Jurnalistul american de orientare conservatoare Tucker Carlson, autointitulat „cel mai important susținător al trumpismului” și „cea mai influentă voce a presei de dreapta”, a fost filmat, zilele acestea, la Moscova, în diverse ipostaze și locuri, vizită care a dus și la apariția unui zvon privind realizarea unui interviu cu liderul rus Vladimir Putin.
Upadate. Într-o filmare de mai multe minute realizată din capitala rusă, Carlson a confirmat, marți seară, că se află la Moscova pentru un interviu cu Vladimir Putin. Carlson afirmă că americanii habar nu au care sunt motivele adevărate pentru care Putin a invadat Ucraina, deși plătesc pentru acest război, afirmație profund jignitoare la adresa numeroșilor jurnaliști care și-au pierdut viața, au fost răniți sau în pericol de moarte în încercarea de a transmite informații cât mai corecte de pe frontul din Ucraina.
„Există anumite riscuri în realizarea unui astfel de interviu, firește. Așa ca ne-am gândit la asta cu atenție, multe luni de zile. Iată de ce am decis s-o facem: în primul rând pentru că ține de meseria noastră. Facem presă, iar misiunea noastră e să informăm publicul. Sunt deja doi ani de zile de la debutul acestui război care a remodelat întreaga omenire, iar cei mai mulți dintre americani nu sunt informați despre ce se întâmplă, habar nu au ce se petrece cu adevărat în această regiune, în Rusia, sau la câteva sute de kilometri mai departe în Ucraina. Dar ar trebuie să știe pentru că plătesc costuri uriașe. (…) Războiul din Ucraina este un dezastru umanitar, în care și-au pierdut viața sute de mii de oameni, o întreagă generație de tineri ucraineni și a depopulat cea mai mare țară a Europei. Efectele pe termen lung sunt însă și mai profunde: acest război a remodelat alianțele militare și comerciale globale”, a afirmat Carlson. VIDEO mai jos.
Jurnalista CNN Christiane Amanpour a reacționat pe contul său de Twitter (X), afirmând că atât ea, cât și alți jurnaliști au încercat în fiecare zi și încă mai încearcă să obțină un interviu cu Vladimir Putin. „Tucker chiar crede că noi, jurnaliștii, nu am încercat să-l intervievăm pe președintele Putin în fiecare zi de la invazia sa la scară largă în Ucraina? Este absurd - vom continua să cerem un interviu, așa cum facem de ani de zile”, a scris jurnalista pe contul său de Twitter.
Puțină lume se îndoiește însă de asta, motivele find vizibile din spațiu: Putin nu dorește să i se pună întrebări incomode, dorește un interlocutor care să-i cânte în strună și să-i propage mesajul mincinos.
Știrea inițială. Chiar dacă Kremlinul a refuzat să comenteze vizita lui Carlson la Moscova, zvonurile despre intervievarea lui Putin nu sunt lipsite de fundament având în vedere că membri ai echipei jurnalistului american au fost văzuți mutând aparatură specifică dintr-o mașină în alta în parcarea hotelului în care a fost cazat acesta la un moment dat. VIDEO AICI
Imagini cu Tucker Carlson în capitala rusă au apărut pentru prima dată în weekend, când a fost fotografiat asistând de la balcon la un concert al Teatrului Bolșoi (foto jos).
Potrivit The Moscow Times, un reporter de la ziarul pro-Kremlin Izvestia l-a întâlnit, luni, pe Carlson și l-a întrebat despre călătoria sa în Rusia.
„Am vrut doar să văd Moscova. Am citit atât de multe despre ea. Așa că am vrut să vorbesc cu oamenii, să mă uit în jur și apoi să văd cum o duce. Și pare că o duce foarte bine", a spus Carlson.
Reporterul de la Izvestia pare să fi înregistrat în secret interacțiunea și nu este clar dacă Tucker Carlson știa că este filmat.
Când a fost întrebat dacă plănuiește să îi ia un interviu lui Putin, Carlson a răspuns: „Vom vedea". VIDEO AICI
Propagandiștii ruși au scris pe Telegram că, duminică, Tucker Carlson va participa la o emisiune tv a principalului canal rusesc de stat.
În septembrie 2023, jurnalistul conservator a declarat presei elvețiene că intenționat să îi ia un interviu lui Putin, dar că guvernul american i-a pus bețe în roate.
