Fiul în vârstă de doar 25 de ani al lui Evgheni Prigojin ar urma să moștenească întreaga avere deținută de tatăl său și chiar să devină următorul șef al grupării de mercenari Wagner, scriu mai multe canale rusești de telegram invocând chiar un testament al fostului lider Wagner, răposat într-un accident de avion în luna august.
Cauzele accidentului aviatic în care a murit infamul Prigojin nu au fost lămurite încă și cel mai probabil nici nu vor fi elucidate vreodată fiind vorba despre o reglare de conturi în stil rusesc între puterea de la Kremlin și fostul lider al mercenarilor care avusese îndrăzneala unei revolte la sfârșitul lunii iunie.
Pavel Prigojin pare să moștenească marea majoritate a bogățiilor tatălui său - inclusiv grupul de mercenari, proprietățile și aproximativ 120 de milioane de dolari - potrivit unei imagini postate pe rețelele de socializare și despre care se afirmă că ar fi testamentul lui Prigojin.
Moștenitorul negociază în prezent cu garda națională rusă, Rosgvardia, pentru ca organizația de mercenari să se alăture din nou luptelor din Ucraina, susțin experții think tank-ul american Institutul pentru Studiul Războiului.
ISW precizează în raportul său de duminică despre Rusia: „Un important canal Telegram afiliat Wagner a anunțat pe 1 octombrie că fiul lui Evgheni Prigojin, Pavel Prigojin, în vârstă de 25 de ani, a preluat "comanda" Grupului Wagner și că acesta negociază cu Rosgvardia pentru ca Grupul Wagner să se reintegreze în operațiunile de luptă din Ucraina."
Cândva un om de afaceri cu un imperiu de catering, apropiat al lui Vladimir Putin - primind chiar porecla de „bucătarul lui Putin" - Prigojin a acumulat o bogăție imensă înainte de a fonda Grupul Wagner, devenit apoi piesă de bază a Kremlinului în agresiunea militară contra Ucrainei, dar și o „armă” cu ajutorul căreia liderul mercenarilor a încercat să capete mai multă influență în cercurile de putere. Conflictul lui Prigojin cu o serie de apropiați ai lui Putin a culminat cu revolta din luna iunie în cursul căreia mercenarii au mărșăluit spre Moscova, punând într-o lumină proastă autoritatea de nezdruncinat a liderului de la Kremlin. Ulterior, Prigojin a sfârșit exact cum estimau mulți cunoscători ai culiselor puterii rusești că este cel mai probabil să iasă din scenă: subit și în circumstanțe neelucidate.
Acum, un document distribuit pe un canal Telegram, care nu a fost verificat în mod independent, sugerează că Prigojin ar avea un testament care a fost autentificat la 2 martie și prin care lăsă cea mai mare parte a moștenirii sale fiului său, Pavel.
Potrivit The Times, documentul ar specifica: „Toate proprietățile mele ... precum și proprietățile care ar putea fi dobândite de mine în viitor, le las moștenire lui Pavel Evghenievici Prigojin".
Pe lângă Grupul Wagner, Pavel ar urma să moștenească aproximativ 110-120 de milioane de euro, o casă cu trei etaje în Sankt Petersburg, nouă societăți pe acțiuni și acțiuni la Concord, precum și imperiul de catering, potrivit documentului.
Tânărul de 25 de ani, alături de mama sa Lyubov și de sora sa mai mare Polina, „îndeplinesc deja diverse roluri importante în firmele prin care se derulează afacerile lui Prigojin", care au un „statutul aparte în cadrul elitei rusești", scria Financial Times anul trecut.
Printre acestea se numără o companie rusă condusă de Pavel, numită Lakhta Plaza, potrivit documentelor oficiale. Lakhta Plaza a fost sancționată de SUA în martie 2022 fiind conectată cu alte companii rusești (același număr de telefon și chiar același contabil) despre care SUA și UE susțin că sunt conectate cu Wagner. Polina a devenit acționar al companiei în 2019.
Violetta, bunica artistă a lui Pavel, în vârstă de 80 de ani, a fost, de asemenea, sancționată de Occident. Marea Britanie, UE și Canada au plasat-o sub sancțiuni pentru că ar fi contribuit la finanțarea grupării Wagner. Cu toate acestea, ea a reușit să convingă o instanță din UE, la începutul acestui an, că nu are legături financiare cu fiul său și restricțiile au fost ridicate.
