Cele două facțiuni rivale din SRI care se urăsc de moarte - „Maior” și „Hellvig” - au ajuns să se bălăcărească în văzul lumii. Ministrul „României educate” Sorin Cîmpeanu, dezertat în tabăra SRI a lui Iohannis, este atacat și indicat drept impostor de fostul coleg Remus Pricopie, rectorul SNSPA, din „tabăra Maior - Victor Ponta”


Cele două facțiuni rivale din SRI care se urăsc de moarte - „Maior” și „Hellvig” - au ajuns să se bălăcărească în văzul lumii. Ministrul „României educate” Sorin Cîmpeanu, dezertat în tabăra SRI a lui Iohannis, este atacat și indicat drept impostor de fostul coleg Remus Pricopie, rectorul SNSPA, din „tabăra Maior - Victor Ponta”

„Demisia ministrului Sorin Cîmpeanu din controversata şi opaca Academie de Ştiinţe ale Securităţii Naţionale (ASSN), înfiinţată de Gabriel Oprea şi condusă acum de rectorul SNSPA, Remus Pricopie – care l-a acuzat pe ministru de “golăneală” –, vorbeşte mai degrabă despre o fractură între două facţiuni din SRI”, scrie jurnalista Melania Cincea într-un editorial publicat pe plaforma sa de opinii putereaacincea.ro, articol în care dezvoltă ceea ce-i scrisese, într-un comentariu, pe Facebook, jurnalistei de investigații Emilia Șercan în contextul în care ministrul Educației a refuzat constant să-și dezvăluie public opera științifică de triplu academician.  

„Atacul virulent al lui Remus Pricopie la adresa lui Sorin Cîmpeanu şi demisia acestuia din ASSN – unde nu intri ridicând două degete şi depunându-ţi CV-ul –, indică, aş spune, faptul că tensiunile dintre două facţiuni ale SRI, Maior şi Hellvig, au ajuns la apogeu”, arată Melania Cincea la o postare de pe Facebook a Emiliei Șercan.  

„Atacul virulent al lui Remus Pricopie” la care se referă jurnalista s-a petrecut pe Facebook, pe pagina rectorului SNSPA, acesta din urmă acuzându-l pe fostul său amic Sorin Cîmpeanu de „golaniadă”, de impostură pentru că s-a convertit din apărătorul plagiatorilor în „luptător pentru integritate academică” și lipsă de demnitate, fiind genul de politruc în cazul căruia demisia este exclusă. La două zile după acest „atac”, Cîmpeanu a demisionat din ASSN, iar după alte câteva zile s-a dus la DC News să-și arate toată transparența, oferind un „interviu de spălare”, după cum a caracterizat jurnalista Emilia Șercan demersul pseudojuralistic ce s-a petrecut pe siteul de presă deținut de controversatul Bogdan Chirieac, un etern patron de presă abonat la bani publici. (vezi AICI „interviul de spălare”)

 „După ce săptămâna trecută am scris și am arătat că triplul academician Sorin Cîmpeanu își ține opera științifică la secret și refuză să o comunice public, după ce i-am cerut-o și eu, și Melania Cincea, astăzi Cîmpeanu încearcă să-și repereze onoarea printr-un interviu de spălare. Ia ca să demontez eu puțin fumigenele. 1. Aflăm, în primul rând, că triplul academician (Cîmpeanu, n.red.) a rămas doar dublu academician după ce și-a dat demisia din Academia de Științe ale Securității Naționale (ASSN), înființată de Gabriel Oprea și George Maior. Demisia e datată 6 august 2021, adică la exact o zi după ce am scris că triplul academician are opera la secret. 

Și scrie în demisia către președintele tarabei numite ASSN, Remus Pricopie, „vă rog să luați act de renunțarea mea unilaterală, începând cu data de 06.08.2021, la calitatea de membru titular al Academiei de Științe ale Securității Naționale, instituție pe care cu dezonoare o conduceți”. Foarte frumoasă era demisia asta dacă scria ceva de genul „al cărui membru cu dezonoare sunt”. Bravo mie! O să mai scriu despre academicieni de carton, promit!”, arată Emilia Șercan  

Melania Cincea „lărgește” puțin perspectiva oferind într-un editorial amplu explicații detaliate, de culise, despre războiul Cîmpeanu-Pricopie (articolul poate fi citit integral AICI):

„Sursa nervozităţii lui Remus Pricopie la adresa ministrului Cîmpeanu poate fi găsită într-o frază în care descrie una din trăsăturile definitorii ale “golanului politic”, şi anume trădarea: “Toţi au un «cazier politic» important – adică au trădat de nenumărate ori; În lungul şir al trădărilor, au reuşit să-şi asigure poziţii politice importante în (noul) partid, Parlament, Guvern.” 

Trădarea devine, aşadar, cuvânt-cheie în relaţia tensionată dintre cei doi, în atacurile virulente ale lui Remus Pricopie la adresa lui Sorin Cîmpeanu. O trădare politică şi, se pare, mai cu seamă, una a apartenţei la o anumită zonă din serviciile secrete. 

