Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a respins categoric controversatul îndemn al Papei Francisc care afirmase, într-un interviu, că ucrainenii ar trebui să aibă „curajul steagului alb”.
Comentariile liderului de la Kiev au fost făcute la o zi după sugestia Papei Francisc din 9 martie ca ucrainenii să ia în considerare negocieri de capitulare cu Rusia.
„Cred că cel mai puternic este analizează situația, care se gândește la oameni și are curajul steagului alb, curajul de a negocia", afirmase Papa Francisc.
Zelenski a răspuns în discursul său nocturn, duminică spre luni, fără a-l menționa direct pe liderul de la Vatican, dar referirea la îndemnul papei este evidentă.
„Ucigașii și torționarii ruși nu se înaintează spre Europa doar pentru că sunt reținuți de ucraineni cu arme în mâini, sub steagul albastru și galben", a afirmat Zelenski.
Revolta și criticile lui Zelenki față de comentariile papei au ieșit în evidență și prin laudele sale la adresa curajului preoților militari ucraineni.
„Asta este adevărata menire a bisericii – să fie împreună cu oamenii în tranșee, nu undeva la mii de kilometri depărtare, mediind virtual între cei care vor să trăiască și cei care vor să distrugă", a mai spus el.
Zelenski i-a mulțumit, în schimb, președintelui francez Emmanuel Macron pentru poziționarea fermă de partea Ucrainei.
Președintele de la Kiev a precizat că a avut cu președintele Macron o convorbire telefonică prelungită la 10 martie în cadrul căreia au discutat agenda viitoarei întâlniri din Ucraina.
În ultimele zile, Macron a avut un discurs categoric de susținere a Ucrainei, devenind astfel unul dintre cei mai vocali lideri occidentali în favoarea unei victorii ucrainene pe front, vorbind inclusiv despre posibilitatea trimiterii de trupe NATO pe frontul ucrainean.
Zelenski și Macron au semnat un acord de cooperare în domeniul securității la 16 februarie, Macron angajându-se să sprijine aspirațiile Ucrainei în ceea ce privește aderarea la NATO și UE.
Mai mulţi dintre aliaţii europeni ai Franţei, precum şi Statele Unite, au respins ideea de a trimite trupe în Ucraina, iar preşedintele însuşi a recunoscut că nu există "niciun consens astăzi" asupra acestei opţiuni.