Fostul judecător Cristi Danileț opinează că și candidaturile lui Crin Antonescu și Victor Ponta la Cotroceni ar trebui respinse în contextul noilor exigențe ale CCR față de raportarea la rigorile Constituției impusă de instituție pentru aspiranții la cea mai înaltă funcție în stat.
Fostul magistrat spune că cei doi, foști aliații în ceea ce s-a numit USL în urmă cu un deceniu, au subminat grav instituții vitale ale statului, mergând până la o tentativă de lovitură de stat.
Redăm mai jos opinia lui Danileț:
„Dacă Georgescu este respins pentru ce a făcut în anul 2024, atunci Antonescu și Ponta trebuie respinși pentru ceea ce au făcut în anul 2012.
Atunci, cei doi au atacat la propriu statul, au schimbat lideri politici, au desființat instituții, au avut declarații belicoase împotriva CCR, CSM și instituțiilor UE. Acțiunile lor nu s-au limitat la declarații - precum au făcut Șoșoacă și Georgescu - ci actele lor au fost concrete, măsurile lor au fost desființate cu greu de Curtea Constituțională de atunci și Comisia Europeană a atenționat România că a deraiat de la principiile statului de drept.
Ceea ce au făcut ei atunci a fost numit "tentativă de lovitură de stat" și a speriat Europa. Comisia de la Veneția a spus, textual: „Guvernul şi Parlamentul României au adoptat o serie de măsuri într-o succesiune rapidă, care au condus la demiterea din funcţie a Avocatului Poporului, a preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului, la limitarea competenţelor Curţii Contituţionale, la modificări ale condiţiilor legate de referendumul privind suspendarea Preşedintelui Republicii şi la suspendarea în sine a Preşedintelui. Comisia de la Veneţia este de părere că aceste măsuri, luate atât individual cât şi în ansamblu, sunt problema ce din punctul de vedere al constituţionalităţii şi al statului de drept.”
În plus, în urmă cu câțiva ani Antonescu l-a susținut pe față pe Georgescu, iar în ultimele luni Ponta și-a arătat acordul constant față de declarațiile actuale ale lui Georgescu. Prin urmare, acești doi indivizi nici nu au ce căuta în politică, darămite să aibă pretenții de a fi aleși în cea mai înaltă funcție a statului.”