Generalul Janne Jaakkola, noul șef al Armatei finlandeze, avertizează că Rusia va încerca să testeze unitatea țărilor NATO / Este posibilă chiar „testarea” celebrului Articol 5 din Tratatul NATO


Generalul Janne Jaakkola, noul șef al Armatei finlandeze, avertizează că Rusia va încerca să testeze unitatea țărilor NATO / Este posibilă chiar „testarea” celebrului Articol 5 din Tratatul NATO

Noul şef al forţelor armate din Finlanda, generalul Janne Jaakkola, a declarat că este puţin probabil ca Rusia să testeze clauza de apărare reciprocă a NATO atacând un stat membru al alianţei nord-atlantice în următorii ani, dar Moscova poate continua ceea ce el a calificat drept atacuri hibride, cum ar fi bruiajele şi interferenţa electorală, informează agenția Reuters, citată de Agerpres.

Unii lideri occidentali, cum ar fi preşedintele american Joe Biden, cel mai înalt oficial militar al Germaniei şi ministrul apărării al Danemarcei, şi-au exprimat îngrijorarea că planurile pe termen lung ale Rusiei ar putea include un atac împotriva NATO. De asemenea, liderul francez Emmanuel Macron a declarat din nou că nu exclude trimiterea de trupe franceze în Ucraina, vorbind pentru publicația The Economist. PODUL a scris AICI.

„Nu exclud nimic, pentru că ne confruntăm cu cineva care nu exclude nimic", a spus Macron când a fost întrebat dacă își menține poziția de la începutul acestui an, care a provocat unde de șoc în Europa.

„Desigur, testarea articolului 5 (de apărare colectivă) este întotdeauna posibilă, dar dacă luăm măsuri corecte şi menţinem unitatea, consider un atac improbabil", a declarat generalul Janne Jaakkola pentru Reuters.

Generalul Jaakkola, a cărui sarcină este să urmărească îndeaproape ce face Rusia în spatele lungii graniţe pe care o împarte cu Finlanda, a apreciat că în prezent Moscova este prea ocupată să se pregătească pentru noua ofensivă de vară în Ucraina pentru a lua, deocamdată, în considerare un atac împotriva NATO.

La sfârşitul anului trecut, însuşi preşedintele rus Vladimir Putin a respins ideea de a ataca NATO, calificând-o drept o prostie, dar Kremlinul a avertizat totodată că un conflict între Rusia şi NATO ar fi inevitabil dacă membrii europeni ai NATO ar trimite trupe să lupte în Ucraina.

Cu toate acestea, generalul Jaakkola a apreciat că Rusia ar putea continua ceea ce el a descris drept atacuri hibride împotriva ţărilor europene, sub formă de bruiaj GPS, operaţiuni de influenţă şi prin ţintirea vecinilor săi, inclusiv Finlanda, cu migranţi.

Kremlinul neagă de obicei amestecul în alegeri şi transformarea migraţiei într-o armă, scrie Reuters.

„Ideea pentru ruşi este că doresc să provoace cât mai multă diviziune în Europa, astfel încât unitatea şi coeziunea noastră să fie ceva mai slabe", a explicat generalul Jaakkola.

Articolul 5. Secțiunea-cheie a Tratatului Atlanticului de Nord este articolul 5. Clauza sa este definită drept casus foederis. Conform acestuia, „părțile convin că un atac armat împotriva uneia sau mai multora dintre ele, în Europa sau în America de Nord, va fi considerat un atac împotriva tuturor și, în consecință, sunt de acord ca, dacă are loc asemenea atac armat, fiecare dintre ele, în exercitarea dreptului la auto-apărare individuală sau colectivă recunoscut prin Articolul 51 din Carta Națiunilor Unite, va sprijini Partea sau Părțile atacate prin efectuarea imediată, individual sau de comun acord cu celelalte Părți, a oricărei acțiuni pe care o consideră necesară, inclusiv folosirea forței armate, pentru restabilirea și menținerea securității zonei nord-atlantice. Orice astfel de atac armat și toate măsurile adoptate ca rezultat al acestuia vor trebui raportate imediat Consiliului de Securitate. Aceste măsuri vor înceta după ce Consiliul de Securitate va adopta măsurile necesare pentru restabilirea și menținerea păcii și securității internaționale”.

A fost invocat o singură dată în istoria NATO: de către Statele Unite după atentatele din 11 septembrie din 2001. Invocarea a fost confirmată pe 4 octombrie 2001, după ce NATO a stabilit că atacurile erau eligibile în conformitate cu termenii Tratatului Atlanticului de Nord. Cele opt acțiuni oficiale întreprinse de NATO ca răspuns la atentatele din 11 septembrie au inclus Operațiunea Eagle Assist⁠ și Operațiunea Active Endeavour⁠ (operațiune navală în Marea Mediterană desfășurată cu scopul de a preveni circulația teroriștilor și transportul armelor de distrugere în masă, respectiv de a îmbunătăți securitatea transporturilor maritime în general). Active Endeavour a fost inițiată pe 4 octombrie 2001. (Surse: wikipedia, MAE.ro)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.