Rusia este pe cale de a obține o poziție mai avantajoasă în războiul din Ucraina, datorită numărului mai mare de trupe și armelor furnizate de China, Coreea de Nord și alte state, a avertizat luni un raport întocmit de Serviciul de informații al Norvegiei.
Prezentându-și raportul anual de risc, șeful Serviciului de informații militare al Norvegiei (NIS), Nils Andreas Stensones, a subliniat că Ucraina va avea nevoie de un ajutor militar occidental „extensiv" pentru a schimba situația.
„În acest război, Rusia se află în prezent într-o poziție mai puternică decât în urmă cu un an și este în curs de a obține un avantaj", a declarat Stensones pentru presă.
El a spus că Rusia are capacitatea de a „putea mobiliza de aproximativ trei ori mai multe trupe decât Ucraina", că „Moscova face față sancțiunilor mai bine decât se aștepta", iar industria sa poate produce acum suficiente muniții, vehicule de luptă, drone și rachete pentru a permite trupelor sale să „își mențină efortul de război tot anul".
Rusia primește ajutor militar și din partea Coreei de Nord, Iranului, Belarusului și Chinei, a adăugat Stensones, precizând că Beijingul nu a furnizat arme, ci „mașini, vehicule, electronice și piese de schimb" necesare industriei de armament de la Moscova.
„Ar fi nevoie de un larg ajutor occidental în materie de armament pentru ca forțele ucrainene să poată să se apere și să recâștige inițiativa în conflict", a spus Stensones.
Alături de Danemarca și Olanda, Norvegia a fost de acord să furnizeze Ucrainei avioanele de luptă F-16 pe care Kievul le-a cerut aliaților săi.
„Norvegia și Europa trebuie să fie pregătite să își asume mai multă responsabilitate pentru a-și asigura propria securitate și pe cea a aliaților lor", a declarat și ministrul norvegian al apărării, Bjorn Arild Gram.
Statele Unite au fost principalul donator militar al Kievului de la invazia Rusiei din februarie 2022, dar Congresul american nu a reușit până acum să ajungă la un acord asupra unui nou ajutor în valoare de 95 miliarde de dolari.
Mai mult, liderul republican al Camerei Reprezentanţilor, Mike Johnson, a afirmat luni că în forma actuală camera inferioară a Congresului american nu va examina textul negociat de senatori prevăzând noi fonduri pentru Ucraina, scrie AFP, citată de Agerpres.
„Proiectul de lege al Senatului vizând ajutorul acordat ţărilor străine rămâne tăcut cu privire la cea mai presantă problemă cu care se confruntă ţara noastră”, a precizat Mike Johnson într-un comunicat, referindu-se la criza migratorie de la frontiera dintre Statele Unite şi Mexic.