mită şi distrugere de înscrisuri destinate organului de urmărire penală.
”Menţionăm că în tot intervalul de timp în care organele de urmărire penală au fost lipsite de libertate, atât lucrătorii de poliţie cât şi procurorul au încercat în repetate rânduri să explice angajaţilor primăriei că aceştia săvârşesc o infracţiune, şi-au prezentat legitimaţiile de serviciu şi au motivat prezenţa în sediul primăriei, subliniind că sunt în executarea unei activităţi judiciare legale”, se mai arată în referatul procurorilor. Din înregistrările audio-video efectuate rezultă că primarul şi viceprimarul cunoşteau obiectul denunţului formulat împotriva lui Săbău, fapt confirmat din declaraţiile date de aceştia, arată procurorii. ”Astfel, în declaraţia dată în calitate de învinuit, Condu Valentin Laurenţiu a arătat că suma de 10.000 lei pretinsă de la martora-denunţătoare reprezenta prejudiciul real cauzat de aceasta prin consumul de apă necontorizat şi nefacturat, considerând că prejudiciul stabilit prin nota de constatare (1.562,75 lei) este o batjocură. Învinuitul a precizat că pentru această sumă urma să i se elibereze chitanţă denunţătoarei. Din ansamblul probator rezultă că învinuitul Condu Valentin Laurenţiu a stabilit care este cuantumul prejudiciului cauzat de denunţătoare şi i-a îndemnat pe inculpaţii Ivan Florin Brăduţ şi Săbău Marius să îi pretindă acesteia suma respectivă”, se arată în referat anchetatorilor.
Potrivit siteului viitorulilfovean.ro, în urma sentinței civile nr. 8643/20.12.2018 a Tribunalului București – Secția Contencios Administrativ și Fiscal în dosarul nr. 27173/3/2016 și încheierea de ședință din Camera de Consiliu din 20 mai 2019 din același dosar, precum și a adresei nr. 9409/SE/29.08.2019 a Prefecturii Ilfov, a referatului nr. 9201/SE/29.08.2019 și a informării nr. 9506/SE/05.09.2019 emisă de prefectul Mihai Sandu Niță, Consiliul Local Dobroești a hotărât revocarea Hotărârii nr. 52/16.09.2016 privind alegerea unui consilier desemnat să exercite atribuțiile de viceprimar al comunei. Atunci, prin vacantarea funcției, Ștefan Condu, ales pe listele PSRO, a preluat funcția de viceprimar cu atribuții de primar, iar Mihai Brebenel, din partea PMP, a fost ales viceprimar.
În ședința Consiliului Local Dobroești din 9 septembrie 2019 s-a hotărât ca Ștefan Condu să rămână viceprimar, iar Mihai Brebenel a revenit în funcția de consilier.