Fratele mai mic al miliardarului Elon Musk, Kimbal, a criticat, luni, pe X noile taxe vamale impuse de președintele Donald Trump, calificându-le drept „taxe structurale și permanente” suportate, în realitate, „de consumatorul american”. El a apreciat, de asemenea, că Trump pare să fie „președintele american cu cele mai mari taxe al ultimelor generații”.
„Chiar dacă va reuși să creeze niște locuri de muncă pe continent prin taxele vamale, prețurile vor rămâne ridicate, iar taxa pe consum se va manifesta sub forma unor prețuri mai mari, pentru că pur și simplu nu suntem la fel de buni la a produce toate lucrurile”, a scris Kimbal Musk pe X, una dintre companiile din portofoliul extins al fratelui său.
„O taxă pe consum înseamnă, de asemenea, mai puțin consum. Ceea ce înseamnă mai puține locuri de muncă. Ceea ce, la rândul său, duce la scăderea consumului. Și apoi și mai puține locuri de muncă.
America are atuuri incredibile. Ar trebui să ne folosim de aceste atuuri și să nu fim forțați să ne folosim de slăbiciunile noastre. La fel și cu restul lumii”, a mai comentat Kimbal Musk (vezi captura de mai jos).
Fratele mai mic al lui Elon Musk deține un lanț de restaurante numit The Kitchen, este membru al consiliului de administrație al Tesla, iar în trecut a fost director la SpaceX și Chipotle (lanț multinațional american de restaurante cu specific mexican). De asemenea, Kimbal a co-fondat și a investit în alte startup-uri alimentare și tehnologice, inclusiv Square Roots, o companie de agricultură indoor (în spații închise), și Nova Sky Stories, un creator de spectacole de lumini cu drone pe care le-a cumpărat de la Intel.
Și relația lui Elon Musk - unul dintre principalii consilieri ai lui Trump, supervizând așa-numitul Departament pentru Eficiență Guvernamentală (DOGE), organism pentru reducerea drastică a cheltuielilor federale - cu unele figuri-cheie din administrația Trump a dat semne de tensiune în ultimele zile, deoarece majorările de taxe au determinat la o scădere dramatică a acțiunilor, inclusiv pentru Tesla, care a scăzut cu 42 % în acest an și tocmai a încheiat cel mai prost trimestru al său din ultimii trei ani.
Într-o serie de postări pe X, Musk a părut să îl vizeze pe Navarro, principalul consilier comercial al preşedintelui Donald Trump, care deține un doctorat în economie de la Harvard.
Răspunzând la un videoclip în care Navarro explica logica tarifelor la CNN, Musk a scris: „Un doctorat în economie de la Harvard este un lucru rău, nu un lucru bun”, iar unui utilizator care lăuda explicația lui Navarro, miliardarul de la DOGE i-a răspuns că acesta „nu a construit nimic.”
De asemenea, Musk a răspuns afirmativ la o postare care îl cita pe Thomas Sowell (legendar economist american), care spunea că „în fiecare dezastru din istoria Americii, pare să existe întotdeauna un om de la Harvard în mijlocul lui”, scriind „Yup”, aparent cu referire la Navarro. Sowell însuși a criticat tarifele, avertizând cu privire la posibile războaie comerciale globale și încetiniri economice.
Navarro a răspuns, luni, apelului lansat de Musk pentru ”tarife zero” între Statele Unite şi Europa, numindu-l ironic pe miliardar un simplu „asamblator de maşini”, dependent de piese din alte ţări, transmite Reuters.
Navarro, considerat arhitectul politicii tarifare a administraţiei Trump, a declarat pentru CNBC că Musk a făcut o treabă bună în ceea ce priveşte eficientizarea guvernului, dar comentariile sale despre tarife nu sunt surprinzătoare, având în vedere că „este un om al maşinilor”.
„Când vine vorba de tarife şi comerţ, toţi din Casa Albă şi poporul american înţelegem că Elon este producător auto, dar de fapt nu este. Este un asamblator de maşini”, a spus Navarro, adăugând că multe componente ale Tesla provin din Japonia, China şi Taiwan.
„Este un om al maşinilor. Asta face el. Şi îşi doreşte piese străine ieftine”, a comentat Navarro.
Afirmațiile lui Navarro vin în contextul în care Musk a participat, prin videoconferinţă, la un congres organizat de partidul Liga din Italia, aflat la guvernare, la doar câteva zile după ce Trump a anunţat tarife reciproce majore pentru aproape 60 de ţări. În intervenţia sa, Musk a afirmat că speră ca Europa şi SUA să ajungă la „un regim de tarife zero”, care să creeze practic o zonă de liber schimb.
Conform planurilor actuale ale lui Trump, pentru ţările membre ale Uniunii Europene vor plăti taxe vamale de 20% pentru produsele exportate în SUA.
Tot luni, șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a precizat că UE a propus Statelor Unite o scutire - totală şi reciprocă - de taxe vamale la produsele industriale - inclusiv maşini
„Am propus drepturi vamale zero la produsele industriale. Europa este mereu pregătită să încheie un acord bun cu Statele Unite”, a anunţat von der Leyen, într-o conferinţă de presă, la Bruxelles, precizând că dacă oferta UE va fi respinsă, „suntem pregătiţi totodată să răspundem prin contramăsuri şi să ne apărăm interesele”