VIDEO. Tensiuni, acuzații și schimburi de replici dure între liderii USR și REPER după declarațiile Elenei Lasconi despre diaspora. Drulă acuză REPER de înțelegeri dubioase cu PNL pentru a sabota USR / Bizarul „laudatio” al lui Dacian Cioloș la adresa guvernului Ciolacu


VIDEO. Tensiuni, acuzații și schimburi de replici dure între liderii USR și REPER după declarațiile Elenei Lasconi despre diaspora. Drulă acuză REPER de înțelegeri dubioase cu PNL pentru a sabota USR / Bizarul „laudatio” al lui Dacian Cioloș la adresa guvernului Ciolacu

O afirmație privind diaspora a Elenei Lasconi, lidera USR și candidata formațiunii la Cotroceni, aparent scoasă dintr-un context mai larg în care politiciana îi elogia în general pe românii nevoiți să plece peste hotare pentru o viață mai bună, a stârnit comentarii critice din partea mai multor membri ai REPER, formațiune înființată de foști membri ai PLUS (contopit cu USR după alegerile europarlamentare din 2019) care apoi au decis să-l urmeze apoi pe Dacian Cioloș într-un nou proiect politic (în 2022 când acesta a ajuns la concluzia că, deși deține președinția formațiunii, este marginalizat în USR de gruparea Dan Barna-Cătălin Drulă-Cristian Ghinea și că nu poate pune în aplicare programul în baza căruia fusese ales lider). 

Lasconi a fost criticată și de alți contracandidați sau adversari politici, dar reproșurile venite din partea REPER sunt cu atât mai relevante cu cât cele două formațiuni ar trebui, în mod firesc, să formeze o alianță împotriva actualei coaliții de guvernare useliste, și nu să se saboteze reciproc (ca la alegerile locale unde dacă ar fi avut candidați comuni la unele primării din sectoarele capitalei, de exemplu, ar fi câștigat categoric în fața PSD-PNL).

Anterior acestui tămbălău, Dacian Cioloș (care și-a anunțat retragerea din politică după eșecul Reper la alegerile locale) elogioase, într-un postare de dimensiuni remarcabile, reușita guvernului Ciolacu pentru felul în care a negociat „interesele României” la vârful Comisiei Europene. Cioloș a condus, după demisia guvernului Ponta, un Executiv prezentat ca tehnocrat și apreciat de mulți dintre românii care ulterior au votat cu USR, dar care, de fapt, a fost controlat, într-o oarecare măsură, din umbră de PSD. 

„Trebuie să recunosc că Guvernul României a negociat bine interesul României la vârful Comisiei Europene, prin portofoliul şi poziţia de Vicepreşedinte Executiv pe care le obţine Roxana Mînzatu. Am spus de mai multe ori în ultimele luni că trebuie să ţintim şi o poziţie de vicepreşedinte în Comisie, dincolo de un portofoliu important, pentru că influenţa ţării noastre în UE o cere”, a scris fostul europarlamentar REPER pe Facebook. Dacian Cioloş a mai arătat că „Guvernul a obţinut acum acest lucru şi toţi cei care au negociat trebuie felicitaţi”.

Ce a spus Lasconi despre diaspora într-un interviu pentru Antena 3: ”Nu vreau să mă laud, nu îmi place să vorbesc despre mine și să mă laud și să zic mamă, cine sunt eu. Dar chiar sunt de bună credință, sunt muncitoare, mă înconjur de oameni buni, sunt loială, nu sunt o trădătoare și iubesc țara asta pentru că cel mai simplu lucru este să-ți iei un bilet și să pleci în altă parte”.

Cea mai critică abordare față de aceste afirmații a avut-o fosta europarlamentară Ramona Strugariu, copreședintă a Reper (celălalt copreședinte este Dragoș Pîslaru), care a plasat afirmațiile făcute de Lasconi în compania unor afirmații jignitoare formulate anterior de politicieni controversați precum Victor Ponta, Ioan Rus sau Călin Popescu Tăriceanu.

Ți-am citit afirmațiile legate de diaspora, iar eu sunt unul dintre milioanele de oameni care au plecat în diaspora. Biletele acelea de avion, cumpărate cu singurul gând de a-mi salva copilul, au fost cea mai grea decizie din viața mea. Nu m-am simțit trădătoare atunci când am plecat, ci m-am simțit responsabilă pentru viața lui. Ani la rând am resimțit izolarea și dorul de casă ca pe cea mai insuportabilă și nemeritată poliță de plătit pentru această plecare. Nu m-am întors, ani la rând, de frică. Frica viscerală că cel pentru care am fost 100% pregătită să fac și să dau orice, ca să supraviețuiască el, va ajunge mai devreme sau mai târziu într-un spital  din România, locul acela unde mi s-a spus că nu are nicio șansă și că, dacă vreau să îl salvez pe el, atunci trebuie să plec. 

