Doctor în filologie, scriitor, etnolog, publicist și traducător, Gheorghiță Ciocioi explică, pe Facebook, de unde vine obiceiul ciocnirii ouălor roșii de Paște, totodată punctând faptul că Vinerea Mare (numită și Vinerea Răstignirii) e cea mai tristă zi din istoria lumii:
Cea mai întristătoare zi din istorie lumii
”Vinerea Mare – cea mai întristătoare zi din istoria lumii. La slavii balcanici ziua mai e numită și Vinerea Răstignirii.
În Grecia, clopotele sunt trase până seara, fără încetare, cu dangăt de jale, în multe părți ale acestei țări o ‹păpușă› uriașă, reprezentându-l pe Iuda, fiind arsă.
Tot astăzi credincioșii merg la mormântul celor apropiați pentru a aprinde o lumânare”.
De când e obiceiul ciocnirii ouălor roșii de Paște
”Joia Roșie... Este un alt nume purtat de Joia Mare în unele regiuni din Balcani. Pe lângă coacerea cozoncilor, în această zi se înroșesc ouăle - simbol al pătimirilor Domnului și reînnoirii vieții.
Tradiția spune că Sfânta Maria Magdalena a mers la Roma și i-a vorbit lui Augustus despre răstignirea lui Hristos, petrecută în vremea lui Pilat, dar și de Învierea Sa. Cum Augustus nu credea, i-a adus drept mărturie pentru a crede în Înviere înroșirea unui ou pe care îl ținea atunci în mână. Minunea s-a petrecut într-o clipită.
Ciocnirea ouălor roșii de Paște își are începuturile la Curtea bizantină, obiceiul fiind statornicit în timpul Sfântului împărat Constantin cel Mare. Oaspeții la o ceremonie oficială, ținută în dimineața Duminicii Paștilor, au ciocnit ouă cu împăratul și împărăteasa mamă, Sfânta Elena, după care a urmat masa de praznic”.
Pânza roșie din Joia Mare
Românii care trec prin Macedonia, mai înainte de a ajunge la Salonic, văd, în Joia Mare, o pânzâ roșie atârnând la nu puține balcoane. Este un vechi obicei ortodox, prezent odinioară la grecii din Pont, din Asia Mică, cei din zona Serres, dar și la aromânii și slavii din sudul Bulgariei - pânza roșie simbolizând sângele și jertfa lui Hristos. Câtă vreme aceasta atârnă la balcon, pe culme sau la fereastră, femeile nu spală și nu așază alături alte rufe, considerând fapta dată semn ‹rău›”.