Garry Kasparov, legendă a şahului din spaţiul ex-sovietic şi opozant de cursă lungă al puterii de la Kremlin acaparată de gașca criminală Putin-KGB, îndeamnă statele occidentale să sprijine mai puternic Ucraina care se apără de agresiunea rusă.
Într-un interviu pentru AFP și preluat de Agerpres, fostul campion mondial la şah, plasat săptămâna trecută de Rusia pe lista persoanelor declarate "extremiste", i-a îndemnat pe liderii occidentali să menţină fluxul de ajutor pentru Kiev, în faţa unui „regim terorist care nu înţelege decât de forţă".
„Astăzi Occidentul refuză să pronunţe aceste cuvinte: 'Ucraina trebuie să câştige'", a afirmat Kasparov.
Opozantul în vârstă 60 de ani a părăsit Rusia în 2013 după ce o vreme a activat ca politician de opoziție fiind un apropiat al liderilor opozanți ruși Boris Nemțov și Alexei Navanlîi, ambii asasinați de puterea de la Kremlin (Nemțov în februarie 2015, Navalnîi în februarie 2024).
Născut în 1963 în Azerbaidjan, pe atunci una dintre cele 15 republici ce formau Uniunea Sovietică, Garry Kasparov a fost unul dintre cei mai mari jucători de şah din istorie, înainte de a deveni un opozant ferm al lui Vladimir Putin.
Este stabilit în SUA de unde continuă să denunţe și să critice extrem de vocal puterea rusă, prin postări zilnice în rețelele de socializare. Atitudinea sa critică a determinat Kremlinul să-l includă pe lista de stat a „teroriștilor și extremiștilor", fără a indica un motiv anume.
Kasparov, care s-a retras din jocul de șah în 2005 pentru a se dedica politicii și activismului, l-a numit la un moment dat pe Putin „cel mai periculos om din lume".
Kasparov este autorul volumului „Vine Iarna”, publicat în 2015 (la noi la editura Litera, dar din păcate nu se mai găsește la vânzare) în care analizează minuțios și profetic cercul de putere de la Kremlin, ideologia și evoluția lui Putin, anticipând extraordinar evenimentele sângeroase din prezent și solicitând categoric Vestului să impună sancțiuni dure Rusiei încă de pe atunci (atitudine tranșantă la care Occidentul a recurs abia după invazia la scară largă a Ucrainei).
El a subliniat în interviul acordat AFP inclusiv responsabilitatea Kremlinului pentru moartea în închisoare, luna trecută, a opozantului rus Aleksei Navalnîi şi s-a referit la "un nou jalon" în represiunea operată de Vladimir Putin.
Kasparov a îndemnat statele occidentale să includă vocile opoziţiei ruse în campania internaţională împotriva invaziei Rusiei asupra Ucrainei.
„Pentru a putea învinge putinismul şi toate forţele răului pe care el le reprezintă, este necesară o coaliţie care să includă o componentă rusă, precum Franţa Liberă a lui (Charles) de Gaulle", a declarat Kasparov, referindu-se la mişcarea de rezistenţă dusă din străinătate de generalul francez în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.
Împreună cu alţi disidenţi, Garry Kasparov spune că lucrează la elaborarea unui plan pentru viitorul opoziţiei ruse.
„Avem nevoie astăzi să creăm matricea unei Rusii libere, în afara Rusiei, ceea ce noi numim - pe jumătate în glumă - un 'Taiwan virtual'", a spus Garry Kasparov.
Însă opoziţia rusă este foarte fragmentată şi tabăra lui Navalnîi s-a certat deja în trecut cu cea a lui Kasparov.
Noi dezacorduri au apărut în aceste ultime săptămâni printre disidenţii ruşi asupra modului în care să fie exprimată cel mai bine opoziţia faţă de Kremlin în timpul alegerilor prezidenţiale ruse.
Acestea se vor desfăşura de vineri până duminică şi nu există decât foarte puţine dubii în ceea ce priveşte o nouă victorie a lui Vladimir Putin, niciun opozant veritabil nefiind autorizat să candideze.
În acest context, Garry Kasparov le cere ţărilor occidentale să-i primească pe ruşii care se opun războiului, inclusiv pe dezvoltatorii informatici şi inginerii implicaţi în fabricarea de drone şi altor arme.
„Daţi-le o şansă să plece, daţi-le o şansă să schimbe tabăra", pledează opozantul, pentru că aceasta „ar submina puternic capacitatea lui Putin de a duce războiul".
Garry Kasparov şi-a exprimat de asemenea frustrarea cu privire la slăbirea sprijinului occidental pentru Ucraina. Potrivit fostului jucător de şah, sancţiunile occidentale împotriva Rusiei nu au reuşit mare lucru.
Preşedintele american Joe Biden „a promis consecinţe devastatoare" pentru Rusia, însă "unde sunt aceste consecinţe devastatoare?", a întrebat Garry Kasparov.
„Din nefericire, Occidentul rămâne în urmă şi orice slăbiciune arătată de Occident este o invitaţie pentru Putin la mai multă agresiune", a spus fostul campion mondial la şah. Şi a adăugat: „Războiul a devenit un algoritm pentru supravieţuirea lui Putin".
Garry Kasparov a acordat acest interviu agenţiei de presă franceze în marja unei reuniuni la Washington a World Liberty Congress, o coaliţie de militanţi pro-democraţie originari din 60 de ţări.
Potrivit disidentei iraniene Masih Alinejad, care locuieşte în prezent în SUA, "din Rusia până în Venezuela, din China până în Africa, toate regimurile autoritare şi dictatorii lucrează împreună, votând unii pentru alţii în cadrul Naţiunilor Unite".
Şi pentru că "cei răi sunt la unison", „a venit timpul pentru ca oamenii buni, care evadează din regimuri autoritare, să se unească şi să extindă ideologia noastră, care este 'democraţie, demnitate şi libertate'", a adăugat Masih Alinejad, care conduce World Liberty Congress.
Formată anul trecut, organizaţia pledează pentru o opoziţie non-violentă şi furnizează sprijin militanţilor pe teren, precum şi deţinuţilor politici şi familiilor lor.
Potrivit lui Garry Kasparov, care este vicepreşedinte al acestei organizaţii, „noi suntem aliaţi indispensabili ai liderilor lumii libere".