VIDEO. Operațiune spectaculoasă a ucrainenilor în inima Moscovei: generalul „nuclear” Igor Kirillov și asistentul său au sărit în aer / Comandantului rus al Forțelor de apărare nucleară îi erau atribuite peste 4800 de atacuri cu arme chimice pe frontul din Ucraina


VIDEO. Operațiune spectaculoasă a ucrainenilor în inima Moscovei: generalul „nuclear” Igor Kirillov și asistentul său au sărit în aer / Comandantului rus al Forțelor de apărare nucleară îi erau atribuite peste 4800 de atacuri cu arme chimice pe frontul din Ucraina

Un general de rang înalt din forțele armate ruse și asistentul său au fost uciși, marți dimineață, într-o explozie la Moscova, lichidarea acestuia fiind rezultatul unei operațiuni a SBU (Serviciul de Securitate al Ucrainei), transmite presa de la Kiev.

Este vorba despre generalul-locotenent Igor Kirillov, șeful Forțelor de apărare nucleară, biologică și chimică (NBC), ucis de suflul exploziei unui scuter electric pe care ucrainenii montaseră un dispozitiv exploziv detonat de la distanță, a precizat un comitet de anchetă al Rusiei. Generalul tocmai se pregătea să plece din fața locuinței personale. Imagini VIDEO la finalul textului!

Luni, SBU în inculpase pe Kirillov în contumacie, afirmând pe Telegram că acesta este „responsabil pentru utilizarea în masă a armelor chimice interzise”. Guvernul ucrainean nu a comentat încă moartea generalului.

Camere video stradale au surprins momentul exploziei, indicând și faptul că intrarea în clădirea impozantă în care locuia generalul a fost serios avariată, cu urme de arsuri pe pereți și mai multe ferestre sparte.

Ulterior, pe stradă au fost fotografiate/filmate de către presă/organe de anchetă, două cadavre.

În octombrie, Marea Britanie a impus sancțiuni împotriva lui Kirillov, afirmând că acesta a supravegheat utilizarea armelor chimice în Ucraina și a acționat ca un „purtător de cuvânt important în acțiunea de dezinformare a Kremlinului”.

SBU a susținut că Rusia a utilizat arme chimice de peste 4 800 de ori împotriva Ucrainei sub conducerea generalului.

Moscova a respins aceste acuzații.

 

Agențiile de presă de stat din Rusia au raportat că dispozitivul exploziv - care i-a ucis pe Kirillov, în vârstă de 54 de ani, și pe asistentul său pe Bulevardul Ryazansky din Moscova, la 6:00, ora locală, - a avut o forță explozivă echivalentă cu 300 grame de TNT.

Acestea au adăugat că geniștii și câinii de căutare specializați au inspectat zona înconjurătoare, dar nu au mai găsit alte dispozitive explozibile.

În temeiul sancțiunilor britanice, Kirillov a fost supus unei înghețări a activelor și unei interdicții de călătorie.

În mai, SUA au acuzat Rusia că a folosit arme chimice ca „metodă de război” în Ucraina, încălcând legile internaționale care interzic utilizarea acestora.

Oficiali ai Departamentului de Stat au declarat că Rusia a utilizat cloropicrina, un agent de sufocare, pentru a obține „câștiguri pe câmpul de luptă” în Ucraina.

Potrivit SBU, forțele ruse au folosit drone pentru a arunca arme chimice asupra soldaților ucraineni.

Colonelul ucrainean Artem Vlasiuk declarase anterior că mai mult de 2 000 de militari ucraineni au fost tratați în spitale pentru otrăvire chimică pe parcursul războiului și că cel puțin trei dintre ei au murit.

Kremlinul a respins acuzațiile la acea vreme, calificându-le drept „nefondate”.

Kirillov a servit în diferite roluri în armata rusă asociate cu materialele periculoase, inclusiv în Directoratul trupelor de apărare împotriva radiațiilor, substanțelor chimice și biologice. El a fost numit șef al NBC în 2017.

Moartea lui Kirillov intervine la mai puțin de o săptămână după ce un important expert rus în arme a fost împușcat mortal în apropierea locuinței sale din Moscova.

Presa ucraineană a relatat că asasinarea lui Mihail Shatsky (Mihail Șațki) a fost executată de Serviciul (Directoratul) de informații militare al Ucrainei, condus de remarcabilul general Kirilo Budanov.



 

 

 

 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.