Drumul României nu poate fi decât alături de partenerii din NATO și UE. Recurs la memorie


Drumul României nu poate fi decât alături de partenerii din NATO și UE. Recurs la memorie

Am hotărât că nu voi intra în polemicile legate de tensionatul context politic actual și vreau să mă țin de cuvânt. Respect opiniile tuturor și nu aș fi scris acest text dacă nu ar fi vorba de un element ținând de memoria Rezistenței anticomuniste.

Este vorba de un candidat la președinția României care, în interviul acordat unui dubios jurnalist american cu notorii înclinații proruse, a declarat că baza militară de la Mihail Kogălniceanu, care va fi transformată în cea mai mare bază aeriană NATO din Europa, va fi folosită ca platformă de declanșare a unui război împotriva Rusiei. Evident, fără a-și susține afirmația cu niciun fel de dovezi. Dincolo de faptul că baza de la Mihail Kogălniceanu face parte din capacitățile de apărare realizate, conform obligațiilor, de NATO și de partenerul nostru strategic, SUA, în Europa de Est, aș vrea să mă refer la localitatea Mihail Kogălniceanu. Este vorba de o așezare locuită de armâni, descendenți ai luptătorilor în rezistența anticomunistă dobrogeană. O localitate care a dat un greu tribut de jertfe în închisorile comuniste și în "trenurile morții". Din localitatea Kogălniceanu era și luptătorul Gogu Puiu, unul din liderii Haiducilor Dobrogei. Reîntors în România în 1947, după ce fusese instruit de americani, cu misiunea de a lupta împotriva ocupației Rusiei sovietice, el a căzut în luptă cu Securitatea în 1949, făcând jertfa supremă în misiunea sa. După 76 de ani, construirea la Kogălniceanu a celei mai mari baze militare americane din Europa de Est constituie o confirmare a valorilor pentru care el a luptat și murit. O târzie, dar edificatoare biruință a luptei sale.

Tot așa cum înființarea la Cincu a unei baze militare NATO, chiar pe locul fostei unități militare regionale a Securității, de unde erau coordonate acțiunile de reprimare a partizanilor din Munții Făgărașului, constituie o confirmare post mortem a dreptății luptei lui Ion Gavrilă Ogoranu și camarazilor săi. 

Majoritatea urmașilor luptătorilor anticomuniști din Dobrogea pe care îi cunosc nu sunt defavorabili bazei militare NATO de la malul Mării Negre.

Trecut la Domnul în 2023, luptătorul anticomunist Gogu Cușa, fost deținut politic timp de 12 ani, provenea și el din comuna Mihail Kogălniceanu. Vorbeam foarte des la telefon și îmi mărturisea oripilarea și revolta sa față de agresiunea Rusiei neosovietice, fiind un prooccidental prin vocație. 

Cred și eu, ca și ei, că drumul României nu poate fi decât alături de actualii parteneri strategici, în cadrul structurilor euro-atlantice. În acest cadru vom continua să ne ducem lupta pentru păstrarea identității, pentru Credință și pentru memoria martirilor noștri. Orice deraiere a României de pe acest drum ar avea consecințe dezastruoase și iremediabile pentru destinul nostru. 

Întrebarea pe care mi-o pun însă este: cum poți aștepta, în mod declarat, suportul noii administrații de la Washington, în timp ce promovezi asemenea insinuări la adresa Statelor Unite și aliaților acestora? Dar mă opresc, căci ar însemna să întru în dezbaterea politică...

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.