Milioane de oameni au plecat așa, în treizeci de ani, dragă Elena. A fost, probabil, una dintre cele mai grele decizii ale vieții lor. Au plecat și au lăsat în urmă copii, soți, prieteni, părinți, oameni dragi, gospodării, o viață de om. (…) 

Sunt și cei care, în toți acești ani, au trimis miliarde de euro către România. Sunt cei care, prin performanța lor, au contribuit din plin la buna reputație a României. Sunt cei care investesc acasă. Sunt cei care muncesc foarte mult, în condiții grele și umilitoare, de multe ori, cu gândul la o viață mai bună acasă, într-o zi. Sunt cei care vin de la capătul lumii, atunci când este nevoie, cei care stau cu periuța de dinți în mână la coadă la vot, cei care luptă, cei care nu uită de unde au plecat. Sunt cei care au salvat vieți pe care statul român le-a ignorat.

Nu e cel mai ușor, e cel mai greu să pleci. Nu sunt trădători. Au fost trădați în toate speranțele și așteptările lor. Nu au cerut nimic nimănui, nu i-a întrebat nimeni vreodată cât le e de rău sau de bine.

Sigur, diaspora este un subiect bun de campanie sau care flutură pe buzele politicienilor, din când în când. 

Ioan Rus le-a insultat soțiile și copiii: "România are trei milioane de oameni din forța activă în occident, dintre care un milion fierari-betoniști, zidari, lucrează prin Europa. Au poate 1.500 euro salariu, de banii astia copiii se fac golani acasă și nevastă-sa c..vă. De 700 de euro vin acasă jumătate."

Ponta le-a cerut cotizații la bugetul de stat: "Avem o realitate, trei milioane din populația dinamică cu capacitate de muncă din România sunt în afara țării și nu plătesc niciun leu la sistemul social. Știu, se spune că trimit bani acasă, dar nu-i trimit la școli, la spitale, la drumuri, la pensii sau la șomaj. Îi trimit pe căi private, foarte bine acest lucru. Dar gândiți-vă, dacă cei trei milioane ar cotiza cu zece euro pe lună la bugetul social al României, ar fi o contribuție pe care am simți-o."

Tăriceanu le-a spus că își vând votul pentru un mic și o bere.

Tu le vorbești despre trădare, despre ușurința plecării, apoi îi inviți la vot și ai așteptarea să ne mai salveze o dată?”

Panseul Ramonei Strugariu, de dimensiuni mult mai mari decât bucată selecționată de PODUL, a primit, la scurt timp, o replică din partea fostului lider al USR, Cătălin Drulă, care a venit însoțită și de acuzații privind o presupusă colaborare a REPER cu PNL în ce privește semnăturile pentru alegerile din iunie (pentru a sabota rezultatele USR – la primăria Sectorului 1, de exemplu, funcția de primar a fost câștigată de reprezentantul PNL la distanță de câteva sute de voturi de Clotilde Armand care nu ar fi avut emoții dacă ar fi avut și susținerea REPER. Candidatul Reper pentru funcția de primar al Sectorului 1 a obținut 3% din voturile cetățenilor). 

„Atacul Reper la adresa Elenei Lasconi este bazat pe o afirmație evident răstălmăcită.

M-aș fi așteptat la mai multă decență. 

Eu respect opțiunea celor 300 de mii de români care au votat Reper în 9 iunie. Dar mă întreb, dacă ar fi știut că Reper a primit zeci de mii de semnături de susținere de la PNL pentru a putea candida, ar mai fi votat la fel?

Oare s-ar simți înșelați dacă ar ști că și pentru alegerile de acum, semnăturile de susținere sunt promise tot de la PNL (Reper neavând capacitatea de a le strânge)?

Și că același PNL va oferi (din nou) susținere mediatică Reper, totul doar pentru a rupe cât mai multe voturi de la USR?

Este evident că singura șansă de a opri PSD-PNL să stăpânească România încă 5 ani este susținerea Elenei Lasconi și a USR-ului. 

Orice fragmentare a votului reformist face doar jocurile lor. Nu vă lăsați amăgiți”, a scris Drulă pe pagina sa de Facebook. 

Strugariu a contestat acuzațiile într-un comentariu lăsat la postarea lui Drulă. Replica fostei europarlamentare a venit în compania altor comentarii virulente ale „reperiștilor” care l-au acuzat, printre altele, pe Drulă că i-a făcut vânt lui Cioloș din USR.

Aiurea, Cătălin. Astea sunt afirmații care vă fac în primul rând vouă mai mult rău decât bine. Am muncit la semnăturile acelea până când nu am mai putut sta în picioare, şi eu, şi colegii mei, toți. Chiar îi jigneşti gratuit.

Poate ar merita reflectat la atitudinea asta, atunci când primiți critici. Nu tot ce spun oamenii onest şi cu argumente e un atac, dacă nu e adulație.

Ne-ați invitat să facem echipă. Am fost deschişi să facem echipă. Ați luat o altă decizie, brusc. Foarte bine, fiecare îşi vede de drum. Dar nu le arătați oamenilor că cea mai interesantă strategie la care vă gândiți voi e să atacați şi să acuzați doar de dragul războiului.

Ți-aminteşti când, într-un ultim efort de a nu rupe partidul, te-am rugat să ne revenim şi să încercăm să mergem mai departe, pentru că, dacă o ținem tot aşa, USR nu ştiu dacă va avea 3 deputați în Parlamentul European? Mi-ai spus că va avea 13.

Are 2.

Iar noi suntem pe drumuri separate. O prostie, probabil, în ochii multor oameni. Dar citind reacțiile voastre, poate că înțeleg şi ei de ce.

Ştii care e cea mai importantă întrebare la care trebuie răspuns? Cum a ajuns o alianță de două partide cu 23%, tinere, progresiste, promițătoare, curajoase, la o alianță de 3 partide cu 8%, 5 ani mai târziu.

I-am scris Elenei foarte deschis, onest, cu bun simț, echilibrat. Bănuiesc că a înțeles foarte bine mesajul meu, a ieşit public şi a explicat nişte lucruri. N-am insultat, nu am lansat atacuri. Nu e ok să le primim în cascadă. Păstrați standardele, dacă e o competiție politică.

Ați afirmat public că ați guverna cu PNL şi că îl vreți pe Bolojan premier. Nu mi-e foarte clar la ce vă ajută minunile de mai sus. Succes”, i-a replicat Ramona Strugariu într-un comentariu.

Elena Lasconi a făcut și ea o serie de precizări pe Facebook privind afirmațiile considerate jignitoare la adresa românilor alungați peste hotare:

„Diaspora e cel mai mare investitor al României și acolo e și parte din familia mea

Am citit cu atenție interpretările pe care unii politicieni vechi au încercat să le dea unor declarații care au fost foarte clare. 

Am accentuat faptul că nu-mi trădez țara, cu trimitere la vechii politicieni care au pus interesele de partid și de grup deasupra intereselor românilor. Acesta este motivul pentru care avem un sistem politic marcat de corupție și proastă guvernare, acesta este motivul pentru care avem cea mai mare inflație și cel mai mare deficit din Uniunea Europeană, acesta este motivul pentru care milioane de români au ales să plece din țară în căutarea unui trai mai bun pentru ei și pentru copiii lor. 

Am spus în nenumărate rânduri că acest sistem politic corupt și viciat nu mă sperie și că voi încerca, cu toate forțele mele, să schimb actuala paradigmă de funcționare a statului, astfel încât să avem un stat care să asculte de cetățeni, și nu invers. 

În același interviu, am spus foarte clar că diaspora este formată din oameni care își iubesc țara și că românii care trăiesc în afara granițelor sunt cel mai mare investitor în economia României. Diaspora reprezintă cea mai importantă comoară a României, este vorba despre români cu expertiză, cu etica muncii și pe care dorul de țară și de cei dragi i-a făcut să iubească și mai mult România. 

Unul dintre motivele care m-au determinat să intru în politică este acela că mulți dintre cei dragi mie sunt în diaspora. Singurul meu copil trăiește în Franța, fratele meu și cei șapte nepoți pe care i-am văzut mai mult pe Skype trăiesc în Australia, am unchi și mătuși în Elveția, prieteni buni în Germania, Italia, Spania, Marea Britanie și Statele Unite ale Americii.

În numeroase mesaje din ultimele luni am spus că îmi doresc ca românii din diaspora să se întoarcă acasă și să fim împreună, pentru că doar astfel, cu toții, vom reuși să reconstruim pe baze solide România. 

Mă întristează astfel de poziționări ale unor politicieni care în ultimele luni au făcut coadă la sediul nostru pentru a ne ruga să-i acceptăm într-o alianță politică prin intermediul căreia să obțină încă o dată sinecuri care să le confirme statutul de politician. Acum este mai clar decât oricând că decizia majorității absolute a colegilor mei de a nu mai primi în casă astfel de persoane, care folosesc aceleași tactici pesediste, a fost una corectă. Politica trebuie făcută cu bună-credință și cu respect față de adevăr.

Din fericire, românii, din țară sau din diaspora, sunt prea inteligenți pentru a fi manipulați de astfel de subversiuni specifice campaniilor electorale din anii 90, când manipulările securiștilor lui Iliescu luau locul adevărului. 

Cu toții vom fi în următoarele luni ținta unor astfel de campanii de dezinformare și de manipulare. Am însă încredere în inteligența românilor, din țară și din diaspora. Am încredere că românii vor înțelege că astfel de acțiuni au ca singur scop păstrarea actualului sistem politic ticălos, care acționează direct și prin interpuși pentru consolidarea lui. 

Adevărul va triumfa.”

Declarațiile în discuție ale lui Lasconi au fost făcute pentru emisiunea controversatului Mihai Gâdea, unul dintre pionii de bază ai propagandei securistului Dan Voiculescu:



„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.