Bizarul caz al deputatului Andrii Odarcenko, din partidul lui Volodimir Zelenski, care a fugit din Ucraina și a solicitat autorităților române „protecție temporară” / Politicianul este acuzat de fapte de corupție


Bizarul caz al deputatului Andrii Odarcenko, din partidul lui Volodimir Zelenski, care a fugit din Ucraina și a solicitat autorităților române „protecție temporară” / Politicianul este acuzat de fapte de corupție

Presa din Ucraina și România relatează despre presupusa fugă peste granițe a deputatului ucrainean Andrii Odarcenko, acuza de organele judiciare de la Kiev de fapte grave de corupție. Odarcenko, care este deputat chiar din partea partidului „Slujitorul Poporului”, înființat chiar de președintele ucrainean Volodimir Zelenski în martie 2018, a trecut granița cu România, în urmă cu aproximativ o săptămână, fapt confirmat și de către surse oficiale române. 

„Conform informațiilor aflate la dispoziția organelor de cercetare preliminară, Odarcenko a trecut frontiera de stat în afara punctului de control cu România și după aceea s-a adresat autorităților de stat din România cu o cerere de azil în acest stat”, a declarat un procuror anticorupție ucrainean, relatează publicația Europa Liberă care citează siteul Ukrainska Pravda.

Potrivit datelor preliminare ale Biroului Național Anticorupție din Ucraina (NABU), Andrii Odarcenko ar fi trecut ilegal frontiera în România pe 17 septembrie, în apropierea localității Krasnoilsk din regiunea Cernăuți, în dreptul localității Vicovu de Sus din județul Suceava.

Șoferul lui Odarcenko a declarat la audierea din 19 septembrie că, cu două zile înainte, acesta i-a cerut să îl lase în centrul localității de la granița cu România, i-a dat telefoanele mobile și i-a cerut să le pună la încărcat, potrivit Tribunalului Anticorupție din Ucraina.

Odarcenko i-a mai spus că ar urma să se întoarcă singur la Kiev. De atunci, șoferul nu l-a mai văzut pe deputat și nu știe cum să ia legătura cu el.

Pe 21 noiembrie 2023, Procuratura Specializată Anticorupție din Ucraina și Biroul Național Anticorupție au anunțat acuzațiile împotriva lui Andrei Odarchenko, susținând că acesta a încercat să-l mituiască pe șeful Agenției de Stat pentru Reconstrucție și Dezvoltarea Infrastructurii, Mustafa Nayyem.

Odarchenko a fost acuzat că a încercat să obțină bani dintr-un fond destinat reparării pagubelor de război provocate de Rusia, pentru a renova clădirile unei universități unde era rector, distrusă de atacurile ruseşti. În acel moment, contractul său de rector fusese suspendat. Odarchenko, care a negat acuzațiile, a fost inițial reținut și ulterior eliberat pe cauțiune pentru 15 milioane de grivne, aproximativ 350.000 de euro. Autoritățile au cerut confiscarea cauțiunii de 15 milioane de grivne și au emis un mandat de căutare internațională pentru a-l găsi.

Potrivit Libertatea care citează surse oficiale din România, Odarcenko a intrat pe teritoriul nostru la 19 septembrie, în jurul orei 14.00, prin zona Vicovu de Sus din județul Maramureș.

El avea pașaport valabil și nu a putut fi reținut pentru că nu are un mandat care să fie pus în aplicare. Andrei Odarchenko a cerut autorităților române protecție temporară, de care beneficiază aproape 180.000 de cetățeni ucraineni de la începutul războiului, adică din februarie 2022. În acest moment, el este liber să circule pe teritoriul României și nu este exclus să plece spre vestul Europei, prin Ungaria.

Odarchenko are 45 de ani, este originar din Harkiv, iar la bază este profesor, intrând în politică odată cu înființarea partidului lui Zelenski. Nu a mai fost acuzat anterior de fapte penale, dar a fost criticat în timpul pandemiei COVID-19 din Ucraina de către organizația neguvernamentală anticorupție Chesno pentru că ar fi livrat măști în circumscripția sa electorală într-o acțiune menită să atragă voturi pentru el.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.