Statul român nu vrea sub nicio formă 60 de milioane de euro de la securistul milionar Dan Voiculescu, reprezentând prejudiciul imputat acestuia în dosarul ICA / Decizia definitivă a Curții de Apel / În schimb, același stat, prin partidele aflate la guvernare, plătește sume colosale către trusturile de presă ale acestuia


Statul român nu vrea sub nicio formă 60 de milioane de euro de la securistul milionar Dan Voiculescu, reprezentând prejudiciul imputat acestuia în dosarul ICA / Decizia definitivă a Curții de Apel / În schimb, același stat, prin partidele aflate la guvernare, plătește sume colosale către trusturile de presă ale acestuia

Curtea de Apel București a decis, marți, să mențină decizia Tribunalului București de suspendare a executării sentinţei prin care instanţa stabilise recuperarea prejudiciului de 60 de milioane de euro în dosarul în care Dan Voiculescu fusese condamnat definitiv în 2014 la 10 de ani de închisoare. Este vorba despre  dosarul privind devalizarea Institutului de Cercetări Alimentare (ICA) pentru privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare, iar din uriașul prejudiciu, statul român a recuperat doar o mică parte de la patronul Antelor. 

DNA atacase decizia luată în 24 mai de Tribunalul București privind suspendarea procedurilor de recuperare a prejudiciului în dosarul fondatorului trustului Intact, Dan Voiculescu. Marți, Curtea de Apel București a respins ca nefondată contestația procurorilor DNA.

Hotârârea este definitivă. G4Media scrie că decizia de la Curtea de Apel Bucureşti a fost luată de un complet format din judecătoarele Ana Elena Dobre şi Ramona Feurdean.

Dan Voiculescu a fost la 10 ani de închisoare cu executare pentru privatizarea frauduloasă a fostului Institut de Cercetări Alimentare (ICA), cu un prejudiciu adus statului de 60 de milioane de euro.

Procurorii spun că el a pus mâna pe terenuri şi clădiri în valoare de 60 de milioane de euro plătind doar 100.000 de euro, arată Europa Liberă România.

Potrivit unui răspuns al ANAF către Economedia din vara lui 2021, statul a recuperat puțin peste 18 milioane de euro din prejudiciul de 60 de milioane de euro, la care se adaugă și produsul infracțiunii de peste 20 de milioane de euro, adică un total de 80 de milioane de euro.

În 2021, ANAF recuperase 8,7 milioane de euro. Alte 10 milioane de euro au fost recuperați după ce statul a confiscat patru imobile de la Dan Voiculescu pe care acesta le-a construit sau cumpărat cu ajutorul banilor furați de la stat.

E vorba de patru clădiri asupra cărora Dan Voiculescu a deschis procese: fostul sediu al Antenelor din Șoseaua București-Ploiești, turnul Grivco, un teren din strada Gârlei 1B și fostul sediu ICA din strada Gârlei 1D.

Singurul care a fost vândut este fostul sediu ICA, vândut pe 20 august 2019 chiar Antenei Group pentru 10 milioane de euro.

ANAF, condusă la acea vreme de Mihaela Triculescu, omul lui Darius Vâlcov, s-a retras din licitația pentru cumpărarea ICA, astfel că Antena Group nu a avut contracandidat la licitația de cumpărare a institutului.

Din cei 10 ani de pușcărie primiți pentru devalizarea ICA, Dan Voiculescu a executat mai puțin de trei ani. El a părăsit penitenciarul Rahova în iulie 2017, printr-o decizie definitivă a Tribunalului București (reamintim că e vorba de anul în care a început guvernarea PSD controlată de infractorului Liviu Dragnea și apropiații acestuia).

În schimb, judecătoarea Camelia Bogdan, implicată în condamnarea infractorului, a fost scoasă din magistratură.

CITEȘTE ȘI: Camelia Bogdan reacționează dur după decizia Tribunalului de suspendare a recuperării prejudiciului uriaș produs de Dan Voiculescu / Judecătoarea exclusă din magistratură îl citează pe Fukuyama care se întreba, recent, ce caută România în UE având în vedere nivelul uriaș de corupție și disoluția statului de drept

La ieşirea din închisoare, Dan Voiculescu a susținut că nu există niciun prejudiciu în acest dosar, iar decizia instanţei din august 2014 ”va fi demontată de justiţie”. El a susținut în repetate rânduri că a fost condamnat prin „telepatie”.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a respins în 2022 drept inadmisibile cererile depuse de Dan Voiculescu cu privire la condamnarea sa pentru spălare de bani şi la confiscarea bunurilor sale.

Ionel Stoica, fost jurnalist specializat pe justiție, arăta, într-o postare recentă, cum a reușit acest personaj, acuzat inclusiv că și-a însușit ilegal zeci dacă nu chiar sute de milioane de dolari din banii fostei Securități ceaușiste, dar și de alte fapte penale grave, să se reinventeze după ieșirea din pușcărie și să-și recapete influența în zona politico-economică. 

 „A postat Dan Voiculescu o fotografie cu el la volan, are fular elegant Burberry și un bichon pe umăr. Astăzi se împlinesc 10 ani de când a fost condamnat la 10 de ani de închisoare în dosarul privatizării Institutului de Cercetări Alimentare. Varanul are cel puțin 10 motive pentru care să ne rânjească sfidător, ne arată că el mereu a fost acolo sus, la butoane:

- A executat doar 3 ani de ani de închisoare din condamnarea de 10 ani;

- A hăitut-o mediatic pe Camelia Bogdan până când judecătoarea a fost exclusă de două ori din magistratură, cu ajutorul cozilor de topor din CSM și Inspecția Judiciară;

- În ultimul deceniu, instituțiile Statului Român s-au înghesuit să-i alimenteze trustul media cu contracte publice;

- Pe de altă parte, Statul Român s-a mișcat cu încetinitorul și a recuperat doar 8,4 milioane de euro din prejudiciul de peste 60 de milioane de euro din dosarul ICA;

- În mai 2024, Tribunalul București a suspendat recuperarea prejudiciului în dosarul ICA, chiar dacă CEDO l-a trimis la plimbare în 2022;

- Premierul de la Grivco a fost timp de 9 ani în funcția de Președinte al României;

- S-a reinventat politic, are acum primari, deputați, senatori și europarlamentari;

- Vești bune: 2/3 dintre politicienii care și-au anunțat candidatura la Cotroceni (mai ales celebrul cuplu Nicolae Ciolacu și Marcel Ciucă) îl vor susține în continuare în afaceri și politică;

- Trustul lui mediatic, în frunte cu Antena 3, poate înclina balanța decisiv în favoarea candidatului favorit;

- PSD și PNL îi plătesc în acest moment sume uriașe din subvențiile primite de la Statul Român pentru cheltuieli electorale”, a indicat Ionel Stoica. 

CITEȘTE ȘI: CNSAS. Mugur Isărescu a turnat, dar i-a și ajutat pe securiști să fure. Falimentul uitat al Bancorex sub privirile îngăduitoare ale eternului guvernator BNR, care îl ajutase anterior pe colegul de servicii Dan Voiculescu să rămână cu bogăția furată de la statul român

Înregistrare AUDIO EXCLUSIVĂ: Ce manevre făceau Dan Voiculescu și generalul torționar Emil Panaite în anii '70. Securitatea și armele Centrului de Export Cotroceni

 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.