Fostul primar din Bărăganu Titu Neague, precum și actuala primăriță a localității, soția sa, Magdalena Neague, au fost condamnați la închisoare printr-o decizie a Tribunalului Constanța.
Magdalena Neague (PSD) a fost condamnată la 3 ani cu suspendare, iar soțul Titu a primit 4 ani de închisoare cu executare. Decizia nu este definitivă.
Procutorii DNA acuză, că, în perioada 2015 – 2017, inculpata Neague Magdalena, în calitate de administrator împuternicit al S.C. La Titu Frumosu S.R.L., beneficiind de ajutorul inculpatului Neague Titu, a depus cu rea-credință la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.) mai multe documente false, inexacte sau incomplete, în scopul de a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemelor unice de plată, pentru suprafețe de teren pe care fie nu le lucrase, fie nu le deținea în baza unor documente justificative perfect valabile.
O parte din aceste documente i-au fost puse la dispoziție de către primarul comunei Bărăganu, inculpatul Neague Titu.
Prin aceste demersuri, inculpata Neague Magdalena a obținut pe nedrept fonduri nerambursabile în valoare totală de 1.547.889 lei, sumă cu care Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură s-a constituit parte civilă în cadrul procesului penal.
Potrivit dobrogealive.ro, Tribunalul a decis să o condamne pe Magdalena Neague pentru infracţiunea de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei, la pedeapsa de 3 ani închisoare sub supraveghere. Primărița din Bărăganu a scăpat de acuzația de fals în înscrisuri sub semnătură privată deoarece a intervenit prescripția răspunderii penale.
Și Titu Neague a scăpat datorită prescripției de acuzațiile de fals intelectual. A fost condamnat, în schimb, pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei, la pedeapsa de 2 ani închisoare. Doar că, Tribunalul Constanța a constatat că infracțiunea comisă de Titu este o recidivă în raport cu o condamnare definitivă la 2 ani de închisoare cu suspendare, pe care acesta o primise în anul 2016.
În consecință, judecătorii au anulat suspendarea pedepsei primite în anul 2016, iar condamnarea rezultată (2 ani + 2 ani) a fost de 4 ani cu executare.
De asemenea, instanța i-a obligat pe Neague Titu, Neague Magdalena şi SC La Titu Frumosu SRL (avand lichidator EVDOCIM MARIANA C.I.I.) la plata sumei de 1.240.603,14 lei către APIA, pentru campaniile 2015, 2016 şi la plata accesoriilor aferente, dobânzi şi penalităţi de întârziere, calculate potrivit legislaţiei fiscale aferente acestei sume.
Neague Magdalena şi SC La Titu Frumosu SRL au fost obligate la plata sumei de 307.286,30 lei către APIA reprezentând despăgubiri civile, daune materiale-sprijin agricol pentru campania din 2017 şi la plata accesoriilor aferente, dobânzi şi penalităţi de întârziere calculate potrivit legislaţiei fiscale aferente acestei sume.
Primărița inculpată a precizat, într-un mesaj publicat pe pagina sa de Facebook, că, de fapt, APIA are datorii la ea și că totul ar fi o manevră a unor forțe oculte menită să-I blocheze candidatura. Ea mai scri că va candida și la apropiatele alegeri „în pofida tuturor acestor greutăți”.
Magdalena Neague:
„Celor care cred in mine !
„Niște doamne se străduiesc să lămurească locuitorii că am fraudat ( furat) APIA sau primăria sau pe un alt fermier, cu suma de 15 miliarde lei. Situația este exact invers! APIA are datorie la SC TITU 25 miliarde de lei deoarece din 2017 până în prezent, pe cele cca 600 ha lucrate (cunoscute de orice cetățean din comună), SC TITU nu a primit niciun leu subvenție, întrucât un domn procuror le-a blocat. Motivează domnia sa că parcelele A478 A478 nu sunt proprietatea comunei Bărăganu deși aveau titlu de proprietate !!!!
În concluzie fiind vorba de banii care i se cuvin Societății, NU ESTE VORBA DE FURTURI INCHIPUITE DE OAMENI CU REA CREDINȚA.
Ca să înțelegeți :
- In 2017 inainte de candidatură mi-a fost întocmit acest dosar ( nu-l comentez)
- În 2020 înainte de candidatură am fost condamnată
- În 2022 această condamnare a fost casată și trimisă la rejudecare
- Ieri 04.02.2024 inainte de candidatură în același dosar am fost din nou condamnată
- Trei candidaturi impuscate cu același dosar ???
Să fie o coincidență ?? sau un semnal să nu mai candidez ?? Voi ce părere aveți! VA ANUNȚ CĂ VOI CANDIDA IN POFIDA TUTUROR ACESTOR GREUTAȚI”
Declarația de avere a primăriței din Bărăganu, Constanța, este, de asemenea, deosebit de interesantă, toată bunurile imobiliare pe care le deține, deloc puține, ajungând în proprietatea sa, în 2022, printr-un act de donație. Astfel, generoasul donator a îmbogățit--o pe pesedista din Bărăganu cu trei terenuri intravilane, două terenuri agricole uriașe (de 36 de hectare, respectiv, 10 hectare) și trei case de locuit. Primărița Neague mai deține și patru autoturisme cumparate între 2008 și 2019.
Magdalena Neague, cu câteva zile înainte de pronunțarea sentinței, alături de colegele de la PSD (OFSD - Organizația femeilor social-democrate):
Cei doi soți Neague au fost, anul trecut, pe vremea asta, în centrul un scandal monstru după ce au luat abuziv un teren pe care sătenii își pășteau animalele și l-au arat, punând capăt, peste noapte, unei concesiuni care ar fi trebuit să dureze șapte ani, nu doar doi, au reclamat cei afectați de abuzurilor celor doi pesediști.
Sătenii au adus atunci sute de oi în curtea primăriei din Bărăganu, acuzând că cei doi taie și spânzură în comună după cum le dictează propriile interese.
Titu Neague le-a răspuns că a primit terenul de la primărie, astfel că a arat păşunea şi a pus furaje numai pentru oile lui. El a admis că, într-adevăr, soția i-a dat terenul, dar nu vede nimic în neregulă în această tranzacţie.
„Soţia mea e primar! Primarul, dacă nu ştiţi dumneavoastră administraţie, vă explic eu: primarul e un fel de şef de fermă", a explicat Titu Neague.
„Soţul meu are şase sute şi ceva de animale şi a primit 25 de hectare. Le-a primit... urmează... a depus o cerere la Consiliul Local", a spus atunci și primărița Magdalena Neague.