Taiwanul a cerut, duminică, Chinei „să respecte rezultatele alegerilor prezidenţiale" câştigate în 13 ianuarie de Lai Ching-te, candidatul democrat pro-independență, care a promis că va proteja insula de „ameninţările şi intimidarea" venite din partea Beijingului.
„Ministerul Afacerilor Externe solicită autorităţilor de la Beijing să respecte rezultatele alegerilor, să înfrunte realitatea şi să renunţe la reprimarea Taiwanului", potrivit unui comunicat al ministerului de la Taipei, citat de AFP și agerpres.ro.
Preşedintele ales al Taiwanului, Lai Ching-te, 64 de ani, reprezentantul Partidului Democrat Progresist (DPP), a promis sâmbătă, în faţa susţinătorilor săi, să protejeze insula de ''ameninţările şi intimidările din partea Chinei'', după ce Beijingul a transmis după scrutinul prezidenţial şi parlamentar desfăşurat sâmbătă că reunificarea este inevitabilă.
După o campanie marcată de o puternică presiune diplomatică şi militară din partea Chinei, Lai a câştigat alegerile prezidenţiale organizate într-un singur tur de scrutin cu 40,1% din voturi şi va prelua mandatul pe 20 mai.
Lai Ching-te a fost descris anterior de Beijing ca fiind un „pericol grav", deoarece partidul său susţine că insula este de facto independentă.
Taiwanezii au votat, de asemenea, pentru reînnoirea celor 113 locuri din parlament, unde DPP a pierdut majoritatea.
Lai Ching-te îşi va prelua funcţia la 20 mai, alături de vicepreşedinta Hsia Bi-khim (foto sus), fost reprezentant al Taipeiului la Washington.
Președintele ales sâmbătă este membru al Partidului Democrat Progresist (DPP), la fel ca şi preşedinta Tsai Ing-wen - care s-a aflat în fruntea Taiwanului vreme de două mandate.
Principalul său adversar a fost, Hou Yu-ih, 66 de ani, candidat din partea Kuomintang (KMT), care pledează pentru legături mai strânse cu Beijingul. Hou Yu-ih a obţinut 33,4% din voturi, potrivit Comisiei Electorale Centrale.
El şi-a recunoscut, sâmbătă seară, înfrângerea în faţa susţinătorilor săi: „Respect decizia finală a poporului taiwanez" şi „Îi felicit pe Lai Ching-te şi Hsiao Bi-khim pentru alegerea lor şi sper că nu vor dezamăgi aşteptările poporului taiwanez".
Cel de-al treilea candidat, Ko Wen-je, în vârstă de 64 de ani, din partea micului Partid Popular din Taiwan (TPP) şi care se prezintă ca fiind anti-sistem, s-a clasat pe locul al treilea cu 26,4%. Şi el şi-a recunoscut înfrângerea.
Preşedintele american, Joe Biden, a declarat sâmbătă că Statele Unite nu susţin independenţa Taiwanului, după ce alegătorii taiwanezi au acordat un al treilea mandat prezidenţial partidului de guvernământ, care susţine că insula este de facto independentă.
„Nu susţinem independenţa...'', a declarat Biden, când i s-a cerut o reacţie la alegerile de sâmbătă din Taiwan, relatează Reuters.
Taiwan, o insulă pe care China o revendică ca fiind a sa, a fost o poveste de succes democratic de când a organizat primele alegeri prezidenţiale directe în 1996, punctul culminant al unor decenii de luptă împotriva regimului autoritar şi a legii marţiale.
Statele Unite sunt cel mai important susţinător internaţional şi furnizor de arme al Taiwanului, în ciuda lipsei de legături diplomatice oficiale cu insula.
Administraţia Biden s-a temut că alegerile, tranziţia şi noua administraţie ar putea escalada conflictul cu Beijingul.
Biden a depus eforturi pentru a calma relaţiile cu China, acceptând inclusiv să discute despre divergenţele în materie de securitate la un summit din California cu preşedintele Xi Jinping în noiembrie.
Guvernul din Taiwan se aşteaptă ca Beijingul să încerce să pună presiune asupra viitorului său preşedinte după vot, inclusiv prin organizarea de manevre militare în apropierea insulei în această primăvară, au declarat doi înalţi oficiali guvernamentali. China nu a renunţat niciodată la utilizarea forţei pentru a aduce Taiwanul sub controlul său.
În semn de susţinere a guvernului de la Taipei, Biden intenţionează să trimită o delegaţie neoficială pe insula autoguvernată, potrivit unui înalt oficial al administraţiei americane. Delegaţii similare au mai fost trimise în Taiwan în trecut.
China s-a înfuriat în 2016 când preşedintele ales de atunci, Donald Trump, a vorbit la telefon cu preşedintele Tsai Ing-wen din Taiwan, prima conversaţie de acest fel între liderii SUA şi Taiwanului de când preşedintele Jimmy Carter a schimbat recunoaşterea diplomatică a Taiwanului cu cea a Chinei, în 1979.
Discursul lui Lai Ching-te după victoria de sâmbătă: