Generalul cecen Apti Alaudinov anunță că nu dorește recuperarea prizonierilor de război pentru că aceștia s-ar fi acoperit de rușine. „Ucraina îi poate păstra!” / Cine este acest general în relații mai bune cu Vladimir Putin decât cu tiranul Ramzan Kadîrov


Generalul cecen Apti Alaudinov anunță că nu dorește recuperarea prizonierilor de război pentru că aceștia s-ar fi acoperit de rușine. „Ucraina îi poate păstra!” / Cine este acest general în relații mai bune cu Vladimir Putin decât cu tiranul Ramzan Kadîrov

Comandantul cecen Apti Alaudinov, unul dintre cei importanți generali ai armatei tiranului Ramzan Kadîrov, dar și unul dintre puținii lideri militari ceceni care a reușit să câștige încrederea lui Vladimir Putin, a afirmat, duminică, că luptătorii ceceni care s-au predat forțelor ucrainene nu merită să trăiască și ar trebui „să facă tot posibilul să fie uciși”.

„Le spun ucrainenilor: păstrați-i voi... Pot schimba pe oricine, dar nu pe cecenii care s-au predat în mod voluntar”, a declarat Alaudinov într-o filmare postată pe canalul său Telegram.

Unitățile cecene care luptă de partea Rusiei au fost desfășurate în regiunea Kursk în timpul incursiunii surpriză lansate de Ucraina la începutul lunii august.

Un număr de luptători ceceni au fost luați prizonieri de armata ucraineană, unitatea Ahmat fiind acuzată de milbloggeri ruși că a opus prea puțină rezistență la începutul incursiunii forțelor Kievului.

Alaudinov, care este comandantul forțelor Ahmat a declarat că este necesar să se asigure eliberarea prizonierilor ceceni răniți, dar cei care s-au predat fără luptă ar trebui să încerce să se sinucidă.

„Cecenii au considerat întotdeauna că predarea în mâinile inamicului este cea mai mare rușine. O astfel de rușine nu poate fi spălată cu nimic altceva decât cu sângele tău”, a mai spus Alaudinov.

Comandantul lui Kadîrov a negat anterior că luptătorii ceceni au fost capturați în timpul luptelor din regiunea Kursk.

Rusia a lansat un contraatac în regiunea Kursk săptămâna trecută, în încercarea de a alunga trupele ucrainene din regiune. Moscova a susținut că a recucerit o serie de așezări într-un avans „rapid”, în timp ce Kievul a declarat că operațiunea rușilor nu se soldase cu vreo eliberarea semnificativă (până la 13 septembrie, n.red).

Apti Aronovici Alaudinov, născut la 5 octombrie 1973 într-o familia cecenă, este general-maior rus și membru de rang înalt al Regimentului 141 Motorizat al Gărzii Naționale a Rusiei.

Tatăl său a fost ofițer în armata sovietică.

În timpul războiului civil cecen și al Primului Război Cecen din anii 1990, Alaudinov a pierdut aproximativ 20 de rude apropiate, inclusiv tatăl, unchiul și fratele său mai mare. Cu toate acestea, Apti nu s-a implicat în respectivul conflict.

În 2001, a absolvit Universitatea de Stat Cecenă cu o diplomă în jurisprudență.

În cel de-al doilea război cecen, Apti a continuat să sprijine forțele federale, de data aceasta ale lui Vladimir Putin.

În aprilie 2024, un articol publicat de Novaya Gazeta dezvăluia că Alaudinov a fost pentru o perioadă lungă în relații tensionate cu familia Kadîrov: „Alaudinov a reușit să supraviețuiască în Cecenia, în ciuda faptului că inițial a fost în tabăra opusă clanului Kadîrov și chiar a fost alungat din Cecenia în urmă cu cinci ani. Când a izbucnit războiul în Ucraina, Alaudinov a avut în sfârșit șansa de a-și ispăși păcatele și de a-l ajuta pe Kadîrov să-și salveze armata privată de la ruină." 

În mai 2024, Radio Europa Liberă/Radio Liberty a citat surse din opoziția rusă, afirmând că Alaudinov se bucură de o bună reputație în cadrul guvernului federal rus, mai ales că a ajutat și la integrarea foștilor membri ai Grupului Wagner în Regimentul 141 Motorizat, în urma rebeliunii Grupului Wagner și a morții lui Evgheni Prigojin.

În iunie 2024, Alaudinov a fost detașat în contestatul oblast Harkiv, avertizând că forțele ucrainene vor fi curând nimicite în ceea ce numea „bătălia finală”. 

La 9 august, Alaudinov a recunoscut că forțele ucrainene au reușit o incursiune surpriză de mare succes în Kursk Oblast, unde kadîroviții staționau din aprilie 2024. Mulți dintre aceștia s-au predat ucrainenilor.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.