Carlson a avut un discurs favorabil tiranului de la Kremlin atât înainte, cât și după invazia din Ucraina, criticându-I pe de altă parte pe liderul ucrainean, Volodimir Zelenski, și pe aliații occidentali ai Kievului.
Luni, Kremlinul a refuzat să comenteze posibilitatea unui interviu cu Putin, declarând reporterilor că nu are "nimic de anunțat în acest moment".
„Vă vom informa dacă vom decide să planificăm ceva", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
„Nu vă puteţi aştepta să oferim informaţii despre acţiunile jurnaliştilor străini", a mai spus Peskov, adăugând „mulţi jurnalişti străini vin zilnic în Rusia, mulţi continuă să lucreze aici şi salutăm acest lucru", dar „nu avem nimic de anunţat în ceea ce priveşte interviurile preşedintelui pentru mass-media străină”.
Carlson, fost prezentator al postului de televiziune Fox News, şi-a lansat un nou serviciu de streaming video pe bază de abonament în decembrie pentru a-şi valorifica popularitatea în rândul alegătorilor conservatori. Un interviu cu Donald Trump postat pe reţeaua X (Twitter) în august anul trecut a strâns peste 267 de milioane de vizualizări, potrivit platformei de socializare.
The Moscow Times, publicație rusă independentă de opoziție, arată, într-un articol de opinie că „atunci când presa rusă de stat se căznea să construiască o poveste care să justifice invazia neprovocată a Moscovei în Ucraina, a primit din partea jurnalistului american o pleașcă neașteptată”.
„Tucker Carlson, una dintre cele mai mediatizate personalități de televiziune din Statele Unite și nu numai, a folosit un episod din 2022 martie al emisiunii sale de maximă audiență pentru a sufla vânt în pânzele unei teorii bizare ale conspirației despre presupusa dezvoltare de arme biologice americane în Ucraina. Aceasta „fiersese” în comunitățile online marginale timp de câteva săptămâni, după ce un adept al QAnon a resuscitat o campanie de dezinformare rusă veche de zeci de ani, a amestecat-o cu teoriile conspirației privind originile pandemiei Covid-19 și apoi a atașat-o evenimentelor din Ucraina.
Intervenția lui Carlson a propulsat această teorie a conspirației în stratosferă. El a luat această felie de dezinformare rusească regurgitată și a aruncat-o în sufrageria și în mințile Americii de mijloc.
Impactul a fost atât de mare încât, în aprilie 2022, un sondaj YouGov a constatat că un procent uimitor de 28% dintre respondenții americani consideră că este „cu siguranță" sau „probabil adevărat" ca SUA să fi dezvoltat "arme biologice" în laboratoarele din Ucraina. Alți 30% au declarat că nu sunt siguri.
Este șocant faptul că mai mult de un sfert dintre americani s-au lăsat convinși de o conspirație bazată pe nimic și care încadrează Ucraina și Washingtonul ca fiind agresorii și invazia Rusiei ca fiind un act de autoapărare.
De asemenea, nu este clar ce rol au jucat, dacă au jucat vreunul, actorii de stat ruși în promovarea acestei narațiuni până la punctul în care au reușit să atragă atenția lui Carlson. Dar cu siguranță nu ar fi putut spera la un rezultat mai bun și aproape sigur nu l-ar fi putut obține fără el.
Narațiunea privind armele biologice nu a fost nici prima, nici ultima dată când munca lui Carlson a fost deosebit de valoroasă pentru mass-media de stat rusească, dar mai ales pentru strategia de propagandă a Moscovei în sens mai larg. Carlson a apărut astfel drept una dintre cele mai puternice voci care se opun sprijinului occidental pentru Ucraina, continuând în același timp să vorbească pozitiv despre Rusia și chiar despre Putin însuși.
Memorandumurile adresate de Kremlin către mass-media de stat în săptămâna care a urmat invaziei la scară largă, scurse ulterior în presa independentă, conțineau instrucțiuni care prevedeau că era „esențial să se folosească cât mai mult posibil fragmente din emisiunile popularului prezentator Fox News Tucker Carlson". Afirmațiile sale potrivit cărora NATO și Occidentul au provocat războiul din Ucraina i-au adus, în mod clar, numeroși fani la Moscova”. (The Moscow Times)