VIDEO. De ce s-a făcut scrum uriașul depozit Wildberries din Sankt Petersburg, deținut de cea mai bogată femeie din Rusia, o fanatică prorăzboi care a trimis mii de angajați pe frontul din Ucraina? Analist: „Wildberries a livrat în masă soldați sclavi. A ajutat poliția să adune în masă angajații și să-i recruteze forțat!”


VIDEO. De ce s-a făcut scrum uriașul depozit Wildberries din Sankt Petersburg, deținut de cea mai bogată femeie din Rusia, o fanatică prorăzboi care a trimis mii de angajați pe frontul din Ucraina? Analist: „Wildberries a livrat în masă soldați sclavi. A ajutat poliția să adune în masă angajații și să-i recruteze forțat!”

Un incendiu de proporții s-a propagat, sâmbătă, în depozitul retailerului online Wildberries din Sankt Petersburg.  Nu au fost însă victime, în ciuda proporțiilor uriașe ale incendiului, cei aproximativ o mie de angajați din incintă reușind să iasă la timp, relatează canale rusești și ucrainene de Telegram. 

Incendiile sunt relativ frecvente în Rusia din cauza infrastructurii vechi sau a nerespectării standardelor de siguranță, scrie și publicația independentă The Moscow Times.

În total, incendiul s-a extins pe 70.000 de metri pătrați, a scris pe Telegram Igor Ulubikov, un oficial de la filiala din Sankt Petersburg a Ministerului pentru Situații de Urgență. 

Wildberries, companie deținută de cea mai bogată femeie din Rusia, Tatiana Bakalchuk, este unul dintre cele mai mari comercianți online din țară.

 

A fost fondată în 2004 de Bakalchuk, care se afla atunci în concediu postnatal, împreună cu soțul ei, Vladislav, tehnician IT. Bakalchuk este o fostă profesoară de limbă engleză, mamă a șapte copii, cu o avere estimată la șapte miliarde de dolari.

Afacerea ar fi început într-un apartament din Moscova, de unde revindea hainele retailerului german Otto. În 2022, Wildberries susținea că procesează șapte milioane de comenzi pe zi și că derula afaceri de 1,5 miliarde de dolari.

În 2021, guvernul ucrainean a impus sancțiuni împotriva soților Bakalchuk (foto jos) și a companiei acestora pentru promovarea propagandei antiucrainene pe platforma de vânzări. În 2022, Polonia a impus, de asemenea, sancțiuni împotriva Wildberries și a proprietarilor din cauza legăturilor acestora cu VTB Bank.

O sursă a declarat pentru agenția independentă de presă ucraineană RBC că anchetatorii iau în considerare și incendierea intenționată ca posibilă cauză a dezastrului. RBC a relatat că, la 10 ianuarie, o bătaie în masă a izbucnit în apropierea depozitului, iar doi migranți, dintre care unul angajat la depozit, au fost răniți. În zilele de după incident, poliția a efectuat mai multe deplasări și controale la depozit. 

Incendiu de sâmbătă ar fi izbucnit la momentul schimbului de tură, dimineața devreme, iar locul de propagare ar fi fost o cameră frigorifică.

Potrivit angajaților Wildberries, sistemul de stingere a incendiilor nu a funcționat atunci când focul s-a extins la rafturile cu produse chimice de uz casnic. 

Mai mult canale de Telegram rusești anti-război și anti-putin au adus în discuție condițiile dificile în care lucrează angajații la Wildberries, mai ales amărâții provenind din foste republici sovietice sărace, arătând că mulți dintre ei au fost „oferiți” de angajatorii prorăzboi autorităților ruse care i-ar fi trimis cu forța pe frontul din Ucraina, obținând în schimb un regim privilegiat pentru afacerea de miliarde. În acest context nu este exclus un soi de act vindicativ. 

O versiune mai detaliată a acestei ipoteze a postat pe profilul său de X (Twitter) analistul de origine rusă Sergej Sumlenny, directorul unui think tank specializat în analize pe spațiul est-european:

„Contextul pentru înțelegerea incendiului de la depozitul rusesc Wildberries: Companiile rusești au fost obligate să plătească armatei o „taxă de sclavie”, livrând un număr de recruți pentru războiul din Ucraina. Unele companii plătesc răscumpărări pentru a proteja angajații. Wildberries, o clonă rusă a Amazonului, a făcut opusul: au livrat în masă soldați sclavi. În schimb, se presupune că patronii au obținut un regim privilegiat pentru afacerile lor din partea statului rus.Din 2022, Wildberries a ajutat poliția să adune în masă angajații și să-i recruteze forțat. Ei au împins personalul din birouri și depozite pe străzi, unde poliția i-a așteptat și i-au luat cu arcanul pentru armată. Este o practică cunoscută. Până în septembrie 2022, Wildberries a livrat armatei 3.000 de soldați sclavi, atât de mulți, încât depozitul lor din Koledino, regiunea Moscova, nu a mai putut funcționa. Potrivit zvonurilor, incendiul de astăzi din Petersburg a fost pus de angajați care erau furioși pe planurile proprietarilor lor de sclavi de a-i vinde armatei".

„Incendiul de gradul 5 (cel mai ridicat nivel de incediu) a cuprins peste 70 000 m2 și, potrivit martorilor, clădirea a ars în 20 de minute. Din cei 1200 de angajați, doi au fost răniți și unul este dat dispărut. Deși Wildberries a insistat că are toate autorizațiile necesare, aceasta a fost refuzată de administrația orașului. Peste 400 de pompieri au fost participat la stingerea focului, ajutați de 89 de unități de intervenție și elicoptere.

La Wildberries, mulți dintre angajați sunt lucrători migranți din republicile din Asia Centrală, iar recrutorii de înrolare militară au fost deosebit de dornici să îi trimită la război, adesea sub amenințarea de a fi reținuți sau trimiși înapoi în țările lor de origine pentru încălcări ale legislației privind imigrația. Wildberries a fost foarte cooperant cu guvernul rus și peste 3000 dintre angajații săi au fost deja mobilizați. În ultimele două zile, birourile militare au făcut raiduri în depozit pentru a mobiliza majoritatea lucrătorilor imigranți.

Se suspectează incendiere intenționată sau sabotaj la depozitul de 27 de milioane de lire sterline”, a scris și analista ucraineană Jaanika Merilo pe X.

TASS, agenție de presă controlată de statul rus, despre incendiul de la Wildberries: potrivit datelor preliminare, cauza incendiului ar fi o defecțiune a cablurilor electrice. În plus, serviciile operaționale au raportat că sistemul de alarmă de incendiu din cadrul instalației a fost dezactivat.

Informații pe scurt despre incendiu via Tass: primele apeluri care alertau cu privire la incendiu au fost primite la ora 07:42, ora Moscovei (sâmbătă).

Incendiul a izbucnit într-un complex de depozite din cartierul Pușkinski din Sankt Petersburg, cu o suprafață de 350 pe 320 de metri și o înălțime de 20 de metri. Inițial, suprafața incendiului a fost de 50.000 de mp, dar s-a extins pe o suprafață de 70.000 metri patrați.

Suprafața totală a depozitului este de 112.0000.

Nu s-au înregistrat victime.

Incendiului i-a fost atribuit cel mai mare grad - al cincilea - de complexitate.

Clădirea s-a prăbușit pe suprafață de aproximativ 50.000 de metri pătrați.

Echipa de stingere a incendiului a totalizat 270 de persoane și 57 de unități cu utilaje și echipamente speciale.





„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.