Polina și Veronika, sora mai mică a fraților Prigojin, sunt pasionate de echitație. Ambele au participat, dar nu sub steagul Rusiei, la sute de competiții în ultimul deceniu, potrivit înregistrărilor Federației Internaționale pentru Sporturi Ecvestre (FEI). Caii lor purtau nume precum Happy Feet, Brunetti și Zitana, în timp ce competițiile au avut loc în locuri precum Germania, Franța, Portugalia, Italia, Belgia și Spania.
Violetta și-a deschis propria galerie de artă, Colours of Life, în 2018. Aceasta include o lucrare intitulată "Palmyra în 2022". Antichitățile din Palmira au fost distruse de Isis înainte ca vechiul oraș din deșertul sirian să fie preluat de forțele rusești din care făceau parte și luptătorii Wagner ai fiului Prigojin. Orașul a devenit apoi una dintre principalele baze din străinătate ale grupului.
Pavel a luptat și el cu Wagner în Siria, potrivit postărilor tatălui său pe rețelele de socializare, și a primit "crucea neagră" a grupului, care este o recunoaștere proprie pentru serviciul militar.
Există speranțe printre loialiști că Pavel va continua moștenirea tatălui său dacă va prelua comanda grupului de mercenari, potrivit unei investigații a New York Times din această lună.
Tânărul în vârstă de 25 de ani controlează deja mai multe companii și complexe imobiliare de lux în Sankt Petersburg, potrivit Trezoreriei americane. El a fost, de asemenea, sancționat de mai multe țări, printre care Canada, SUA și Marea Britanie.
În cazul în care Pavel moare, moștenirea ar urma să ajungă la văduva lui Prigojin, Lyubov, la cele două surori ale lui Pavel și la nepotul șefului Wagner, potrivit testamentului - documentul indicând că nepotul este copilul lui Pavel, deși acest lucru nu a fost verificat independent. Între timp, se spune că Pavel ar trebui să întrețină familia, inclusiv pe bunica Violetta, în conformitate cu termenii testamentului.
Pavel ar fi declarat luna trecută că a acceptat testamentul și "parametrii" acestuia - deși canalul Telegram VChK-OGPU, conectat cu serviciile de securitate rusești, a sugerat că acesta este deja contestat pe fondul unui conflict care ar fi izbucnit în interiorul familiei.
Duminică, Pavel și Violetta (foto jos) au depus împreună flori la mormântul lui Prigojin din fosta capitală imperială Sankt Petersburg. Cei doi s-au numărat printre zecile de persoane îndoiate care l-au omagiat pe șeful mercenarilor răzvrătiți ca pe un erou al Rusiei care a spus adevărul puterii. Susținătorii au fluturat steagurile negre ale mercenarilor Wagner, ornat cu un craniu și motto-ul „Sânge, Onoare, Patrie, Curaj".
Canalul de Telegram Port transmite că Pavel Prigojin ar fi depus o cerere de moştenire la 8 septembrie.
De asemenea, Port mai scrie că Pavel s-a declarat pregătit să colecteze toate datoriile către tatăl său, estimând că Ministerul rus al Apărării ar datora imperiului de afaceri al lui Prigojin în jur de 800 de milioane de dolari. Este imposibil de verificat această sumă, comentează CNN.
În iunie, după revolta de scurtă durată a lui Prigojin împotriva conducerii militare a ţării, Vladimir Putin susținea că afacerile acestuia au primit finanţare de 86 de miliarde de ruble (aproximativ 850 de milioane de dolari) de la Ministerul Apărării între mai 2022 şi mai 2023. În plus, compania de catering a lui Prigojin, Concord, a câştigat 80 de miliarde de ruble din contracte cu statul pentru furnizarea de alimente armatei ruse, mai spunea Putin la acea vreme.
Fundația Anticorupție a activistului rus de opoziție Alexei Navalnîi sugera că averea lui Prigojin ar putea fi chiar și de două trilioane de ruble, deși averea oficială a fost estimată la 14,6 miliarde.
În ciuda anilor de sancțiuni occidentale, o investigație a Financial Times a descoperit că Prigojin a obținut venituri de peste un sfert de miliard de dolari din imperiul său global de resurse naturale în cei patru ani de dinainte ca Rusia să invadeze Ucraina.
De la formarea sa, Wagner a fost acuzat de nenumărate abuzuri și încâlcâri ale drepturilor omului în Siria, Libia, Republica Centrafricană, Sudan, Mali, Mozambic și, cel mai recent, în Ucraina.