Jurnalistă de investigații despre mizeria infernală de la DIGI24: „Dă oameni afară prin SMS, nici măcar prin telefon, din 2013” / „A dat afară un jurnalist pe politic, după ce acesta a scris o postare în care l-a făcut pe Victor Ponta mincinos, cu argumente”


Jurnalistă de investigații despre mizeria infernală de la DIGI24: „Dă oameni afară prin SMS, nici măcar prin telefon, din 2013” / „A dat afară un jurnalist pe politic, după ce acesta a scris o postare în care l-a făcut pe Victor Ponta mincinos, cu argumente”

Recenta concediere de către Digi24 a cunoscutului gazetar Cristian Tudor Popescu, singurul reprezentant al postului care a criticat „draftul” cu abominabilele legi ale securității, este dezbătută și contestată virulent în rețelele de socializare, unii utilizatori propunând chiar instituirea unui boicot asupra postului de televiziune în acest context.

Jurnalista de investigații Diana Oncioiu, în prezent la publicațiile „DelaZero” și „Să fie lumină”, dar care a „trecut” și pe la Digi24 la un moment al carierei sale, atrage atenția că felul neprofesionist, chiar revoltător, în care postul de televizune alege să înceteze colaborarea cu angajații este vechi de aproape un deceniu și că publicul a ales să ignore asta.

Redăm postarea jurnalistei de pe pagina sa de Facebook:

„Mă uimește de fiecare dată capacitatea noastră de a ne uita la mizerii de parcă ar fi o noutate, ceva ce ne lovește pentru prima dată. Atâta ipocrizie mai rar. Da, știu că e vorba de CTP. Dar mizeria la Digi24 nu s-a născut cu demiterea lui CTP. Și unele mizerii s-au petrecut chiar cu CTP acolo. 

Digi24 dă oameni afară prin SMS, nici măcar prin telefon, din 2013. I-a dat unui analist mesaj că i s-a încheiat colaborarea în timp ce acesta era pe drum spre Digi24 să intre în live. A venit omul totuși și și-a făcut live-ul. Doar era pe drum.

Digi24 a dat-o pe șefa de la politic afară prin SMS pe 30-31 ianuarie. Ambele SMS-uri au fost trimise de Cosmin Prelipceanu. De unde știu? Pentru că lucram la Digi24 atunci. Chiar la secția politic. Două luni mai târziu am plecat. Prin demisie. 

Tot pe atunci Digi24, uneori, nici nu se deranja să te anunțe că te dă afară. O colegă a aflat în timp ce era la muncă că de fapt ea nu mai lucrează la Digi24 de câteva zile sau chiar o săptămână. Nu i-a spus nimeni. A aflat întâmplător.

Digi24 a dat afară un jurnalist pe politic, în 2014, după ce acesta a scris o postare în care l-a făcut pe Victor Ponta mincinos, cu argumente. 

Digi24 nu le făcea jurnaliștilor de investigație întâmplător contracte pe 3-6 luni. E mai ușor să-i anunți că nu le mai prelungești contractul unor jurnaliști care lucrează la un subiect care nu-ți convine decât să le spui să nu mai facă subiectul. 

Parte din lucrurile spuse mai sus sunt știute. A scris despre ele Pagina de Media, au fost și procese pe care Digi24 le-a pierdut. 

La fel cum sunt știute prestațiile penibile ale lui Cosmin Prelipceanu în fața Gabrielei Firea și nu numai. La fel cum e știută situația în care investigația Recorder despre asfaltări, în care era prezentă și afacerea unui preot, a fost dată jos de pe site-ul Digi24. 

A văzut, sper, lumea care se miră acum cum nu a tratat Digi24 plagiatul premierul Ciucă sau amenințările la adresa Emilie Șercan sau, și mai recent, dezvăluirile G4Media pe legile siguranței naționale. Sau cum insistă să nu abordeze anumite subiecte. 

99% din cele scrise mai sus sunt știute de breaslă. 80% din lucrurile scrise aici le-a putut observa oricine s-a uitat la Digi24 și în paralel a mai pus mâna și a mai citit și văzut și altceva”. 

Cristian Tudor Popescu a anunțat, marți, pe pagina sa publică de Facebook că Digi24 a decis, unilateral, să înceteze colaborarea cu el în cadrul emisiunii „Cap Limpede” ce era difuzată în fiecare vineri, de la orele 20:00:

„Diagnosticul – mai dăunător decât boala

Emisiunea Cap Limpede de vineri, 03 iunie, nu a fost ultima din acest sezon, a fost ultima. Nu ne mai vedem la toamnă. Analizând conținutul acestei emisiuni, conducerea postului a decis să înceteze colaborarea cu subsemnatul. Este o hotărâre unilaterală, care aparține Digi 24. Diagnosticele puse în Cap Limpede final au fost considerate mai dăunătoare pentru imaginea postului decât boala. 

Ar fi trebuit să mă despart de mult de Digi 24. Am mai rămas din respect față de telespectatorii emisiunii Cap Limpede și de partenerul meu de dialog, domnul Claudiu Pândaru. Acum, sunt dezlegat. 

Nu există vreo televiziune de știri la care să iau în considerare a mă „transfera”. Poate că ne vom revedea pe youtube, mă voi gândi. Deocamdată, iau o pauză video. Dar, ne putem întâlni în continuare în scris, în Republica, pe facebook și, audio, joia dimineața, la Europa FM. Deși concediat, nu plec în concediu”. 

 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.