Știrea inițială. Pe Twitter și Telegram circulă de mai bine de 24 de ore numeroase postări cu audiență importantă în care – pe baza unor filmări realizate în sala de la Crocus City Hall, chiar la debutul atacului când mulțimea se autoevacua - sunt indicați o serie de bărbați îmbrăcați în vestimentație aproape identică: pulover și blugi albastru închis, culoare discretă, dar ușor reperabilă în mulțime. Cel puțin doi dintre „bărbații în albastru” au un comportament straniu de relaxat, în ciuda agitației din jur. VIDEO mai jos
Mai mult, ei fac parcă la un moment dat schimb de priviri, iar unul strigă să fie închise ușile sălii de spectacol pe dinăuntru. E posibil să fie pură coincidență, dar internauții comentează, în lipsa unor precizări oficiale, arătând că și ofițeri FSB care au participat la capturarea teroriștilor erau îmbrăcați în haine și culori apropiate de cele ale bărbaților din sală.
Mai mult, internauții au arătat că aproximativ același gen de haine poartă adesea și cei doi criminali FSB Alexander Petrov și Ruslan Boshirov care i-au otrăvit cu noviciok, la Salisbury, Marea Britanie, pe Serghei Skripal, fost ofițer militar rus și agent dublu, și pe fiica sa în martie 2018. FOTO JOS
Agenții FSB Alexander Petrov și Ruslan Boșirov care au acționat criminal pe teritoriul UK (în urma acțiunii lor o persoană a murit și mai multe au fost puternic afectate, un polițist rămânând cu handicap pe viața, inapt să revină în serviciu. Autoritățile britanice au afirmat în 2018 că otrava folosită de cei doi putea ucide chiar și 4000 de oameni):
Bărbați în albastru în sala Crocus (vezi și video mai jos):
VIDEO:
De asemenea, multe conturi verificate ale unor comentatori cu surse au arătat că o secție de poliție se afla în imediata apropiere a sălii de concerte și că intervenția tardivă a forțelor de ordine, care s-a produs abia după o oră de la primele împușcături, nu se justifică.
Publicațiile independente rusești nu au preluat această speculație, însă Meduza arată, citând canalul Baza (rusesc, dar de opoziție), că, în timpul atacului terorist, mai multe ieșiri de incendiu și o ușă de acces la acoperișul clădirii Crocus nu au putut fi deschise. Potrivit Baza, ușile de urgență care duc la acoperișul clădirii erau blocate cu lanțuri antifurt pentru biciclete. Martorii care au vorbit cu Baza ar fi declarat că sistemul automat de alarmă de incendiu al sălii nu s-a activat fie parțial, fie complet, în timp ce persoanele care se aflau în sala de concerte în momentul atacului au declarat că au fost nevoite să spargă ușa pentru a ieși prin subsolul clădirii.
Cei patru bărbați acuzați de comiterea atacului terorist soldat cu aproape 140 de morți și-au mărturisit crimele și au oferit detalii despre persoanele care au orchestrat atacul și au ajutat acțiunile lor, a declarat luni șeful Comitetului Federal de Investigații, Alexander Bastrykin, în timpul unei teleconferințe cu Vladimir Putin.
În weekend, pe 23 martie, au circulat pe internet înregistrări video în care apar membri ai forțelor de intervenție antitero îi torturează pe suspecți prin diverse mijloace. Unuia i-a fost tăiată o ureche, în timp ce era imobilizat, și apoi i-a fost introdusă în gură. Când au apărut în instanță pentru a fi puși sub acuzare duminică seară, cei patru suspecți erau desfigurați, umflați și vineți în diverse zone ale feței. Unul dintre ei era chiar într-un scaun cu rotile și, aparent, inconștient.
Bastrykin nu a dezvăluit pe cine au indicat suspecții ca fiind creierul atacului, dar i-a spus lui Putin că oficialii au capturat trei presupuși complici care le-ar fi furnizat atacatorilor un apartament, un vehicul și bani.
În timpul aceleiași teleconferințe, Putin a lăsat să se înțeleagă că guvernele ucrainean și american poartă responsabilitatea pentru organizarea sau incitarea într-un fel sau altul la atacului terorist 22 martie, afirmând că „această atrocitate ar putea fi doar o singură verigă dintr-un întreg lanț de încercări ale celor care sunt în război cu țara noastră din 2014, luptând prin intermediul regimului neonazist de la Kiev".
Întrebat marți despre cine se află în spatele atacului de la Crocus, șeful Consiliului de Securitate al Rusiei, teroristul KGB Nikolai Patrușev, acolitul de cursă lungă al lui lui Putin a răspuns rânjind hâd: „Bineînțeles, Ucraina!".
Pe de altă parte, înalți oficiali ruși au continuat să ceară pedeapsa cea mai severă, inclusiv pedeapsa cu moartea, pentru toți cei care se vor dovedi implicați în masacrul de la Crocus.
Premierul Mihail Mișustin, deși perceput mai degrabă ca un tehnocrat, a declarat la o reuniune a legislatorilor Partidului Comunist că cei găsiți responsabili „nu merită milă”, referindu-se, aparent, la același tip de pedeapsă, potrivit Radio Free Europe.
Dmitri Medvedev, fostul președinte rus, care este în prezent șef adjunct al Consiliului de Securitate al țării, poziție din care amenință regulată Occidentul și aliații cu bomba nucleară, a răspuns afirmativ, pe Telegram, celor care l-au întrebat dacă autorii atacului ar trebui uciși.
„Ar trebui", a scris el. „Și vor muri. Este mai important să îi ucidem pe toți cei implicați. Pe toți. Pe cei care au plătit. Pe cei care au simpatizat. Pe cei care au ajutat. Ucideți-i pe toți."
Cu o zi înainte, Medvedev repetase acuzațiile nefondate ale Moscovei că Ucraina ar fi implicată în atacul de la sala de concerte, scriind că liderii țării ar trebui „găsiți și distruși fără milă, precum teroriștii".
La 23 martie, șeful fracțiunii din Duma de Stat a partidului de guvernământ Rusia Unită, Vladimir Vasiliev, a declarat la televiziunea de stat că oamenii au început să discute despre reinstaurarea pedepsei capitale ca răspuns la atacuri.
El a spus că subiectul va fi discutat „în mod profund și profesionist" înainte de a se lua „o decizie care să răspundă la starea de spirit și la așteptările societății noastre".
Pedeapsa cu moartea rămâne în Constituția rusă, dar se află într-un moratoriu pe termen nelimitat de aproape trei decenii.
Rusia a adoptat moratoriul în 1996, ca parte a eforturilor sale post-sovietice de a adera la Consiliul Europei. Rusia a fost apoi exclusă din Consiliu în martie 2022, ca urmare a invaziei sale din Ucraina.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat la 25 martie că Kremlinul nu a fost implicat în apelurile de restabilire a pedepsei cu moartea în urma atacului de la Primăria Crocus.
„Nu luăm parte la discuții în acest moment", a declarat Peskov.