Şi unul, şi celălalt au fost miniştri ai Educaţiei numiţi de fostul premier şi fostul preşedinte al PSD, Victor Ponta, diferenţa fiind că Sorin Cîmpeanu fusese propus de PC-ul fondat de Dan Voiculescu şi că, ulterior trecuse pe la ALDE şi Pro România, celălalt menţinându-şi statutul de “independent”. Şi unul, şi celălalt au ajuns să facă parte din controversata Academie de Ştiinţe ale Securităţii Naţionale. Remus Pricopie este preşedinte interimar, lăsat în funcţie în 2015, de George Maior, fostul director al SRI, pentru a-i ţine locul pe perioada în care acesta fusese desemnat ambasador al României în SUA; tot 2015 era anul în care, ce coincidenţă…, George Maior devenea profesor titular şi conducător de doctorate de la distanţă la universitatea condusă de Remus Pricopie, servicii pentru care, în decurs de cinci ani, scria Pressone, a primit 500.000 de lei. Sorin Cîmpeanu este doar membru titular în ASSN, calitate nemenţionată însă în CV. Or, în ASSN-ul fondat de Gabriel Oprea – fost conducător de doctorate (plagiate) la Academia Naţională de Informaţii a SRI, în perioada în care instituţia a fost condusă de George Maior – nu se intră ridicând două degete şi depunând CV-ul. Nici, aşa cum se declară oficial, pe baza “caracterului de excelenţă al contribuţiei candidatului în domeniul ştiinţelor militare, informaţiilor şi ordinii publice, materializat prin impactul rezultatelor activităţii cercetării ştiinţifice proprii, originalitatea contribuţiilor, caracterul de noutate şi reputaţia naţională-internaţională a candidatului”. Pe cei doi nu-i recomandă pentru apartenţa la această “academie” nici pregătirea, nici experienţa profesională care nu au de-a face cu apărarea, ordinea publică sau siguranţa naţională, ci, se pare, conexiuni sau prietenii cu oameni dintr-o zonă a serviciilor de informaţii. 

Interesant cum pe Remus Pricopie nu l-au deranjat până acum “golăniile” lui Sorin Cîmpeanu făcute la Educaţie în favoarea lui Victor Ponta, până la un anumit moment idol politic comun, şi a fondatorului “academiei” în care sunt membri, Gabriel Oprea, pe care dl Câmpeanu a încercat să-i exonereze de răspundere pentru plagiatul din tezele lor de doctorat. Dovadă că nu l-au deranjat aceste derapaje stă prezenţa, de ani de zile, a lui Sorin Cîmpeanu, prezenţă nejustificată oficial, în “academia” pe care o conduce; “cu dezonoare”, cum menţionează acum “golanul politic” Sorin Cîmpeanu în actul de demisie din ASSN, depus la sfârşitul săptămânii trecute. 

Cauzele tensiunii dintre cei doi par însă mai vechi, acum atingând apogeul. Ianuarie 2020 a fost momentul în care, se poate spune, Sorin Cîmpeanu i-a trădat politic pe Victor Ponta şi pe oamenii săi, sărind sau fiind împins în barca PNL. Astfel a devenit ministru al Educaţiei, la propunerea liberalilor, în detrimentul lui Remus Pricopie, propunerea comună a Pro România, partidul lui Victor Ponta, şi a PSD-ului condus de Marcel Ciolacu. În plus, nu numai că a fost numit la Educaţie de preşedintele Iohannis, dar a fost şi decorat de acesta şi creditat ca fiind garant al implementării programului prezidenţial România educată, ceea ce – date fiind opţiunea preşedintelui exprimată la numirea directorului SRI – poate atrage bănuiala că Sorin Cîmpeanu s-a reorientat şi în privinţa poziţionării faţă de facţiunile din acest serviciu. Dinspre tabăra Maior spre tabăra Hellvig. George Maior, şi el un apropiat al PSD şi al lui Victor Ponta, a fost înlăturat de Klaus Iohannis de la SRI, în 2015, în favoarea lui Eduard Hellvig, fost liberal din anturajul lui Crin Antonescu. Iar anul acesta a fost mutat de la Ambasada României la Washington la cea din Iordania, în favoarea lui Andrei Muraru, un alt liberal, din fostul cerc al lui Relu Fenechiu. Tensiunile dintre cei doi foşti miniştri ai Educaţiei în Guvernele Ponta şi, ani de zile, membri ai ASSN par, aşadar, mai degrabă neînţelegeri între facţiuni din SRI; animozităţi resimţite şi la nivel de ASSN, “Academia lui Oprea” nefiind agreată de tabăra Hellvig, niciun ofiţer din actuala garnitură de la vârful SRI nefiind membru ASSN”.  

CITEȘTE ȘI: Remus Pricopie –propunerea de premier a „ciumei roșii ” - este omul de casă al fostului director SRI George Maior. Ce misiune i-a trasat acesta

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.