Elena Lasconi, lidera USR și candidata formațiunii pentru funcţia de preşedinte al României, și-a exprimat speranța, într-un interviu mai amplu pentru Euronews, în posibilitatea formării unei coaliții de guvernare USR-PNL-UDMR după viitoarele alegeri parlamentare.
Declarația liderei USR este oarecum bizară în condițiile în care, cu doar câteva ore mai devreme, criticase în termeni duri intenție președintelui Klaus Iohannis de a candida la Senat, pe listele PNL, printr-o serie de artificii legislative de inspirație cripto-comuniste (cazul controversat al lui Ion Iliescu care a ajuns senator, după mandatul la Cotroceni din 2000-2004, printr-o „derogare” legislativă votată de propriul partid)
Context candidatură Iohannis. Mai multe publicații au relatat, miercuri, despre proiectul de lege depus la Senat de PNL care îi permite președintelui Klaus Iohannis să candideze la alegerile parlamentare din 1 decembrie. Inițiativa are nevoie și de voturile PSD pentru a fi adoptată.
Inițiativa liberalilor are un singur articol și este dedicată unei singure persoane: Klaus Iohannis. Fără aprobarea acestei modificări legislative, președintele nu ar avea dreptul legal să candideze.
„Președintele României, în funcție de data alegerii Camerei Deputaților și Senatului, dacă se află în ultimele 3 luni ale mandatului, poate candida ca independent pe listele unui partid politic, unei alianțe politice sau alianțe electorale pentru obținerea unui mandat de senator sau deputat. În cazul în care este ales senator sau deputat, președintele României este obligat ca, după validare, să opteze între calitatea de senator sau deputat și aceea de președinte”, arată textul proiectului depus de PNL.
„Tupeul lui Iohannis nu mai are limite!
Klaus Iohannis, președinte al României, nu a venit nici măcar o singură dată în fața Parlamentului să vorbească despre lista lungă de teme importante pentru societatea românească. Acum, folosește PNL și se gudură pe lângă PSD ca Parlamentul pentru care n-a avut pic de respect să dea o lege pentru el! Tupeu nemărginit.
Îi rog pe liberalii care au mai rămas în PNL să nu devină marionete ale unui președinte care ne-a păcălit pe toți. Să nu susțină proiectul de lege depus de unii din PNL, proiect care i-ar permite lui Klaus Iohannis să candideze la alegerile parlamentare.
Pot înțelege că PSD va executa ordinele lui Iohannis, pentru că îi datorează venirea la guvernare, dar nu pot înțelege tupeul și cinismul dus la extrem.
Mandatul președintelui a fost unul contrareformist, nu este de mirare că a ajuns să-l copieze pe Ion Iliescu, tătucul statului mafiot care îi asuprește pe români de 35 de ani.
În ultimul an, propaganda iohannistă ne-a asigurat că președintele are nenumărate opțiuni de a-și continua cariera la nivel internațional, însă iată că realitatea era alta. În realitate, Iohannis este un politician mediocru și toată lumea – și la NATO, și la UE – a înțeles că un personaj atât de leneș și fără pic de consistență nu poate ocupa un rol important. De altfel, el nu a primit nici măcar un post de reprezentare la UE.
Cum e posibil ca Parlamentul României să se preocupe acum, pe final de mandat, de o lege specială pentru Iohannis, când de luni, ba chiar de ani, „îngroapă” proiectele USR care chiar au importanță pentru români, cum sunt corectarea nedreptăților din legea pensiilor, tăierea pe bune a pensiilor speciale, scăderi de taxe?
PNL să nu uite că Parlamentul este al României, NU al lui Iohannis! PNL să nu uite că românii au votat la referendum, în 2009, scăderea numărului de parlamentari la 300. După 15 ani, avem tot 466. Asta nu era o prioritate?”, a transmis Lasconi într-o postare pe Facebook.
În ciuda acestei manevre dubioase a PNL, Lasconi a arătat că își menține intenția de a-l propune pe liberalul Ilie Bolojan pentru funcţia de premier în cazul în care lidera USR ar ajunge la Cotroceni.
„Cred că anul viitor vom avea un guvern USR-PNL-UDMR”, a opinat Elena Lasconi la Euronews (VIDEO mai jos), arătând că prin propunerea pe care a formulat-o, ca Ilie Bolojan să fie prim-ministru, a dat ”şi semnalul” că îşi doreşte o guvernare alături de PNL.
Întrebată dacă, în situaţia în care va fi aleasă preşedinte, va nominaliza prim-ministrul de la partidul care va obţine cele mai multe voturi, Lasconi a răspuns: „Voi face o nominalizare de premier care va avea aceste două elemente: să mă asigure şi să mă convingă că poate să facă majoritate şi să fie un bun profesionist”.
Totodată, întrebată dacă nu ar încălca legea fundamentală, Constituţia, dacă nu ar nominaliza un premier de la partidul cu cele mai multe voturi la alegerile parlamentare, Lasconi a replicat: ”Păi cum? Eu nu o să fac majorităţi, eu o să respect românii, votul românilor. Există şi posibilitatea să existe o majoritate din partea PSD-ului şi atunci voi fi în scenariul ăsta, pentru că voi respecta votul românilor, dar îmi doresc foarte mult un profesionist care să înţeleagă şi să îmbrăţişeze reformele pe care aş dori să se întâmple pentru România”.