Așa-zisul independent Victor Ponta, ajuns recent deputat pe listele PSD, este atât de patriot încât a preferat să investească sume importante peste hotare, în Turcia și Dubai, unde, potrivit celei mai recente declarații de avere, deține apartamente de lux, dintre care unul de 200 de metri pătrați (la Istanbul).
Are însă și o casă de bogați nedeclarată în zona celui mai mare teren de golf de România, o investiție de sute de milioane de euro a unui bogat om de afaceri din Turcia cu care fostul premier de la Colectiv ar fi fost la un moment dat în relații de „consultanță”. G4media a relatat AICI despre vila de la Niculești, județul Dâmbovița, despre care Ponta susține că e luată „pe firmă” la vreo 200.000 și ceva de euro (estimată însă de sursele G4media.ro la o sumă mult mai mare).
Prezidențiabilul Ponta mai declară în jur de 130.000 de euro prin diverse conturi, dar și un împrumut către PSD de aproape 40.000 de euro. Declarația integrală AICI
Și totuși Ponta este mult, mult mai sărac astăzi raportat la statutul anterior, de dată relativ recentă, de bărbat căsătorit cu colega sa de la PSD Daciana Sârbu, cea de-a doua soție de care a divorțat cu foarte puține timp înainte de depunerea oficială a candidaturilor pentru Cotroceni (oare e doar un divorț de formă pentru a nu fi obligat să expună în fața publicului suveranist fabuloasa lor avere?).
Astfel, Daciana Sârbu declara următoarele proprietăți (comune) la nivelul anului 2019: 1 apartament de 95 mp în București, 1 apartament, tot în București, de 175 mp și o vilă la Cornu, Prahova, de 202 mp. Separat de aceste proprietăți comune, fosta eurodeputată PSD (în perioada 2007-2019) mai deținea două terenuri intravilane, de aproximativ 5000 mp fiecare, în județele Prahova și Dâmbovița, și o altă casă de vacanță la Cornu, Prahova, de 196 mp. De asemenea, ea declara că își împrumutase firma de prăjituri Maramura cu zeci de mii de euro, iar tatălui său, Ilie Sârbu, un alt pesedist notoriu (numit în 2024 în Consiliul de Administrație al Romsilva, unde se dau prime de pensionare de sute de mii de euro), îi donase în jur de 200.000 de euro. Cei doi mai aveau un autoturism Lexus și un Land Rover. Declarația de avere a Dacianei Sârbu poate fi consultată AICI
Interesant că multe dintre aceste proprietăți fabuloase nu apar în declarațiile de avere anterioare al lui Victor Ponta, una de la nivelul anului 2014 indicând doar două apartamente modeste prin București și un teren cu casă de vacanță micuță în comuna Baia de Fier, Gorj. Situația par să se fi schimbat, așadar, radical după ce Ponta a trecut prin mandatele de premier. VEZI AICI
În ce privește sursele veniturilor lui Ponta care să-i permită un trai de politician-nabab acestea au fost preponderent de la stat sau din combinații de afaceri ale căror ițe duceau, în final, tot către statul român.
Captura.ro a dezvăluit, în anii trecuți, cum Ponta, după eșecul catastrofal de la alegerile parlamentare din 2020, și-a înființat o firmă de consultanță care avea contracte importante cu divere entități private din România și Turcia, dar primea, în același timp, și o suvenție consistentă de la stat.
Articol PODUL 2021: Victor Ponta a fondat firma de consultanță VP Projects Advisers la începutul lui 2021 (februarie), în calitate de asociat unic. Administrator a numit-o pe Geanina Pușcașu, fosta sa consilieră din cancelaria primului ministru.
Cu sediul social într-un apartament al familiei Ponta din ansamblul Central Residential Park (sector 2, București), societatea a avut trei salariați în primul an de funcționare și o cifră de afaceri netă de 2,6 milioane de lei. Din care, profitul net s-a ridicat la 2,1 milioane de lei.
Anul următor, adică în 2022, cifrele companiei au crescut cu peste 40%. Cu șapte angajați acum, VP Projects Advisers a rulat 3,8 milioane de lei, din care a câștigat propriu-zis 3 milioane.
În toamna lui 2021, practic când firma de consultanță avea deja încasări spectaculoase, Radio Europa Liberă dezvăluia că fostul premier Victor Ponta câștiga mii de euro (și) în calitate de consilier juridic al propriului partid, Pro România. Astfel, potrivit unui document al Autorității Electorale Permanente, salariul brut pe care îl primea Ponta în acea calitate era de peste 25.000 de lei lunar (5.000 de euro, bani publici). Pe lista angajaților Pro România se regăsea și Geanina Pușcașu, care era încadrată drept consultant în management, iar salariul lunar brut al acesteia era 21.000 de lei (peste 4.000 de euro). PODUL a scris AICI
De asemenea, Ponta a fost protagonistul unuia dintre cele mai mari scandaluri de plagiat din România, reușind totuși, în 2024, în ciuda tuturor evidențelor să-și recupereze, în „justiție”, titlul de doctor. Plagiatorul dovedit afirma, în toamna anului trecut, că își bazează noua acțiune în instanță împotriva Ministerului Educației pe decizia prin care Curtea Constituțională (CCR) a stabilit în 2022 că ministrul Educației nu va mai putea retrage titlurile de doctor obținute prin plagiat, ci va trebui să meargă în instanță pentru a dovedi frauda. Fostul premier susținea că prin decizia prin care i-a fost retras titlul de doctor „a fost comisă o ilegalitate”. Detalii AICI
Pentru o imagine cât mai completă asupra acestui candidat acuza în trecut de plagiat și de alte fapte de corupție, vă recomandăm să citiți și: